Slovenija
40 ogledov

Ponovni da za višji davek

Fotografija je simbolična. (Foto: Zurnal24) Žurnal24 main
Novi davek na motorna vozila je dokončno sprejet. Poslanci so preglasovali veto državnega sveta in 60 odstotkov Slovencev bo tako plačevalo višji davek kot do zdaj.

S 46 glasovi za in 24 proti so poslanci še enkrat potrdili novelo zakona o davku na motorna vozila, na kateri je državni svet izglasoval veto.

Obdavčitev bo po novem veljala tudi za motorna kolesa in kolesa z motorjem.

Do januarja 2011 bo sicer veljalo prehodno obdobje, kljub temu pa bo odslej 60 odstotkov ljudi za davek na jeklene konjičke odštelo več, 40 odstotkov pa manj kot do zdaj. Tako vsaj kažejo dosedanje nakupovalne navade Slovencev, ki jih ima ministrstvo za finance. Spremembe bodo sicer veljale za na novo registrirana vozila po uveljavitvi zakona.

Postopno do popolne uveljavitve
Do 1. januarja 2011 bo torej veljalo prehodno obdobje. V tem času bodo tisti, ki bodo kupili bencinarja, ki med kombinirano vožnjo v zrak spusti med 150 in 170 gramov CO2, obdavčeni s 5,5-odstotno davčno stopnjo, tisti, ki imajo dizelski motor, pa z 9,5-odstotno davčno stopnjo. To so tudi tisti, ki bodo plačevali nižji davek kot zdaj. Približno 40 odstotkov Slovencev kupuje takšne avtomobile.

Druga skupina so tisti, katerih avtomobil bo v zrak spustil od 170 do 190 gramov CO2. Takšnih je kar 50 odstotkov sedanjih lastnikov avtomobilov. Ti bodo obdavčeni z 8-odstotno davčno stopnjo oziroma 12,5-odstotno, če imajo dizelski motor. Na dolgi rok bodo ti vozniki plačevali 150 odstotkov višji davek kot doslej.

Tretji razred so tisti med 190 in 210 grami, ki bodo obdavčeni z 10,5-odstotnim davkom oziroma 14,5 za dizel. Takšnih kupcev avtomobilov je le 10 odstotkov, gre pa za prestižnejša in visoko cenovna vozila. Na dolgi rok bodo njihovi lastniki plačevali za 210 odstotkov višji davek kot doslej. Po prehodnem obdobju bo namreč lestvica obdavčitve še bolj razdelana.

Ekološka in finančna korist
S spremembami želi vlada, kot pravi sama, predvsem zmanjšati stopnjo CO2 v zraku. Slovenija je namreč 2. februarja letos od Evropske komisije dobila uradni opomin, ker presega mejne vrednosti pri onesnaženosti okolja.

Opomogel pa si bo tudi proračun. Vlada je izračunala, da bo v primeru podobne prodaje motornih vozil kot v letu 2008 letos zaradi novega davka zaslužila dodatnih 19,4 milijona evrov, v letu 2011 pa kar 27,8 milijona evrov.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.