Slovenija
31 ogledov

Rode: Lekcija novinarjem

Franc Rode je v pogovoru za družino razkril svoje misli o aktualni problematiki. Žurnal24 main
"Večer pred izvolitvijo sem mu prišepnil, da bo postal nov papež,“ je v svojem pogovoru za TV Slovenija dejal kardinal France Rode.

Jorge Mario Bergoglio, zdaj novi papež Frančišek je tesno povezan s Slovenijo in Slovenci. Kardinal Franc Rode ga pozna že 40 let.

"Od vseh dosedanjih papežev ga poznam najbolje. Poznam ga že od konca šestdesetih let prejšnjega stoletja. En teden je bil moj gost v Ljubljani. Kasneje sem ga srečeval na mednarodnih srečanjih, tako v Rimu, kot v njegovi nadškofiji v Buenos Airesu,“ je Rode povedal v pogovoru za TV Slovenija.

Bili smo tiho kot miši

Nihče od dosedanjih papežev ni imel okoli sebe toliko Slovencev, kot jih je imel papež Frančišek. Po besedah Rodeta jih je bilo v Buenos Airesu v Argentini veliko, tudi njegov sorodnik Jurij Rode, vse pa je cenil. "Slovenci so mu zelo blizu,“ pojasnjuje Rode, ki je zaupal tudi to, da mu je noč pred izvolitvijo prišepnil, da bo postal nov papež,  Bergoglio pa mu je odvrnil: "Bomo videli, koliko veljajo slovenske prerokbe.“ "In se je uresničila,“ razkriva Rode.

Rode po pričakovanju ni želel izdati kaj se je dogajalo ob izvolitvah, saj se med volitvami kardinali med seboj ne smejo pogovarjati: "V konklavu vlada tišina in molk. Tam se samo glasuje. Bili smo tiho kot miši,“ pravi in pojasnjuje, da so se teden dni pred izvolitvijo, skozi sedem dni pogovarjali kakšen je položaj cerkve v svetu, kakšni so izzivi, kaj je treba spremeniti in kakšen naj bo nov papež.

Lekcija novinarjem

O novinarjih, ki so sklepali, da bo novi papež mlad človek, zato, da bo lahko izpeljal vse naloge, pa Rode odgovarja: "Da bo papež mlad so sklepali novinarji, mi pa ne. Tako to je.  Naj bo to lekcija novinarjem. Bergoglio je v Buenos Airesu z veliko vztrajnostjo izpeljal težke stvari. Zaradi močne volje je v svojih načrtih večkrat uspel. Mislim, da mu bo uspelo tudi pri prenovi cerkve.“

Ali bo Rode zaradi tesnih stikov z novim papežem postal njegov sodelavec? "Čisto nič ne vem o tem,“ ostaja skrivnosten kardinal.

Komentarjev 13
  • Oxxo 19:20 19.marec 2013.

    Rode GO HOME... v Vatikan. Slovenija te ne potrebuje.

  • dragec 20:55 18.marec 2013.

    Dragi Frančišek, nikoli se ne druži z Rodetom

  • Fertel 22:20 16.marec 2013.

    Zdaj smo pa res lahko veseli in srečni. Rode bo zdaj s svojimi zvezami pri papežu uredil, da cerkev končno državi vrne preko milijardo in tri sto milijonov dolga.