Slovenija
17 ogledov

Rezultati na sum BSE prihodnji teden

Krave so prevzele vlogo redarjev. Žurnal24 main
V Savinjski dolini sum na BSE. Rezultati znani v enem tednu.

Nacionalni veterinarski inštitut je s hitrim postmortalnim testom včeraj postavil sum na bolezen norih krav (BSE) pri 10 let stari kravi, rojeni v Sloveniji in zaklani pri rednem zakolu. Gre za kravo z ene od kmetij v Savinjski dolini, kjer sicer redijo 47 glav govedi.

Veterinarska uprava je na kmetiji izvora in v klavnici, v kateri je bila sumljiva žival zaklana, že izvedla predpisane ukrepe.

Končni rezultati bodo znani v roku enega tedna, lahko tudi prej, je dejal Marjan Emeršič z Veterinarske uprave Republike Slovenije (VURS).

Nazadnje je bil sum na BSE V Sloveniji ovržen lani, medtem ko so v Evropi lani potrdili kar sedem primerov BSE.

Pomembni so preventivni ukrepi

Da ne prihaja do bolezni, je pomembno, da kmetje izvajajo preventivne ukrepe že prej, kot tudi ob izbruhu bolezni. "Klavnice se morajo redno čistiti. Ob sumu se mora narediti epizootiološko poizvedbo in zaporo gospodarstva. Trup se mora uničiti, obdržijo se le nekateri deli, potrebni za nadaljnje preiskave. Prav tako se zadrži en trup pred zaklano živaljo, ki jo sumijo na BSE, in dva trupa živali po zaklani živali," je povedal Emeršič.

Usmrtili bodo še štiri živali

Če v Savinjski dolini potrdijo sum BSE, bodo uničili kohorto živali oziroma tisto čredo, v kateri je bila žival v času prvega leta življenja in enega leta po datumu rojstva prizadetega goveda, ter živali, ko so bile kadarkoli v svojem prvem letu življenja rejene skupaj s prizadetim govedom v njegovem prvem letu življenja. V konkretnem primeru bi morali tako usmrtiti štiri živali, je še povedal Emeršič.



Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.