Slovenija
153843 ogledov

Preobrat: vsem ni treba plačati te položnice

fotokopiranje dokumentov Saša Despot
To, da imaš fotokopirni stroj, ne pomeni, da moraš nujno plačati položnice za plačilo avtorskega honorarja.

Decembra 2021 sta Slovenska avtorska in založniška organizacija za pravice reproduciranja (SAZOR) in Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) podpisali sporazum za nadomestila pri fotokopiranju avtorskih del s področja literature, znanosti in publicistike v gospodarstvu. S sporazumom je postalo za podjetja, ki posedujejo ali najemajo napravo, ki omogoča fotokopiranje, oziroma naročajo storitve fotokopiranja, obvezno plačilo tarife. Podjetja so razvrščena v tri tarifne razrede glede na število zaposlenih in njihovo izobrazbeno strukturo. Za mikropodjetja z do desetimi zaposlenimi letni prispevek znaša štiri do 12 evrov, za podjetja z nad 1000 zaposlenimi od 273 do 1365 evrov.

Plačilo položnice. Slovenija Lahko se zgodi, da boste dobili še to položnico

Urad Republike Slovenije za intelektualno lastnino je zdaj na podlagi številnih vprašanj, ki jih je prejel, objavil svoje mnenje glede tega. Kdor zgolj poseduje fotokopirno napravo in ne fotokopira varovanih avtorski del, mu nadomestila ni treba plačati, so zapisali. 

"Če se avtorskopravno varovana dela ne fotokopirajo, obveznost plačila avtorskega honorarja ne nastane in določbe Skupnega sporazuma za te primere ne veljajo. Po mnenju Urada za intelektualno lastnino zato zgolj posedovanje fotokopirne naprave, kadar avtorskopravno varovano delo ni uporabljeno, ne zavezuje k plačevanju nadomestila," je navedeno v izjavi za javnost.

Vleče se že poldrugo desetletje

Zgodba o nadomestilih pri fotokopiranju avtorskih del se vleče že 15 let. Avtorji so na podlagi 9. člena Bernske konvencije za varstvo književnih in umetniških del, direktive Evropskega parlamenta in Zakona o avtorski in sorodnih pravicah (ZASP) imetniki izključne pravice do reproduciranja njihovih del. V okvir pravice reproduciranja spada tudi fotokopiranje teh del.

Leta 2017 so k sporazumu pristopile slovenske izobraževalne ustanove. Sprva so pričakovali več kot 1,5 milijona letnega priliva s tega naslova, a je bil izplen precej manjši. V letu 2020 je bilo iz naslova fotokopiranja v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah zbranih 562.995 evrov.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 16
  • sandi76 10:08 30.december 2022.

    Čista bedarija, omogoča samo, da si razni SAZASi in podobno trpajo denar, za katerega ne vedo, kam bi ga dali.

  • marko256 09:49 30.december 2022.

    Jaz bom tudi poslal položnice ni jo treba vsem plačat pa poceni bo samo 9.99€ zakaj pa si bom že zmislu.

  • marko256 09:47 30.december 2022.

    Kam bo pa šel denar? To je sama lopovščina.

Sorodne novice