Slovenija
8085 ogledov

Prvič uporabljeno: "To nas je rešilo!"

Pomurje poplave nasipi Facebook Popoplavni prizori iz Pomurja.
Pretok reke Mure danes še vedno upada in voda se počasi umika s poplavljenih površin.

V spodnjem porečju Mure so vodostaji sicer še vedno visoki, tudi zaradi pritiska zalednih voda in podtalnice, a po besedah vodje prekmurske izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje Martina Smodiša ne ogrožajo več naselij.

"Stanje se stabilizira. Reka Mura je upadla. Če je imela v zgornjem delu pri Gornji Radgoni prej pretok več kot 1400 kubičnih metrov na sekundo, je ta zdaj že pod 600 kubičnih metrov na sekundo," je za STA danes povedal Smodiš.

V spodnjem porečju Mure v Sloveniji, to je na območju občin Lendava in Ljutomer, so vodostaji še visoki. Pripadniki civilne zaščite tam prečrpavajo vodo in tako preprečujejo, da bi voda dosegla hiše. "Trenutno obvladujejo položaj. Voda se znižuje, počasi sicer, a napredujemo," je pojasnil Smodiš.

V nekaterih hišah na območju Spodnjega Krapja in Hotize, ki so jih v preteklih dneh zajele narasle vode, so spodnja nadstropja še vedno poplavljena, a se poplavljene površine iz ure v uro zmanjšujejo. "Ne gre za poplavljena naselja, temveč posamezne hiše. Dviguje se podtalnica, ki zaliva kleti. To je stalnica, ko Mura upada. To ne pomeni, da so ljudje neposredno ogroženi, bo pa škoda velika," je pojasnil sogovornik.

Večina že doma

Pod vodo ostajajo kmetijske površine, ki so poplavljene tudi ob običajnem deževju, zaradi poplavljenega vozišča je še vedno zaprta cesta med Razkrižjem in Srednjo Bistrico, pa tudi nekaj lokalnih cest. Večina prebivalcev naselij ob Muri se je že vrnila na svoje domove, praznih ostaja le nekaj objektov neposredno ob reki.

V Bakovcih se je v ponedeljek razlil potok Mokoš, ki se sicer izliva v Muro, in zalil več hiš, ki so jih gasilci nato zaščitili z vrečami s peskom. S tem ko vodostaj Mure pada, se izboljšuje tudi izliv zalednih potokov vanjo in tako se ti ne razlivajo več na neobičajnih mestih, je pojasnil Smodiš.

Pripadniki civilne zaščite s prečrpavanjem vode vzdržujejo narasle vodostaje na ravni, da voda ne doseže stanovanjskih objektov in tako so med drugim uspeli v ponedeljek zavarovati naselja na lendavskem območju. Smodiš je ob tem izpostavil, da so v Pomurju dobili vso potrebno pomoč tako slovenske države kot tudi iz sosednjih držav ter se tako izognili hujšim posledicam.

"Dobili smo vse, kar smo zahtevali, od protipoplavnih vreč večkrat na dan do črpalk in enot za prečrpavanje večjih količin vode. Pomagati so nam prišli iz Maribora, Ptuja in Nove Gorice, imamo tudi velike črpalke, ki smo jih prvič uporabili pri nas," je pojasnil. "To nas je rešilo. Ključna pa je bila odločitev, da s pomočjo helikopterjev zapremo razpoko na nasipu v Dolnji Bistrici. V to je bil vložen nadčloveški napor vseh, ki so sodelovali, od reševalcev, ki so bili na nasipu z bagerji, do posadk helikopterjev, ki so prevažali betonske bloke," je dodal.

Nasip še drži

Mura poplave nasipi | Avtor: Facebook Facebook

Nasip na območju Dolnje Bistrice je Mura prebila v soboto popoldne, zato so morali evakuirati nekaj sto ljudi. Do nedelje zvečer so ga z betonskimi bloki uspeli popraviti in zdaj še vedno drži. "To je bila rešitev za vse kraje od Dolnje Bistrice naprej po porečju Mure, med drugim je bila pred poplavami obvarovana občina Velika Polana," je pojasnil Smodiš.

V Pomurju se je zaradi deževja minuli konec tedna sprožilo tudi več zemeljskih plazov, med drugim na območju občin Lendava, Ljutomer, Gornja Radgona in Apače, a stanje po besedah Smodiša trenutno ni tako kritično kot drugod po državi.

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 2
  • zdrej 14:15 08.avgust 2023.

    Avtor, a niso te črpalke v uporabi že letos maja ali junija? Maja so bile v Pomurju večje poplave. Nato so bile naše enote napotene v Italijo na črpanje večjih količin vode.

  • miha.z 11:54 08.avgust 2023.

    Bravo

Sorodne novice