Slovenija
29 ogledov

S hepatitisom okužene pol milijarde ljudi

Zanimanje za testiranje na virus HIV je v Sloveniji še vedno nizko. (Foto:) Shut Žurnal24 main
Vsi, ki se želijo anonimno brezplačno testirati na okužbo z virusom hepatitisa B in C, lahko to storijo od danes pa vse do četrtka na ljubljanski kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja. Testiranje poteka med 16. in 18. uro.

V pritličju klinike za infekcijske bolezni bodo do četrtka vsem, ki bodo to želeli, omogočili anonimno brezplačno testiranje na okužbo z virusoma hepatitisa B in C, so sporočili iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana (UKCL).


Pravočasno odkritje okužbe – ozdravitev oz. obvladanje bolezni

S testiranjem, ki ga organizirajo v sodelovanju z inštitutom za mikrobiologijo in imunologijo, želijo tudi letos opozoriti, da lahko s pravočasnim odkritjem okužbe zelo dobro vplivamo na izid bolezni.

"Če kronični hepatitis B ali C odkrijemo dovolj zgodaj, imajo v Sloveniji bolniki vse možnosti, da z ustreznim zdravljenjem preprečimo napredovanje bolezni do življenje ogrožajočih zapletov, kot so ciroza, odpoved delovanja jeter in rak na jetrih. V dveh letih smo denimo v petih podobnih akcijah skupno testirali 3109 ljudi, kar pri 70 pa je bil test na okužbo s HCV pozitiven. Dobršen del teh je danes že popolnoma ozdravljenih," je povedala Mojca Matičič z infekcijske klinike, ki je koordinatorica akcije.

Cepiva proti okužbi še ni, lahko pa se pred obolenjem zavarujemo z manj tveganim vedenjem, predvsem tako, da okuženi okužbe ne prenašajo na druge. Matičičeva je še poudarila, da gre za pomemben javnozdravstveni problem, saj je po svetu z virusoma hepatitisa B in C okuženih vsaj 550 milijonov ljudi.

"Hepatitisa A in E sta akutni bolezni, ki redko, a lahko ogrozita življenje in sta večinoma prisotni pri potnikih na endemična območja. Hepatitisa B in C sta lahko kronični bolezni z resnim potekom, ki lahko desetletje ali več potekata povsem prikrito in po mnogo letih privedeta do hude poškodbe jeter, ciroze ali celo raka na jetrih, ki je dokazano povezan s tema dvema okužbama," je še pojasnila Matičičeva.


V Sloveniji 20 tisoč kroničnih nosilcev virusa

Po ocenah epidemiologov v Sloveniji živi 20 tisoč kroničnih nosilcev virusa, med njimi je veliko kroničnih jetrnih bolnikov. Kakšno bo jetrno vnetje in njegove posledice, je odvisno od lastnosti virusa, obrambnih sposobnosti organizma in tudi zunanjih dejavnikov.

V Sloveniji imamo sicer že vrsto let na voljo vsa potrebna zdravila za zdravljenje obeh okužb. In prav zdravljenje kroničnega hepatitisa C je po mnenju Matičičeve eno od najučinkovitejših zdravljenj virusnih okužb nasploh v zgodovini medicine. Tudi za hepatitis B imajo zdravila, a zdravljenje ni tako zelo učinkovito. "Vendar z zdravljenjem in rednim nadzorom hepatitis B postaja popolnoma obvladljiva bolezen. Hepatitis C z današnjim zdravljenjem pa je ozdravljiva bolezen," je še dodala Mojca Matičič z infekcijske klinike.

Komentarjev 2
  • privat 03:22 26.julij 2011.

    do četrtka brezplačno testiranje norosti v parlamentu...udeležba obvezna vsem politikom

  • recesija 17:17 25.julij 2011.

    Izogibajte se toplovodarjem, ker so okuženi s hepatitisom.