Slovenija
31 ogledov

Rotnik od države ne bo zahteval odškodnine

Uroš Rotnik Saša Despot
Uroš Rotnik bo najverjetneje še nekaj mesecev čakal na odločitev o tem, ali bo vendarle moral spet pred preiskovalnega sodnika ali ne.

Nekdanji šef Termoelektrarne Šoštanj Uroš Rotnik od države kot vse kaže ne bo zahteval odškodnine, ker je konec lanskega leta dober mesec in pol nezakonito preživel v priporu.

"Pravzaprav nikoli ni bilo sploh izrecno napovedano, da nameravamo vložiti odškodninski zahtevek zaradi neupravičenega pripora. Vedno smo poudarjali le, da nas najbolj zanima kazenski postopek, ki je še v teku oziroma tazmišljamo samo o tem, kaj bo s kazenskim postopkom," pojasnjuje Rotnikov zagovornik Mitja Jelenič Novak.

Časa ima še tri leta

Rotniku je celjska preiskovalna sodnica v začetku lanskega novembra odredila pripor, potem ko je policija pri njem opravila hišne preiskave zaradi domnevnega pranja denarja. Preiskovalna sodnica je tedaj ugodila Specializiranemu tožilstvu (SDT), ki mu je uspelo dokazati, da bi Rotnik lahko poskušal vplivati na priče ali uničevati dokaze, če bi ga sodišče izpustilo na prostost.

S tem pa se niso strinjali na vrhovnem sodišču, kjer so v začetku leta ugodili Rotnikovi zahtevi za varstvo zakonitosti in ocenili, da ni bilo utemeljenih razlogov zato, da so Rotniku odredili pripor.

Rotnik ima sicer še slaba tri leta čas, da si premisli, če bi ocenil, da bo od države vendarle z odškodninskim zahtevkom terjal odškodnino za čas, ki ga je preživel za rešetkami.

Odločitev predolgo sprejemajo?

Skoraj istočasno kot vrhovni sodniki so sodniki izvenobravnavnega senata celjskega okrožnega sodišča presojali o sklepu, s katerim je njihov kolega preiskovalni sodnik konec lanskega leta uvedel preiskavo zoper Rotnika.

Sodniki izvenobravnavnega senata so sklep o uvedbi preiskave v začetku leta nato razveljavili in preiskovalnemu sodniku naložili naj ponovno presodi, ali dokazi tožilstva zadoščajo za uvedbo preiskave.

"Upam, da bo odločitev preiskovalnega sodnika sprejeta kmalu oziroma v nekem razumnem roku in da ne bo trajalo predolgo. Sodišča sicer ne zavezuje nek poseben rok, do katerega bi moralo biti izrecno odločeno. Nikakor pa ni, še zlasti za obolženca, prijetno to čakanje na odločitev o prihodnosti postopka," dodaja Jelenič Novak.

Preiskovalni sodnik mora sicer zdaj, pred vnovično odločitvijo ali bo zoper Rotnika uvedena sodna preiskava ali ne, temeljito pregledati za okoli 25 tisoč strani listin, dokumentov, kar pa razumljivo lahko traja še nekaj mesecev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.