Slovenija
24305 ogledov

Razkol v vrhu slovenske Cerkve?

cerkev sv. Janeza Krstnika Maribor Profimedia
V Škofiji Koper vztrajajo, da je nekdanji jezuit Marko Rupnik v tem trenutku nedolžen. Škofija ga je sprejela brez posveta z ostalimi slovenskimi škofi, papež v petek udaril po mizi.

Na Škofiji Koper so po tem, ko je Papež Frančišek ukinil zastaranje primera nekdanjega jezuita Marka Rupnika, ki je bil obtožen domnevnih zlorab redovnic, za STA pojasnili, da Rupnik uživa vse pravice in dolžnosti škofijskih duhovnikov, dokler pred sodiščem ni spoznan za krivega.

Iz koprske škofije, kjer so Rupnika sprejeli kot duhovnika, so dodali še, da "ko se bodo pojavili ustrezni dokumenti, bo tudi škofija našla ustrezne rešitve".

Marko Rupnik Slovenija Marko Ivan Rupnik, ki naj bi zlorabljal redovnice, se je vrnil v Slovenijo

Papež Frančišek je namreč v petek ukinil zastaranje primera nekdanjega jezuita in umetnika Marka Rupnika, ki je bil obtožen domnevnih zlorab redovnic, da bi lahko stekel sodni postopek v zvezi z očitki zoper Rupnika. Papež naj bi dikasterij za nauk vere zaprosil, da znova preuči primer. 

papež Frančišek | Avtor: Profimedia Profimedia

Posvarili so škofa Bizjaka

Jezuiti so sicer Rupnika izključili zaradi 'nepokorščine'. Ob tem je delegat mednarodnih hiš jezuitskega reda v Rimu Johan Verschueren v četrtek potrdil, da je pisal koprskemu škofu Juriju Bizjaku, ko je izvedel, da namerava ta sprejeti njegovega nekdanjega podrejenega Marka Rupnika med škofijske duhovnike. Verschueren je Bizjaka posvaril, da je še vedno veliko obtožb zoper Rupnika nerazčiščenih in da Rupnik ni spoštoval ukrepov, ki so mu jih naložili njegovi predstojniki.

Predsednik Slovenske škofovske konference (SŠK) Andrej Saje je v odzivu na inkardinacijo nekdanjega jezuita Marka Rupnika v Škofijo Koper zatrdil, da so škofje na strani žrtev. Spomnil je, da v procesu Rupnikove inkardinacije v Škofijo Koper škofovska konferenca ni sodelovala. "Vsak škof je glede tega avtonomen in samostojen, zato tudi ni dolžan o tem obveščati SŠK," je pojasnil.

A v izjavi je zapisano tudi: "V letošnjem letu je bil Marko Ivan Rupnik odslovljen iz jezuitskega reda. Takšen skrajen ukrep v cerkvenopravnem smislu ne more biti razumljen drugače kot kazenska sankcija za huda, nedopustna dejanja. Papež Frančišek je 27. oktobra 2023 Dikasterij za nauk vere tudi zaprosil, naj primer pregleda, in se odločil, da odpravi zastaralni rok ter s tem omogoči preiskavo."

pater Marko Rupnik | Avtor: Profimedia Profimedia

Koprski škof Jurij Bizjak je sicer že lani dosegel upokojitveno starost 75 let, ko mora po pravilu papežu napisati prošnjo za odpoved škofovski službi. Do danes pa papež ni imenoval njegovega naslednika, zato Bizjak še naprej vodi škofijo, ki jo je prevzel leta 2012.

Obtožbe psihičnih in fizičnih zlorab

V javnost so decembra lani prišli očitki nekdanjih redovnic iz skupnosti Loyola, da naj bi jih pater Rupnik v letih 1992-1993 psihično in fizično zlorabil. Med preiskavo primera je bilo poudarjeno, da v zadevi niso bile vpletene mladoletne osebe, dikasterij za nauk vere pa je po preiskavi sklenil, da so obtožbe zoper patra Rupnika že zastarale, zato so primer oktobra lani zaprli.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 11
  • Idioti 15:24 12.november 2023.

    Meni je pa to zelo všeč , kajti sami sebe rušijo ! Kar se pa mene tiče , za mene ne obstajajo , še boljše imam jih za bolnike ! Res pa je da je ta Rupnik unetnik in to ...prikaži več zelo dober na svojem področju. Njegovega dela , se v Semiču sploh nisem mogel nagledati !

  • dd 09:33 29.oktober 2023.

    Meni se pa v dno srca smilijo vse te redovnice in zlorabljene osebe, ko vidijo ves ta mlahav, svetohlinski, nekaznivi proces do Rupnika.

  • jezero 09:11 29.oktober 2023.

    Resničnemu verniku pedofilski duhovnik ne more biti v pomoč!