Slovenija
99 ogledov

Rekordno leto za letalce Slovenske vojske

helikopter SV Profimedia
Že sedaj je močno presežena raven preteklih let.

Posadke helikopterjev in letal Slovenske vojske so v prvih sedmih mesecih leta poletele na pomoč že 406-krat, pri tem prepeljale ravno toliko poškodovanih ali obolelih oseb in skupaj letele 832 ur. To presega letno raven vseh reševanj v preteklih letih, ki v povprečju znaša 700 ur letenja. Samo v juliju so sodelovale pri gašenju 13 požarov.

Od skupno opravljenih 406 letov na pomoč v prvih sedmih mesecih leta so posadke helikopterske in letalske eskadrilje Slovenske vojske 89-krat posredovale pri reševanju v gorah, 292-krat poskrbele za helikoptersko nujno medicinsko pomoč, štirikrat za prevoz inkubatorja in sodelovale pri gašenju 21-tih požarov. Na pogorišče so odvrgle nekaj več kot 3,6 milijona litrov vode, je na spletni strani zapisala Slovenska vojska.

požar Bled NEVARNO Gorenjska Na Bledu se je razplamtel požar

V juliju so helikopterske in letalske posadke 15-krat poletele na pomoč v gore, 62-krat poskrbele za nujen helikopterski prevoz, zagotovile helikopterski prevoz za potrebe zavoda Slovenija Transplant in sodelovale pri gašenju na 13 različnih požariščih po Sloveniji. Pri tem so prepeljale 85 poškodovanih ali obolelih oseb, organ za presaditev, na pogorišče odvrgle nekaj več kot 2,5 milijona litrov vode in skupaj letele 400 ur.

Prvi letošnji požar je bil 1. januarja na območju Nanosa, sledili so požari v marcu na območju Roblekove planine, Cola, Podljubelja, Starega grada pri Besnici, Vojskega pri Idriji, Zagorja ob Savi in Preddvora.

Julija pa so se v gašenje požarov vključile vse razpoložljive zmogljivosti 15. polka vojaškega letalstva s podpornimi elementi, da so lahko varno in učinkovito gasili na območju Kobariškega Stola, Trstelja, Breginja, občine Pivka, Opatjega sela, Renškega vrha, Kostanjevice na Krasu, Matajurja, Sv. Katarine, Lokvice, Sočerge, Velikega Ovčnjaka ter na širšem območju Krasa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.