Slovenija
23 ogledov

Predsedniške volitve bodo 11. novembra

Gregor Virant Saša Despot
Predsednik DZ Gregor Virant je za 11. november razpisal prvi krog predsedniških volitev. Drugi krog bo, če bo potreben, najverjetneje 2. decembra.
Predsednik DZ Gregor Virant je podpisal akt o razpisu volitev, s katerim je določil, da bomo predsednika države volili 11. novembra.Roki za volilna opravila pa bodo začeli teči 20. avgusta.

Ob tem je poudaril, da gre za izjemno pomembne volitve. Predsednik republike sicer v Sloveniji nima močnih izvršilnih pooblastil, a se voli neposredno, kar mu daje visoko stopnjo politične in moralne avtoritete. "Predsednik predstavlja državo, simbolizira njeno suverenost in zato upravičeno pričakujemo, da svojo funkcijo opravlja povezovalno in združevalno," izpostavlja Virant.


Kandidature lahko vložite do 17. oktobra

Kandidature, ki jim morajo kandidati priložiti soglasje, se bodo lahko vlagale do 17. oktobra, do 22. oktobra pa lahko kandidati soglasje še umaknejo. Seznam kandidatur bo Državna volilna komisija objavila najpozneje do 26. oktobra. Volilna kampanja se bo uradno začela 12. oktobra in bo trajala do 9. novembra, ko bo nastopil volilni molk. Če predsednika ne bomo dobili v prvem krogu, bo drugi najverjetneje potekal 2. decembra.

Kandidaturo za predsednika države so že napovedali aktualni predsednik Danilo Türk, poslanec SD Borut Pahor in evropski poslanec SDS Milan Zver pa tudi manj znana kandidata brez podpore parlamentarnih strank Monika Malešič in Marko Kožar.

Predvolilna kampanja je sicer, čeprav se uradno še ni začela, že v polnem razmahu. Pahor je obiskal tovarno nogavic, Türk pa z Umekom nagovarja mlade.

 

Komentarjev 3
  • enola 18:28 25.julij 2012.

    Hm, najbolj varčevalno bi bilo ukinit vlado.

  • Mr.Bean 13:32 25.julij 2012.

    Še bolj varčevalno bi bilo ukiniti takega predsednika.

  • anonimni12 09:00 25.julij 2012.

    ob trenutnih pooblastilih je predsednik republike tako kot drzavni svet, le nepotreben strosek, volitve pa so razmetavanje denarja. ce mislimo resno s predsednikom, bi mu morali dati vecja pooblastila. Recimo sestavljanje vlade ipd.