Slovenija
14 ogledov

Prvak med zaslužkarji

senko pličanič Benjamin Kovač
Minister Pličanič. Njegov inštitut za javno upravo v šestih letih prejel milijon evrov.

Zaslužki. “Od leta 2004 do 2010 so ministrstva in službe javne uprave za izdelavo 66 zakonov, dveh uredb ter 22 pravilnikov in pravnih storitev porabili več kot sedem milijonov evrov,” je ugotovila Komisija za preprečevanje korupcije (KPK). Poleg nesmotrne porabe javnega denarja KPK opozarja predvsem na nevarnost nezakonitega lobiranja in netransparentnih postopkov pri sprejemanju zakonodaje, kar pomeni veliko tveganje za korupcijo in nasprotje interesov, ker “lahko vodijo v normativne rešitve, ki so rezultat posamičnih interesov in s pravno-sistemskega vidika niso optimalne”.

Prvak je minister

S pisanjem zakonodaje največ služijo na inštitutu za javno upravo ljubljanske pravne fakultete, ki ga vodita Rajko Pirnat ter minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič. Od leta 2004 sta po naših izračunih iz proračuna dobila skoraj milijon evrov. Pličanič včeraj na naša vprašanja ni imel časa odgovoriti; obljubil je, da bomo odgovore dobili danes.

“Vlada in DZ naj ukrepata”

“Treba je zagotoviti zakonodajno sled nastajanja posameznih predpisov,” so poudarili na KPK in predlagali rešitev: ob naročanju predpisov zunanjim izvajalcem je treba navesti podatke o osebah, ki so sodelovale pri njihovi pripravi, in razloge za najemanje zunanjih sodelavcev.

Komentarjev 2
  • mufi 10:17 07.marec 2012.

    Pa zakaj ministri rabijo zunanje strokovnjake ? Naj bodo po tem tisti strokovnjaki ministri , če ti sami ne znajo biti.

  • Tupamaros 12:24 06.marec 2012.

    Kakšno realsocialistično okolje je še vedno v Sloveniji. Če si sposoben in pošteno zaslužiš si zaslužkar in grdoba. Če kradeš in goljufaš si pa džek.