Slovenija
2771 ogledov

Psihoterapevt o ukrepanju po utopitvi: "Pristop je bil popolnoma nestrokoven"

Solkanski most
Zaradi dogajanja po tragični nesreči 10-letnega dečka v Solkanu je bil vpeljan strokovni nadzor. Strokovnjak poudarja, da se je pristop izkazal za popolnoma nestrokovnega.

Pred nekaj več kot tednom dni je pri starem jezu v Solkanu utonil 10-letni deček iz Ljubljane. Po tragični nesreči sta o tem, kaj se je dogajalo v urah in dneh po tragediji spregovorila starša, ki sta želela opozoriti na način delovanja pristojnih služb. 

V oči bode dejstvo, da sta bila starša o nesreči obveščena več kot pet ur po dogodku. Prav tako njuna sinova, ki sta bila skupaj s ponesrečenim bratom pri Soči, nista mogla stopiti v stik s staršema, kljub temu, da sta to prosila tako policiste kot socialne delavke, ki so bili na kraju. 

Zapletlo se je tudi, ko sta želela priti do ponesrečenega sina. Sprva sta ga iskala v šempetrski bolnišnici, nato na inštitutu za sodno medicino, kasneje še na Žalah. "Dogodek je za naju izjemno tragičen, grozljiv in ga še vedno ne moreva razumeti, kaj šele sprejeti, zato nama je toliko bolj nerazumljivo, kako so se stvari odvijale na tak način, in namesto da bi nam vsi organi nudili pomoč, so nama in sinovoma na vsakem koraku povzročali nove in nove težave in dodatne bolečine," sta zapisala v pismu, s katerim sta želela opozoriti na dogajanje po nesreči.

Slovenija Starša tragično umrlega dečka: "Kako, da naju o nesreči ni nihče obvestil še 5 ur po dogodku?"

"Pristop je bil nestrokoven" 

Sociolog in psihoterapevt Borut Pogačnik je za 24ur Zvečer dejal, da je v takem primeru otrok merilo v vseh stvari. "In v takšnem, tako tragičnem primeru, kot se je potem izkazalo, je bil dejansko ta pristop popolnoma nestrokoven. Takšna nestrokovnost morda izvira tudi iz tega, da morda ni dovolj vseh znanj, ki bi morala biti, tudi že na tej stopnji izobraževanja na fakulteti za socialno delo in tudi pozneje, pri samem strokovnem izpopolnjevanju," je poudaril Pogačnik. 

Pogačnik je ob tem poudaril, da v tem primeru ne bi smeli gledati le potreb staršev, ampak tudi otrok. "To je bila strašanska tragedija, ki bo dejansko pustila globoke posledice v psihi teh dveh dečkov. Mislim, da ta zadeva ne bo minila tako brez posledic, ne samo za starša, pač pa morda tudi za samo socialno stroko," je poudaril.

Strinjal se je, da bi moralo biti truplo otroka staršem dostopno takoj, da se lahko od njega poslovita. 

 | Avtor: PU Nova Gorica PU Nova Gorica

Minister odredil nadzor nad delom CSD

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je uvedlo notranji nadzor nad delom pristojnega CSD. Ravnanje policije bo preverilo ministrstvo za notranje zadeve. Na MNZ bodo od policije zahtevali pisno pojasnilo o tem, kako so se odvijali postopki. 

Pristojni CSD je sicer v pisnem odzivu sporočil, da je policist strokovni delavki dejal, da bo policija obvestila starše osebno. To na novogoriški policiji zanikajo. Pogačnik je komentiral, da tako pač deluje birokracija. "Zdaj si bodo podajali to žogico - kdo je rekel, kdo ni rekel, nobenega dokaza verjetno ni, snemalo se ni in dejansko lahko zdaj ena in druga stran govorita in krivita druga drugo," je dodal.

Slovenija V primeru utopitve 10-letnega dečka ministrstvo ukrepalo

Opozorila morajo biti primerna za otroke

 | Avtor: PU Nova Gorica PU Nova Gorica
Po nesreči so se pristojni že srečali, da bi sprejeli nove ukrepe za zagotavljanje varnosti kopalcev in trajnejše rešitve za v prihodnje. Starša sta v pismu med drugim zapisala tudi, da ne moreta razumeti, kako je lahko v Solkanu kopališče, ki je smrtno nevarno. Pogačnik je za 24 ur dejal, da hidroelektrarno Solkan upravljajo z Erjavčeve ulice v Novi Gorici in ne s hidrocentrale, kar pomeni, "da dejansko sploh nimajo kontrole, kaj se tam dogaja, razen ko gledajo razne ekrane glede gladine vode oziroma različne grafikone". Dodal je, da bi morala tukaj vlogo in odgovornost prevzeti tudi slovenska energetika, na območju pa bi bilo treba postaviti zvočne signale in opozorila, ki bi jih lahko razumeli tudi otroci, ki še ne znajo brati.  

Soča pri Kobaridu Soča Slovenija Po utopitvi 10-letnega otroka se bodo vendarle pogovorili o varnosti

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 5
  • Friderik1950 11:49 05.avgust 2020.

    Vidim, da se po aferi preusmeritve pozornosti drugam, komentatorji le obračajo v smer odgovornih za varnost ljudi v naravi, ker elektrarne niso najpomembnejši deležnik na tem lepem naravnem delu Slovenije. Prej so moteče in nevarne kot kaj drugega. Pri tem ...prikaži več so pridobljeni certifikati nepomembni, če se utopitve zaradi režima delovanja elektrarne kar vrstijo. Po mojem si nekaj vodilnih zasluži zapor. Enako sem trdil ob nesreči mladeniča na območju EM, ko je prijel za kable pod napetostjo.

  • Frice 09:36 05.avgust 2020.

    Res me zanima tudi kakšno vlogo imajo lastniki/upravniki hidroelektrarne, ko imam občutek da so jih vsi po vrsti ščitili. Sicer pa se je pokazalo, da pri nas birokracija sistema v krizi ščiti najprej sama sebe, preživeli in svojci so šele ...prikaži več v drugem planu. Ravno obratno kot v normalnih družbah.

  • RAZOČARANI 09:20 05.avgust 2020.

    Res je to da nebi smeli bit tam ampak jim je bilo to omogočeno. Če je to tako nevarno območje za kopalce bi moralo biti tam prepovedano kopanje ali pa izvedeno na tak način da je zaščiteno za kopalce z ...prikaži več nekim valobranom ali kaj podobnega. Obvezno pa bi moral biti tam kdo ki je usposobljen za reševanje iz vode tako kot na bazenu. Zdaj iskati grešnega kozla je brez veze,otroka ne bo več nazaj. Mogoče pa bodo starši dobili kak zaključek vsega skupaj da jim bo mogoče lažje. Sožalje vsem v družini.

Sorodne novice