Slovenija
9 ogledov

Sanader: Ena članica EU ustavila pogajanja

ribiÅ¡ka ladja morje hrvaÅ¡ka reuters Žurnal24 main
Po navedbah hrvaškega premierja Sanaderja ena od držav EU blokira pogajanja za vstop Hrvaške v EU. Države ni omenil, gre pa za vprašanje ERC.

Hrvaška pogajanja z EU uradno niso ustavljena, neuradno pa obstaja blokada, ki se vleče iz leta 2006 v nekaterih poglavjih in ki jo izvaja ena izmed držav EU, je dejal hrvaški premier Ivo Sanader. Izjavil je, da obstaja rešitev za problem, ki ga je z EU, Italijo in Slovenijo izzvala uveljavitev hrvaške ERC tudi za članice EU od začetka leta. Sicer pa vnovič ni hotel povedati, kakšne rešitve bo predlagala Hrvaška.

"Rešitve so v pogovorih in dogovorih. Ob zadrževanju ERC in izvajanju ERC obstajajo rešitve za problem, ki je izzval nezadovoljstvo tako Italije kot Slovenije," je še povedal. Premier sicer ni omenil imena države, je pa omenil, da je v ozadju predvsem vprašanje hrvaške zaščitne ekološko-ribolovne cone.


Zagreb po Sanaderjevih navedbah ne bo dajal povoda za kakršnokoli blokado pogajanj. © AFP

 
Dokument pojasnjuje ERC, ne poda pa nobene rešitve
Zagreb je v minulih dneh državam članicam EU posredoval dokument, tako imenovani non-paper, v katerem je poskušal pojasniti položaj glede hrvaške ekološko-ribolovne cone (ERC) in kronologijo dogajanja v zvezi s tem v zadnjih letih, piše hrvaški Večernji list. Na slovenskem zunanjem ministrstvu so povedali, da dokumenta za zdaj niso prejeli. Kot ob sklicevanju na neimenovani diplomatski vir piše Večernji list, je Zagreb v non-paperju podal "osnovno argumentacijo" glede ERC, pri čemer pa ni niti predlagal kakršnekoli rešitve spora niti potrdil, da se ERC za članice Unije ne uveljavlja.

 

Kaj je non-paper?

V diplomaciji se izraz non-paper uporablja za neuradni delovni dokument, ki ga diplomat neke države izroči predstavnikom druge države ali mednarodne organizacije. Običajno je napisan na papirju, ki nima uradne pisemske glave ter je brez žiga ali podpisa.

Kot še piše Večernji list, naj bi bili odnosi med Zagrebom in Ljubljano zdaj znova v fazi tihe diplomacije. Izključeno naj tudi ne bi bilo, da hrvaška vlada po tihem računa, da Bruselj vendarle ne bo dopustil popolne destabilizacije Hrvaške, glede na njeno vlogo v regiji. Taktika Zagreba je po pisanju časnika očitno krizo glede ERC reševati čim bolj diskretno in se tako tudi izogniti kompromitiranju na domačih tleh. Poleg tega naj bi hrvaška vlada trenutno hitela s pripravami na pospešena pristopna pogajanja z EU, do katerih naj bi prišlo v drugi polovici 2008, ko bo krmilo Unije prevzela Francija.

ERC ni odločilna za hrvaško-slovenske odnose
Večernji list je zapisal, da ima "problem s sedanjo slovensko diplomatsko delinkvenco izhodišče v Piranu in Račanovi fatalni napaki". Časnik piše, da si Slovenija želi čimprejšnji vstop Hrvaške v EU, nesoglasij med obema državama pa ne bodo izbrisale optimistične izjave obeh predsednikov.

Za izboljšanje odnosa med Hrvaško in Slovenijo naj bi bila pomembna konkretna dejanja s strani Slovenije. Zavlačevanje procesa približevanja lahko zmanjša zagon, ki ga ima Hrvaška, in postavi pod vprašaj njen vstop v EU.

Komentator Večernjega lista je obsodil poročanje hrvaških medijev o ERC in zapisal, da bi, "če bi bilo v medijskih vrstah kaj intelektualnega poštenja, gledali na temo ERC z dejstvi". Po njegovem mnenju bi uveljavitev ERC v obdobju Račanove vlade minila mirno.

Hrvaška lahko ukrepa

Po besedah hrvaške pravosodne ministrice Ane Lovrin pomorski zakon daje hrvaški policiji pooblastila za ukrepanje v primeru krivolova v ekološko-ribolovni coni. "Zakonik eksplicitno določa, da imajo pristojni hrvaški organi pravico in dolžnost ukrepati v smislu zaščite in izkoriščanja naravnih bogastev na tem območju," je dejala Lovrinova. Poudarila je, da so v pomorskem zakoniku navedeni tudi prekrški, ki jih je v območju ERC možno narediti. Suverene pravice glede izkoriščanja in varstva naravnih bogastev ima Hrvaška na osnovi konvencij o pravu morja.

Lovrinova se je odzvala na pisanje Jutarnjega lista, ki je v nedeljo poročal, da hrvaška policija ne more izreči kazni za krivolov v območju ERC, saj zakon o prekrških ni usklajen z zakonodajo glede ERC.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.