Slovenija
20191 ogledov

Protest zaposlenih na RTV Slovenija, spet v studio Dnevnika

Protest zaposlenih na RTVS zajem zaslona
Nadaljujejo se premestitve, grožnje, pritisk se stopnjuje.

Sodelavci Informativnega programa TV Slovenija opozarjajo na stopnjevanje pritiska vodstva RTV Slovenija na zaposlene v Informativnem programu, MMC-ju in tudi v drugih enotah. Nadaljujejo se premestitve sodelavcev in grožnje z disciplinskimi ukrepi, so zapisali na spletnem portalu MMC.

Zaradi prisotnosti kolegov v studiu ob koncu oddaje, ki jo je vodil Saša Krajnc, se po naročilu direktorja Televizije Uroša Urbanije zoper te kolege pripravljajo disciplinski ukrepi, kar je bilo potrjeno na redakcijskem sestanku, domnevno gre za opomine pred odpovedjo. 

"Napovedujejo se tudi nove menjave na uredniških in voditeljskih mestih osrednjih informativnih oddaj, torej neargumentirano nadomeščanje neposlušnih s poslušnimi kadri. Še vedno tudi ni jasno, kako bo odgovorna urednica Jadranka Rebernik ukrepala zoper voditelja in urednico TV Dnevnika Sašo Krajnca in Vesno Pfeiffer," so zapisali v sporočilu za javnost.

Direktor Televizije Urbanija je pred kratkim pozval odgovorno urednico, da voditelju in urednici najde primernejšo zaposlitev. Gledalcem Dnevnika sta, kot je znano, v skladu s Poklicnimi merili sporočila, da je objavo enega od prispevkov izrecno naročila odgovorna urednica Jadranka Rebernik, urednica pa ob tem ni mogla opraviti svojega uredniškega dela.

"Z današnjo navzočnostjo v studiu izražamo odločen protest proti vsem oblikam pritiskov in groženj vodstva TV-ja in RTV-ja, torej generalnega direktorja Andreja Graha Whatmougha in direktorja TV Slovenija Uroša Urbanije. Ob tem se kolegom iz drugih enot RTV zahvaljujemo za razumevanje, podporo, solidarnost, saj se vsi zavedamo pomena javnega medija za demokratično in strpno družbo," so poudarili v sporočilu ter javnost in pristojne, zlasti člane programskega in nadzornega sveta, ponovno opozorili tudi na nenehno spreminjanje in hude kršitve Programsko-produkcijskega načrta za leto 2022, kar je že povzročilo programsko škodo.

"V elitnem večernem terminu, v katerem je bila predvajana oddaja Studio City, ki je bila brez argumentov in pojasnil očitno ukinjena, bo po novem predvajana ponovitev pogovorne oddaje z drugega sporeda Televizije Slovenija. Po prvotni večmesečni zamudi se je že po nekaj mesecih predvajanja močno skrčil tudi informativni blok na drugem sporedu (oddaja Panorama z rubrikami in Magnetom)," so še navedli in ob tem opozorili, da je zaradi skrajšanja vseh dnevnoinformativnih oddaj ter ukinitve ali predrugačenja nekaterih drugih oddaj in kršitev programsko-produkcijskega načrta že močno ogroženo obveščanje javnosti o dogajanju doma in po svetu in s tem tudi pravica javnosti do obveščenosti.

Ob tem pa se, kot so zapisali, soočajo še s krizo vodenja in kaotičnimi odnosi, naročenimi prispevki, rezanjem izjav, grožnjami, kazenskimi premestitvami in šikaniranjem zaposlenih.

Uroš Urbanija Slovenija Se Urošu Urbaniji trese stolček? Robert Golob Slovenija Zakaj Golob samo gleda, kako Janša hara po RTV Slovenija Uroš Urbanija Slovenija Generalnega direktorja RTVS pozivajo k razrešitvi Urbanije Uroš Urbanija Slovenija Nekdanja varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev okarala Urbanijo Sašo Krajnc Slovenija Drama na RTV: "Jebernikova", poln studio kolegov, ki podpirajo voditelja ... mikrofon RTVS Slovenija Urednica in voditelj zanikata očitke Urbanije Uroš Urbanija RTV SLO Slovenija Urbanija zahteva premestitev urednice in voditelja

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 44
  • lojs 11:14 06.september 2022.

    zanimivo bi bilo slišat pojasnilo, zakaj se ravno zadnjih nekaj mesecev dogaja ta scena ... v času vlade jj se novinarji niso počutili ogrožene, sedaj ko je pa nova , levičarska oblast, je pa vse narobe ... pa kako hudiče ...prikaži več da nova oblast ne more zamenjat teh "motečih" šefov, ki tako pritiskajo na novinarčke ... odgovor poznam, pa nima nikakršne veze s pritiski , to je vse izmišljeno in zrežirano

  • miha.z 10:18 06.september 2022.

    Če ugasnejo RTVSLO sploh ne bom vedel.

  • lojs 09:57 06.september 2022.

    kaj so ti novinarčki počeli v času socializma, to bi bilo zanimivo poslušat ... vse so lahko počeli, samo sistema niso smeli kritizirat, tako kot povsod ... psihiatrične bolnice so imele cel kup alkoholikov ravno iz te hiše ... za ...prikaži več m.m. so bile begunje drugi dom ... tako lepa ženska, pa tako zapita ... in še marsikdo ... sedaj je pa vsako navodilo šefa očitno že napad na novinarja, ki še nikoli ni delal v privat sektorju