Slovenija
3731 ogledov

Šarec: Glede tega nam tujina zavida

Marjan Šarec
Praznik veselja in ponosa.

Predsednik vlade Marjan Šarec je 150-letnico organiziranega gasilstva na Slovenskem, ki so jo z osrednjo slovesnostjo in gasilskim mimohodom nekaj več kot 3300 udeležencev popoldne obeležili v Metliki, označil za praznik veselja in ponosa. Slovenskim gasilcem se je v imenu države in državljanov zahvalil za pomoč pri številnih nevšečnostih.

Šarec je v slavnostnem govoru opozoril, da je Gasilska zveza Slovenije največja humanitarna organizacija v državi, gasilci pa so najmočnejša vojska za boj proti vsem nevšečnostim, s katerimi se soočajo državljani in katerih si pred 150 leti niso mogli zamisliti.

"Biti gasilec je čast in odgovornost," hkrati pa to pomeni biti pripravljen delati za sočloveka in svojo državo, je dodal in nadaljeval, da "ko vsi drugi obupajo, odidejo ali se ustrašijo, takrat ostaja gasilec, ki se ne vpraša, koliko časa bo na intervenciji, takrat ko zmrzujejo cevi, ali takrat ko je peklenska poletna vročina".

Hkrati je ocenil, da "posedujejo slovenski gasilci toliko znanja, da jim ga zavida celo tujina" in da je to na "najvišji možni" ravni. Gasilec ima "znanje in pogum, tudi opremljenost se je precej izboljšala" in je na zadovoljivi ravni, predvsem pa slovenske gasilce odlikujejo "duša, srce in skrb za sočloveka", je pristavil.

slovenija 05.02.14, gasilec, zled, led, sneg, zima, naravna katastrofa, zlom dre | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Šarec je povzel, da je gasilska organizacija na Slovenskem dosegla "nesluten razvoj" in postala pojem ponosa, discipline, spoštovanja, tovarištva in predvsem človečnosti.

Vladimir Putin Obisk Slovenija Bo Putin sprejel Šarca ali ne?

O aktualnih temah

Šarec je komentiral tudi aktualno politično dogajanje. Pred jutrišnjim vrhom koalicije na Brdu pri Kranju je dejal, da so ga sklicali zato, da s predlogom proračuna seznanijo še poslance, preden se začne "burno proračunsko obdobje".

Kot je poudaril Šarec, so vrh koalicije sklicali za to, da se tudi poslanci seznanijo s stanjem, potem ko se je vlada o proračunu "nekako uskladila". Na vprašanje, ali pričakuje kakšen konflikt in kje, pa je dejal, da pričakuje tudi kakšno ostro debato, vendar z zavedanjem, da je skupni cilj vseh, da proračun sprejmejo. "Ker če bomo proračun sprejeli, potem bo država delovala, brez sprejetega proračuna država ne more normalno delovati," je opozoril Šarec.

Na vprašanje, ali so usklajeni z Levico, pa je premier odgovoril: "Težko reči." Na vprašanje, ali bo na proračun vezal zaupnico, pa je dejal, da se o tem še ni odločil. Opozoril pa je, da je proračun pripravljen glede na doslej znane gospodarske napovedi. Če se bo po sprejetju proračuna zgodilo, da bo gospodarska rast upadla, bo sledil še kakšen rebalans, je pred ponedeljkovim koalicijskim vrhom, na katerem bodo vladna ekipa in koalicijski poslanci razpravljali o proračunu za prihodnji dve leti, še dejal Šarec.

Marjan Šarec Poti Slovenija Šarec o pogovorih z NSi Luka Mesec Dopolnilno zavarovanje Slovenija Koalicija in Levica na skupnem bregu

Marjan Šarec | Avtor: Epa Epa

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.