Slovenija
27 ogledov

Presegel pooblastila

Mohor Bogataj Nik Rovan
Kranj. Župan podpisal protokol o knjižnici, ne da bi z vsebino seznanil mestni svet.

Podpis. “Župan bi moral o svoji odločitvi predhodno seznaniti mestni svet in na podlagi tega dobiti ustrezna pooblastila za podpis, ob pogoju, da so zagotovljena ustrezna proračunska sredstva občine,” pravijo na ministrstvu za finance.

Po mnenju Aleša Sladojevića, nekdanjega direktorja občinske uprave, je tako Mohor Bogataj presegel pooblastila pri podpisu protokola za razrešitev odprtih vprašanj v zvezi s kranjsko knjižnico. Še posebno sporna se mu zdi zaveza, da bo občina spoštovala in sprejela strokovna mnenja izvedencev. Gre za izvedensko mnenje, po katerem mora občina za knjižnico doplačati 1,5 milijona evrov.
Župan za sprejem take zaveze nima pooblastila,” je dejal Sladojević, prepričan, da bi moral Bogataj z vsebino protokola najprej na mestni svet, sploh če obstaja možnost, da bodo izvedeniška mnenja pomenila dodatno finančno obveznost.

Vsebine ni povsem poznal
Bogataj je bil včeraj prepričan, da pooblastil ni presegel in da občina še ni zavezana k plačilu. “Protokol je pot do pravične rešitve s pomočjo izvedencev. Na koncu bo tako ali tako mestni svet potrjeval poravnavo,” je povedal. Na opozorilo, kaj pravi peta točka protokola, je priznal, da vsebine ni povsem poznal: “Podpišem ogromno dokumentov.

“Če se je občina zavezala, da bo izvedeniško mnenje sprejela, gre praktično za dogovor o arbitraži,” je dejal Sladojević. “Hipotetično predstavlja ta zaveza podlago za tožbo, če bi prodajalec ugotovil, da se je občina ne drži. Svetniki protokola verjetno ne bodo mogli razveljaviti,” je sklenil.

Preveril bo nadzorni odbor
Protokol bo preveril nadzorni odbor občine, ki se bo sestal v kratkem. “Stvari se kar kopičijo; poravnava, pogodba s svetnikom, protokol,” je dejala predsednica Alenka Podbevšek. Več ni želela komentirati.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.