Slovenija
5500 ogledov

Revolucija pri plačevanju davkov z napako

dokumenti denar miza evri bankovci
Veliko dela in stroškov bo, ker ni volje, da se prestavi rok plačila za akontacijo dohodnine.

Čez slab mesec bo prvič mogoče vse prispevke plačati z enim plačilnim nalogom oziroma e-računom, smo poročali pred časom.

Samostojni podjetniki morajo zdaj vsak mesec plačati štiri različne prispevke (za pokojnino, zdravstvo, zaposlovanje in starševsko varstvo) in še akontacijo dohodnine (le pri zelo nizkih prihodkih se ta plačuje četrtletno). To pomeni pet plačilnih nalogov, število je sicer s "trikom", ki ga uporabljajo le redki, da zmanjšati na tri.

Finančna uprava je pripravila rešitev plačila z enim plačilnim nalogom, ki se bo začela uporabljati prihodnji mesec. Uporabnik bo moral pri svoji banki prijaviti prejemanje e-računa, potem pa bo vse prispevke plačal z enim plačilnim nalogom.

Pri 40 centih provizije to pomeni skoraj 20 evrov prihranka za vsakega samostojnega podjetnika, ki bi se odločil za to možnost.

Plačati posebej, ker ima drugačen rok plačila

V resnici bo prihranek nekoliko nižji, saj bo akontacijo dohodnine še vedno treba plačati s posebnim plačilnim nalogom. Razlog pa bizaren: ker je za akontacijo dohodnine predviden drugačen plačilni rok.

Plačilo položnice. Le redki jo koristijo Slovenija Plačilo davkov in prispevkov s sklicem 99996: poenostavitev izkoriščajo le redki

Akontacijo dohodnine je namreč treba plačati do desetega v mesecu, medtem ko je prispevke treba poravnati do 20. v mesecu. A pred nekaj leti se je rok plačila prispevkov brez kakšnih posebnih težav premaknil za pet dni (prej jih je bilo treba plačati do 15. v mesecu). Zakaj ne bi torej premaknili še roka plačila akontacije dohodnine? A na ministrstvu za finance pravijo, da o tem ne razmišljajo.

"Različen rok plačila je določen zaradi razporejanja plačevanja tako na ravni davčnega zavezanca kot tudi na ravni države. Iz tega razloga se tudi akontacija davka od dohodka pravnih oseb plačuje na enak način in v istih plačilnih rokih. Upoštevajoč navedeno menimo, da so roki za plačilo akontacije dohodnine primerni, zato sprememba plačilnega roka ni predvidena," pravijo na ministrstvu za finance.

Milijon nepotrebnih plačilnih nalogov in pol milijona stroškov

Okrog sto tisoč samostojnih podjetnikov in fizičnih oseb, ki opravljajo dejavnost, bodo morali zato namesto enega plačati dva plačilna naloga, to je 1,2 milijona nepotrebnih plačilnih nalogov in pri 40 centih provizije za skoraj pol milijona evrov nepotrebnih stroškov za bančne provizije.

Denar, štetje denarja Končno! Slovenija Že junija prihaja velikanska novost pri plačevanju davkov

Za marsikoga bo še bolj kot finančni strošek problem to, da se bo moral dvakrat na mesec ukvarjati z davkarijo. A na ministrstvu za finance kljub temu ne razmišljajo, da bi rok za plačilo dohodnine zamaknili.

"Roki za plačilo prispevkov za socialno varnost in roki za plačilo predhodne akontacije dohodnine od dohodka, doseženega z opravljanjem dejavnosti, se razlikujejo. To razlikovanje je pogojeno predvsem zaradi različne narave teh dveh dajatev (zaradi različne narave se razlikuje tudi način ugotavljanja obeh vrst obveznosti, zavezanci za izpolnitev obveznosti, idr.)," pojasnjujejo. 

Rok so pred časom že spremnili, zdaj ni možno

Zakon o davčnem postopku za različne zavezance določa različne roke za izpolnitev obveznosti in plačilo.

"Zavezanci iz prvega 352. člena ZDavP-2 (kamor sodijo podjetniki, ko zase obračunavajo in plačujejo prispevke za socialno varnost) morajo predložiti obračun najpozneje do 15. v mesecu, plačati pa najpozneje do 20. dne v mesecu za pretekli mesec (prvi odstavek 353. člena ZDavP-2)," pojasnjujejo.

Včasih je bil tudi rok za plačilo do 15. v mesecu, a je popravek zakona iz leta 2016 "z namenom izboljšanja likvidnosti zavezancev za davek in lažjega plačila" podaljšal rok plačila za pet dni.

Denar, štetje denarja Slovenija Furs bo 73.008 ljudem vrnil denar

Akontacija dohodnine se od dohodna iz dejavnosti se določi na podlagi davčnega obračuna, ki ga morajo zavezanci oddati do 31. marca. Če je za lani plačal tisoč evrov dohodnine, letos plačuje 83 evrov akontacije.

"Obroki predhodne akontacije, ugotovljene na podlagi davčnega obračuna, dospejo v plačilo na zadnji dan obdobja, na katerega se nanašajo, in morajo biti plačani v desetih dneh po dospelosti," pojasnjujejo na ministrstvu. Ta rok se od sprejema zakona o davčnem postopku v letu 2011 ni spreminjal.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • fiston 17:10 16.maj 2019.

    He, he a podjetnikom kdo brani, da ne smejo vse plačati 10. v mesecu, lahko bi tudi plače takrat, pa imajo samo enkrat delo, pa še 40 centov privarčujejo. No od onih prispevkov, če jih plačajo 10 dni prej, sigurno ...prikaži več ni na banki več kot 1 cent obresti, tako da jim še vedno ostane 39 centov. No, če so takrat zaradi likvidnosti premaknili za 5 dni na 20. lahko sedaj ko je likvidnost dobra tudi 5 dni prej na 10.

  • miho 09:03 16.maj 2019.

    Nižji stroški plačila --> manj prihodkov za banke --> manj izvedenih plačilnih storitev --> nižji BDP (za katerega si vsi prizadevajo, da bi bil čim višji, malokdo od navadnih ljudi pa za razliko od poklicanih ve, da višje cene in ...prikaži več dodatni stroški BDP napihnejo)