Slovenija
9792 ogledov

Šarec je pričakoval, da se bosta dogovorila

Koalicija Saša Despot podpis koalicijskega sporazuma o sodelovanju v vladi za mandatno obdobje 2018-2022 med partnericami LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS
Po tem, ko sta si Bratuškova in Erjavec danes podajala žogico, se je oglasil predsednik vlade.

"Cel dan spremljam javne debate okrog boja za upokojence. Moje pričakovanje je bilo, da se bosta dotična partnerja dogovorila. A ni bilo mišljeno preko tiskovnih konferenc. Korektno bi bilo Karla Erjavca počakati, da se vrne iz tujine," je zapisal predsednik vlade Marjan Šarec. 

Predsednica SAB Alenka Bratušek je danes potrdila, da se odprto vprašanje, o katerem se morajo dogovoriti nekateri koalicijski partnerji, vprašanje izplačila regresa upokojencem. SAB je zagovarjala, da ga izplačajo v dveh višinah, kot piše v koalicijski pogodbi, DeSUS pa, da ga izplačajo v petih. 

Obe strani, SAB in DeSUS, bi se morali med seboj dogovoriti glede izplačila, a po besedah vodje poslancev DeSUS Franca Jurše do tega ne bo prišlo. Razlog naj bi tičal v tiskovni konferenci, na kateri je Bratuškova predstavila kompromisni predlog glede izplačevanja letnega dodatka za upokojence. 

V SAB predlagajo, da bi se ta izplačeval v treh višinah, kar je po besedah Bratuškove treba uskladiti v koaliciji. Ker predlog odstopa od zavez v koalicijski pogodbi, ga bo moral potrditi še svet SAB.

ljubljana15.09.08, upokojenci, trznica, ljubljana, foto: nik rovan Slovenija Upokojencem se lahko po sestanku Bratuškove in Šarca smeji

Karel Erjavec | Avtor: Saša Despot predstavitev kandidata za ministra za obrambo Karla Erjavca pred odborom DZ za obrambo Saša Despot
Erjavec: Takšen predlog prinaša manj denarja

Karl Erjavec konkretnega predloga ni želel komentirati, je pa začuden, da je takšen predlog, ki po njegovih navedbah prinaša manj denarja, kot predlaga DeSUS, na novinarski konferenci podprl tudi predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije Janez Sušnik. Predlog DeSUS po Erjavčevih navedbah namreč predvideva 40 milijonov evrov več sredstev za regres upokojencem, predlog SAB pa manj, "zato se sprašujem, čigave interese zagovarja" Sušnik, je dodatno ob robu srečanja obrambnih ministrov EU v Bruslju dejal Erjavec.

Medtem ko je Bratuškova danes dejala, da je bilo na sobotnem koalicijskem vrhu, tudi s finančnim ministrom, dogovorjeno, da se za izplačilo dodatka zagotovi 33 milijonov evrov več kot letos (v teh okvirih naj bi bil tudi njihov predlog), pa tako Erjavec kot minister Andrej Bertoncelj trdita nasprotno.

Minister zagotavlja, da ni bilo doseženega nobenega dogovora glede izplačila višine letnega dodatka za upokojence, kot tudi ne glede razredov. "Ne drži torej, da je bil znesek, o katerem je govorila gospa Bratušek, koalicijsko dogovorjen," je v odzivu na navedbe Bratuškove navedel minister za finance.

Erjavec pa je pojasnil, da so se dogovorili le o tem, da bodo letnemu dodatku namenili več denarja kot zdaj. "Koliko več, pa nismo mogli doreči, saj minister za finance Andrej Bertoncelj ni mogel povedati, ali je to proračunsko vzdržno ali ne," je pojasnil Erjavec. Spomnil je na fiskalno pravilo in zaveze do Bruslja ter na to, da mora biti proračun uravnotežen.

Marko Bandelli Koalicija Slovenija Lahko Bandelli ogrozi obstoj koalicije?

Erjavec bo počakal Bertonclja

Erjavec se tudi ni želel konkretno izreči, v kakšnem primeru predloga novele zakona o izvrševanju proračuna, ki ga bodo imeli v četrtek na vladni mizi, DeSUS ne bo podprl. Počakali bodo na ministrov predlog in potem bo jasno več, je povedal.

Tudi po Jurševih navedbah se zavedajo, da je obseg sredstev, ki se morajo porazdeliti, omejen. Je pa za DeSUS pravično le to, da tisti z nižjimi pokojninami dobijo višji regres, tisti z višjimi pokojninami pa nižjega, kar omogoča izplačilo v petih razredih. "To bomo zastopali, dokler bomo v DZ," je napovedal.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • mirror 10:39 21.november 2018.

    Če je pogodba za drugi tir slaba za našo državo, obstaja ena oseba ali več, ki so to pogodbo sestavili. Jože P. Damijan je pritrdil Bratuškovi in označil to pogodbo škodljivo za Slovenijo, Bratuškova pa ga podpira za guvernerja, kar ...prikaži večr pomeni, da je tu vezana trgovina. Jaz tebi, ti meni, levičarji pa še kar trdijo, da je drugi tir padel zaradi JJ.....

  • ničelnatoleranca 10:00 21.november 2018.

    Upokojence že vsa leta vodijo žejne čez vodo. Pa večina volilne baze so. Pred volitvami so vseh polna usta, kako bodo poskrbeli zanje. Po volitvah se prerekajo od kod. Moje mnenje... Veliko je rezerv, denar se meče z lopato čez ...prikaži več okno. Neracionalno porazdeljen. Začnimo pri poslancih oz. kar pri politikih nasploh, zmanjšajmo dodatke za to in ono, ki nimajo osnove ali le na papirju. Pa vidite in se čudite. Za malega človeka je še tisto malo preveč. Mnenje tistih, ki delijo. 🙄

  • Avatar olor
    olor 08:17 21.november 2018.

    Ne bo minilo nekaj let, ko bo A.Bratušek zamenjala stranko in kandidirala za predsednico upokojencev. Punca si pripravlja teren za vsaki primer. Erjavc bo pa odfrčal.