Slovenija
23109 ogledov

Primer iz Slovenije: ceno mask dvignili za desetkrat

Zaščitne maske slika zaslona
Konec januarja je bil paket zaščitnih mask 3,79 evra, nova cena je 39 evrov.

"Konec januarja sem kupil zaščitne maske za obraz zaradi gripe. Danes sem poskusil kupiti nov paket in je cena, očitno zaradi koronavirusa, poskočila za več kot desetkrat. To se mi zdi izjemo grdo. Upam, da boste zgodbo objavili in poskrbeli, da se take ogabne prakse končajo," nam je sporočil bralec.

Priložil je fotografijo računa, iz katere je razvidno, da je bila konec januarja cena za paket petdesetih trislojnih mask z DDV 3,79 evra. Zdaj je cena več kot desetkrat višja: 39 evrov, a so jih v času priprave prispevka kljub temu razprodali.

"Ceno smo dvignili, ker se je toliko dvignila nabavna cena zaščitnih mask. Omejili smo tudi prodajo na največ 5 kosov na enega kupca," nam je povedal direktor podjetja Art kozmetika Damjan Zupan. "Trenutna nabavna cena za eno masko v pakiranju 50\1 je približno 0,65 evra na kos (to je 32,50 evra na paket, op. a.), bojim se, da kmalu ne bodo več na voljo," je še dodal Zupan.

Maske vam prodamo, samo če ... 

Bralka Barbara nam je sporočila še primer iz Kranja, kjer je pogoj za nakup enega paketa mask (vsebuje 50 kosov), da se opravi nakup drugih izdelkov iz trgovine v vrednosti vsaj 50 evrov. 

Izkoriščanje nesrečnega dogodka je nepoštena poslovna praksa

Znanka nas je ob tem opozorila, da so po žledolomu po trgovinah hodili tržni inšpektorji, ki so preverjali, ali so trgovci morda neupravičeno zvišali cene električnih agregatov.

Nedovoljena nepoštena oziroma agresivna poslovna praksa je namreč tudi "izkoriščanje nesrečnega dogodka ali okoliščin, ki zaradi svoje resnosti zmanjšujejo potrošnikovo sposobnost presoje, česar se podjetje zaveda, pa to kljub temu izkoristi, da bi tako vplivalo na potrošnikovo odločitev glede izdelka".

»Na podlagi informacij, s katerimi Tržni inšpektorat RS trenutno razpolaga, ocenjujemo, da niso podane okoliščine, ki bi nakazovale na uporabo nepoštene poslovne prakse. Vsekakor pa bo Tržni inšpektorat RS spremljal dogajanje na trgu v zvezi z izpostavljeno zadevo (zvišanjem cen zaščitnih mask in razkužil, op. a.)," so nam pojasnili na tržnem inšpektoratu.

V okviru nadzora električnih generatorjev v maloprodaji po žledolomu v letu 2014, niso ugotovili nepoštenih poslovnih praks. "Nekateri trgovci so celo znižali cene in potrošnikom nudili dodatne ugodnosti kot so brezplačni prevoz kupljenega električnega generatorja na naslov potrošnika," so izpostavili.

Cene se oblikujejo prosto, treba jih je le označiti, marža inšpektorjev na zanima 

"Cene blaga in storitev na trgu se sicer, razen redkih izjem določenih s posebnimi predpisi (npr. cen dimnikarskih storitev, komunalnih storitev, učbenikov, motornega bencina), oblikujejo prosto na podlagi ponudbe in povpraševanja ter drugih konkurenčnih dejavnikov. Podjetje torej lahko prosto določa cene, pri čemer pa morajo biti v skladu z Zakonom o varstvu potrošnikov te cene ustrezno vidno označene (z DDV, če je podjetje zavezanec za DDV), podjetje pa jih je dolžno upoštevati," so nam odgovorili na tržnem inšpektoratu in dodali, da lahko prodajalec z vidika predpisov iz njihove pristojnosti prosto določi cene izdelkov, ki jih prodaja v svoji trgovini (ne glede ne cene, po katerih je te izdelke kupil od dobaviteljev), mora pa te cene ustrezno označiti.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 36
  • Zascitnamaska 22:15 14.marec 2020.

    Maska za obraz 😷- prenesite si brezplačen kroj v pdf formatu - všijte med blago koflin (lahko uporabite tudi nov filter za napo, sesalec ipd.) Pazite nase in ostanite zdravi! https://www.sivalni-stroji.si/maska-za-obraz/

  • Silva Drevensek 09:07 03.marec 2020.

    naj jih kar sami majo,pokvarjenci služijo na račun ljudi

  • duc1 12:02 29.februar 2020.

    Te je treba POŠTUPAT.

Sorodne novice