Slovenija
26 ogledov

Računalniški program povzročil gnečo na meji

zastoj G. N.
Vozniki tovornjakov na mejnem prehodu Petišovci za izstop iz Slovenije čakajo pet ur. Na mejni policiji so pojasnili, da zaradi računalniškega sistema Hrvatov, ki preverjajo temeljno kvalifikacijo poklicnih voznikov.

"Ja, drži, res je gneča. Hrvati so s prvim avgustom prešli na kodni sistem čitanja vozniških dovoljenj za voznike tovornih vozil, in sicer preverjajo, ali imajo vozniki vpisano mednarodno kodo Evropske unije 95. S čitalci to odčitajo in vnesejo v računalniški sistem, očitno pa imajo nekaj težav. Vse poteka zelo počasi, saj morajo podatke uskladiti tudi s špedicijo in carino," so za naš portal pojasnili na Postaji mejne policije Petišovci, kjer gnečo pričakujejo vse do večera.

Zakon o prevozih v cestnem prometu je namreč uvedel tako imenovano temeljno kvalifikacijo, in sicer za kategorije D1, D1+E, D ali D+E z 10. septembrom 2008, za kategorije C1, C1+E, C ali C+E pa z 10. septembrom 2009.

Tako morajo imeti vozniki navedenih kategorij za vožnjo pridobljeno temeljno kvalifikacijo, nato pa se morajo najkasneje vsakih pet let udeležiti rednega usposabljanja.

Čakalne dobe za tovorna vozila pri izstopu iz Slovenije:

- Dobovec 5 ur,
- Zavrč 1 ura in 30 minut,
- Obrežje 6 ur,
- Petišovci 6 ur,
- Jelšane 3 ure in 30 minut,
- Bistrica ob Sotli 1 ura in 30 minut,
- Dragonja 2 uri in 30 minut.

 

Novo mestoObrežje, priključek Obrežje (kamera v živo, vir: PIC)

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.