Slovenija
36985 ogledov

Romana Tomc ocenila Golobov nastop: Prazna dvorana, hvalisanje ...

Robert Golob Profimedia
Evropski poslanci iz Slovenije so današnji nastop premierja Roberta Goloba v Evropskem parlamentu za STA ocenili različno. Medtem ko evroposlanci iz vrst vladne koalicije menijo, da je naslovil ključne izzive EU in ponudil rešitve, pa je na drugi slišati oceno, da priložnosti ni dobro izkoristil.

Izpostavil solidarnost

Milan Brglez | Avtor: Anže Petkovšek Milan Brglez, intervju s kandidatom za predsednika Slovenije. Anže Petkovšek
Premier se je v govoru dotaknil ključnih težav EU in tudi ponudil rešitve, ki bi unijo premaknile z mrtve točke, je ocenil Milan Brglez. Veseli ga predvsem, da se je dotaknil pomena zelenega prehoda ter poudaril pomen reševanja vojne v Ukrajini ter dodelitve statusa kandidatke BiH.

Ključno Golobovo sporočilo pa je bilo, da mora EU postati bolj solidarna in družbeno odgovorna ali pa bo stopicala na mestu in nazadovala, je poudaril Brglez.

 

"To ni bil državniški govor politika evropskega formata"

volitve v evropski parlament 2019, Romana Tomc | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Najbolj kritična je bila Romana Tomc (EPP/SDS), saj da premier v Strasbourgu ni dobro izkoristil dane priložnosti. "V Evropskem parlamentu še nisem poslušala nobenega predsednika vlade, ki bi se tako hvalil na osebni ravni. To ni bil državniški govor politika evropskega formata," je dejala.

Premierjeve besede o vladavini prava, ob dejstvu, da je notranja ministrica odstopila zaradi njegovih osebnih pritiskov in vmešavanja v kadrovanje na policiji, težko komentiram drugače kot popolno sprenevedanje, je dodala Tomc. Opozorila je tudi, da je bila dvorana v Strasbourgu med nagovorom precej prazna.

Nemec zaznal bolj pozitivno klimo

Matjaž Nemec je nagovor premierja ocenil predvsem kot stabilno podlago za nadaljnje delo, tako na evropski kot slovenski ravni, da se v bližnji prihodnosti sprejmejo še bolj učinkoviti ukrepi za pomoč ljudem in gospodarstvu ob energetski krizi in draginji.

Kot najbolj pomembnega pa vidi poziv, da EU postavi še bolj trdne zaveze za sprejem skupnih politik, ki so se v najtežjih preizkušnjah že izkazale za najboljše, najhitrejše in najbolj učinkovite. Ocenil je tudi, da je z novo vlado v Evropskem parlamentu zaznati veliko bolj pozitivno klimo glede dogajanja v Sloveniji.

Brez jasnega stališča do NEK2

Golob se je po oceni Franca Bogoviča (EPP/SLS) zatekel na "svoje področje" - energetiko, pri čemer je manjkalo jasno stališče do gradnje drugega bloka NEK. Po oceni poslanca je premier sicer pričakovano, a povsem po nepotrebnem precej obračunaval s prejšnjo vlado.

Bolj malo je premier povedal tudi o aktualnih problemih in izzivih za EU in Slovenijo, meni Bogovič. Nesprejemljivo pa je Golobovo mnenje, da je sedanji evropski kmetijsko-prehranski model povsem neprimeren, meni poslanec, ki ob tem dodaja: "Upam, da energetiki ne bodo urejali evropskega prehranskega modela, sicer bo v Evropi in Sloveniji ogrožena tudi prehranska varnost."

Podpora Ukrajini

volitve v evropski parlament 2019, Ljudmila Novak | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Ljudmila Novak (EPP/NSi) je opozorila, da jo ob odstopu notranje ministrice Tatjane Bobnar zelo skrbi stanje pravne države v Sloveniji ter izrazila upanje, da bo Golob zagotovil neodvisno sodstvo in neodvisno ter zakonito delovanje policije. Glede govora je izpostavila omembo nadaljnje podpore Ukrajini in širitev EU na Zahodni Balkan, ki je potrebna za zagotavljanje evropske varnosti in gospodarske rasti.

Nagovor premierja Goloba je bil evropskemu političnemu trenutku primeren in dobrodošel v razmerah, s katerimi se ta hip sooča EU, sta v skupni izjavi ocenila Irena Joveva in Klemen Grošelj (oba Renew).

Golob je identificiral ključne aktualne izzive za prihodnost EU, kot so pomen učinkovitega skupnega soočanja z energetsko krizo, geopolitični pomen širitve EU na Zahodni Balkan in nujnost zaščite temeljnih vrednot v državah članicah, sta med drugim poudarila.

dezurni@styria-media.si

Eva Kaili Evropski parlament Svet Eva Kaili ostaja v priporu, vsi niso bili za razrešitev Nagovor Roberta Goloba evropskemu parlamentu v Strasbourgu. Evropski parlament Slovenija Golob: "Ta teden bo ključnega pomena"
Komentarjev 53
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 21:33 13.december 2022.

    Ko se Tomčeva oglasi je pa meni tak občutek kot pri črevesni virozi.

  • robi2107 21:08 13.december 2022.

    Kuzla

  • c4bd683d7c5158c937448d2f9cbff95a44c1fd18 20:57 13.december 2022.

    Sds pa spet domaci izdajalci... udari po nasprotniku pred vso tujo javnostjo... potopi svojega, umazi lastnega precednika drzave... je pokazala kak negativni satelit januzlija... sej zato je pa pigorela na vseh volitvah, kjer se je pojavla...