Slovenija
543 ogledov

Pred koalicijo trd oreh

vlada Roberta Goloba, vrh koalicije, Brdo pri Kranju Vlada RS vlada Roberta Goloba, vrh koalicije, Brdo pri Kranju
Vrh koalicije bo v sredo nadaljeval razpravo o napovedanih reformah vlade v letu 2023.

Vladna ekipa premierja Roberta Goloba in koalicijski poslanci bodo v sredo znova zasedali na Brdu pri Kranju. Pred 14 dnevi se je razprava na koalicijskem vrhu vrtela okoli zdravstvene reforme, tokrat bodo koalicijski partnerji pozornost namenili nadaljnjim prioritetam vlade, in sicer najprej reformi plačnega sistema v javnem sektorju in stanovanjski politiki, je v četrtek napovedal premier Golob.

Na dnevnem redu sta sicer še davčna in šolska reforma, ki pa jih bodo po pričakovanjih obravnavali na kasnejših zasedanjih koalicije. "S koalicijskimi vrhi bomo vztrajali, dokler vseh reform najprej ne potrdimo v koaliciji," zatrjuje premier. Po njegovih besedah tako nobenih rešitev ne bodo predstavljali vnaprej, saj da vztrajajo na tem, da so te najprej koalicijsko usklajene.

vlada Roberta Goloba, vrh koalicije, Brdo pri Kranju | Avtor: Vlada RS vlada Roberta Goloba, vrh koalicije, Brdo pri Kranju Vlada RS

Zahtevna naloga reforme plačnega sistema

Izhodišča reforme plačnega sistema v javnem sektorju nestrpno pričakujejo zlasti sindikati. V zadnjih tednih se namreč vrstijo zahteve vse več skupin javnega sektorja po zvišanju plač in napovedi zaostrovanja sindikalnih aktivnosti. Vladi ob tem očitajo tudi, da problematiko plač rešuje parcialno le pri nekaterih poklicnih skupinah, ki so deležne privilegirane obravnave, medtem ko za ostale vztraja, da bo nesorazmerja odpravljala v okviru prenove plačnega sistema.

Premier je namreč januarja napovedal izplačilo sodnikom in tožilcem v višini 600 evrov bruto mesečno z začetkom letošnjega leta, vladna stran pa je dan pred napovedano zdravniško stavko v začetku meseca dosegla sporazum z zdravniškim sindikatom Fides. K dvigu plač so za tem med drugim pozvali še vojaki, gasilci, policisti in občinski funkcionarji. Zaostrovanje aktivnosti napovedujejo tudi v zdravstveni negi, takojšnja pogajanja o boljšem vrednotenju svojega dela pričakujejo tudi v kulturi.

Vladna stran je sicer ta teden sindikatom javnega sektorja predstavila analizo stanja na področju plačnega sistema v javnem sektorju, pa tudi širši javno-finančni pogled. Vladno pogajalsko skupino pa je pooblastila, da se z reprezentativnimi sindikati dogovori o časovni dinamiki usklajevanja posameznih faz prenove plačnega sistema in odprave nesorazmerij v osnovnih plačah do 30. junija.

To namreč predvideva oktobra lani sklenjen dogovor o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela v javnem sektorju za leti 2022 in 2023. A v sindikatih opozarjajo, da bi se pogajanja v skladu z dogovorom morala začeti že pred dvema mesecema.

Sanja Ajanović Hovnik | Avtor: Flickr/Vlada RS Flickr/Vlada RS
Ministrica za javno upravo Sanja Ajanovič Hovnik bo izhodišča za plačno reformo torej najprej predstavila na koalicijskem vrhu. Po do sedaj znanih informacijah se obeta oblikovanje posameznih plačnih stebrov ob skupnih temeljih, med katerimi je ministrica že navedla plačno lestvico in dodatke, kot je recimo dodatek za delovno dobo, ki morajo biti enaki, ne glede na to, v katerem stebru se bo zaposleni nahajal. Predlog je tudi, da se med najnižjo in najvišjo plačo vzpostavi razmerje ena proti sedem.

Do koalicijsko usklajenih izhodišč se bo morala nato opredeliti še vlada, za tem pa bo vladna pogajalska skupina z izhodišči seznanila reprezentativne sindikate javnega sektorja.

Visoko na lestvici vladnih prioritet tudi stanovanjska politika

Koalicija bo v sredo po načrtih usklajevala tudi izhodišča stanovanjske politike. Slednjo so med prioritetami v času kampanje pred državnozborskimi volitvami izpostavljali v vrstah vseh treh koalicijskih partneric, še posebej v Levici. Slednja je z reorganizacijo vlade v tem tednu prevzela tudi vodenje resorja za solidarno prihodnost, kamor bo med drugim sodilo tudi področje stanovanjske politike.

V koalicijsko pogodbo so sicer v Gibanju Svoboda, SD in Levici med prioritetami zapisali takojšnjo pripravo kriznega načrta reševanja stanovanjske krize za gradnjo in obnovo javnih najemnih stanovanj ter zagotovitev 20.000 javnih najemnih stanovanj do 2030.

Med načrte so zapisali tudi sprejem regulatorne podlage, ki bo omogočila gradnjo stanovanj prek stanovanjskih zadrug, pa tudi vzpostavitev ustrezne garancijske sheme, povratnih in nepovratnih sredstev za stanovanjske zadruge. Za zagotovitev varnega najema in s ciljem spodbujanja oddajanja stanovanj za nedoločen čas pa so napovedali spremembo področne zakonodaje.

posvet predsednika vlade s poslanci in ministri koalicije | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Čakajoč podpis aneksa h koalicijski pogodbi

Premier Golob je že pred prejšnjim koalicijskim vrhom, namenjenem reformi zdravstvenega sistema, napovedal aneks h koalicijski pogodbi, ki bi ga podpisali tako vsi ministri kot tudi vsi koalicijski poslanci. V vrstah koalicijskih partneric je bilo sicer takrat čutiti nekaj zadržanosti, predvsem zato, ker partnerji z vsebino aneksa še niso bili seznanjeni.

A se je koalicijski vrh na zasedanju pred 14 dnevi najprej dogovoril o podpisu zaveze za sodelovanje pri pripravi zdravstvene reforme, ki so jo koalicijski poslanci v tem tednu tudi že podpisali.

Oblikovanje aneksa pa naj bi sledilo, ko bo koalicijski trojček začrtal izhodišča in časovnico vseh načrtovanih reform. Vsebino aneksa bodo pretresali tudi na organih treh koalicijskih strank koalicije.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.