Slovenija
33 ogledov

"Ponovitev lanskih poplav ni izključena"

gasilci, PGD Dob pri Šentvidu, poplave Žurnal24 main
V teh dneh lahko v nekaterih delih države govorimo o hidrološki suši. Poplave letos bodo, a obsega še ni mogoče napovedati. Niso pa izključene poplave, kot smo jih doživeli lani septembra.

"Ravno na obletnico lanskih poplav bodo padavine, vendar ne bodo tako silovite," je za zurnal24.si dejal hidrolog pri Agenciji RS za okolje Janez Polajnar.

Stoletne poplave so Slovenijo prizadele lani septembra, padavine so bile najmočnejše od 17. do 19. septembra. Škoda zaradi posledic poplav v dolenjski, gorenjski, koroški, ljubljanski, notranjski, posavski, podravski, severnoprimorski, vzhodnoštajerski, zahodnoštajerski in zasavski regiji v 137 občinah je znašala 251 milijonov evrov.

Poplave se bodo v prihodnjih tednih vsekakor pojavile. "Najverjetneje bodo običajne, vsakoletne, vendar pojavi, kot so bili lani septembra, božične poplave leta 2009 ali poplave v Železnikih, niso izključeni," je pojasnil Polajnar. Za silovite poplave je sicer največ možnosti ob prehodu iz vročega v hladni del leta.

Trenutno ponekod hidrološka suša

Vodnatost je trenutno povsod po državi majhna, v osrednji, južni, jugovzhodni Sloveniji in na Primorskem pa pretoki rek manjši, kot je to običajno za ta letni čas. Nekatere manjše reke, zlasti na Krasu, so presušile.

"V omenjenih delih države lahko govorimo o hidrološki suši. Drugod so sicer pretoki rek majhni, vendar značilni za ta letni čas," je dejal Polajnar.

Življenje v rekah za zdaj še ni ogroženo, saj se tako voda kot temperature ozračja ponoči spustijo. Težave s kisikom se namreč pojavijo, ko je pretok majhen in temperature visoke: "Za zdaj še nimamo podatkov, da bi bil ribji živelj zaradi nizkih pretokov ogrožen."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.