Slovenija
18 ogledov

"Posodi svojo nogo"

mine, iskanje min Shutterstock
Nedavno je ob pomoči ITF uspelo očistiti vsa znana območja nekaterih držav, onesnaženih s protipehotnimi minami. Donatorji so doslej prispevali 356 milijonov ameriških dolarjev.

Ob mednarodnem dnevu osveščenosti in pomoči v boju proti protipehotnim minam so na sedežu zveze Nato v Bruslju odprli razstavo o delovanju ITF Ustanove za krepitev človekove varnosti. Ustanova, ki jo je slovenska vlada vzpostavila leta 1998, je z aktivnostmi na Zahodnem Balkanu bistveno prispevala k temu, da je Makedoniji, Črni gori, Albaniji in Srbiji nedavno uspelo očistiti vsa znana območja, onesnažena s protipehotnimi minami. V Bosni in Hercegovini in na Hrvaškem, najbolj minsko prizadetih državah v regiji, pa programi razminiranja še potekajo, so sporočili z zunanjega ministrstva. ITF svoje znanje in izkušnje že deli z državami na Južnem Kavkazu, v Srednji Aziji, Latinski Ameriki, Afriki in na Bližnjem vzhodu.

 

"Posodi svojo nogo"

Slovenski veleposlanik pri Natu Andrej Benedejčič se je v svojem nastopu tudi zahvalil vsem donatorjem, ki so od vzpostavitve ITF za delovanje ustanove prispevali 356 milijonov ameriških dolarjev in tako omogočili, da je postala zgodba o uspehu. Seznanjanju javnosti o nevarnosti protipehotnih min in boju za njihovo prepoved je namenjena tudi mednarodna kampanja za prepoved protipehotnih min.

Slovenija si aktivno prizadeva tudi za pomoč žrtvam min, letos pa se je priključila tudi mednarodni kampanji "Posodi svojo nogo".

 

"Mine ostanejo še dolgo po koncu vojne"

"Spodbujam vse tiste, ki so se zaobljubili osvobajanju človeštva teh grozovitih in potuhnjenih naprav, ki preprečujejo ljudem, da bi hodili po poteh življenja brez strahu, da bi se ujeli v te pasti uničenja in smrti," je povedal papež Benedikt XVI. Poudaril je, "da je blizu žrtvam in družinam žrtev". Papež je že v preteklosti pozval k uvedbi prepovedi uporabe min, ki zahtevajo največ življenj med civilisti in ostanejo v tleh, predvsem na ruralnih območjih, še veliko časa po koncu konfliktov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.