Slovenija
754 ogledov

Šarec za soboto sklical vrh koalicije

Koalicija Saša Despot podpis koalicijskega sporazuma o sodelovanju v vladi za mandatno obdobje 2018-2022 med partnericami LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS
Koalicijske stranke bodo v soboto razpravljale o pomembnih vprašanjih in iskale rešitve zanje.

Koalicija je na sestanku pred današnjo sejo vlade opravila po besedah predsednika DeSUS Karla Erjavca zelo odprt pogovor glede sodelovanja posameznih koalicijskih strank znotraj koalicije in v vladi Marjana Šarca. "Dogovorili smo se, da gremo skupaj naprej," je po srečanju povedal Erjavec. 

Erjavec je zanikal, da bi zaradi odstopa ministra Marka Bandellija iz vrst SAB prišlo v koaliciji do kakšnih zamer. "Bandelli se je opravičil. Zaveda se, da je storil napako, zato je tudi odstopil," je dejal. DZ se bo z njegovim odstopom predvidoma seznanil prihodnji teden.

V soboto tudi o proračunu

Karel Erjavec | Avtor: Saša Despot predstavitev kandidata za ministra za obrambo Karla Erjavca pred odborom DZ za obrambo Saša Despot
Pred koalicijo je kar nekaj odprtih vprašanj, med katerimi je Erjavec izpostavil pripravo rebalansa proračuna za leto 2019 in pogajanja s sindikati javnega sektorja. Teh vprašanj danes niso obravnavali, pač pa bodo rešitve zanje iskali na koalicijskem vrhu, ki ga je Šarec sklical za soboto popoldne.

Da bodo o proračunu in pogajanjih s sindikati javnega sektorja razpravljali v soboto, so po sestanku povedali tudi predstavniki nekaterih drugih strank.

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je glede osnutka novele zakona o izvrševanju proračuna, ki je dvignil veliko prahu, dejal, da se bo komentarja vzdržal. "To je manjšinska vlada. Najprej se moramo med sabo dogovoriti. Socialni demokrati imamo marsikaj povedati, a bomo to za zdaj povedali za zaprtimi vrati. Ne želim namreč, da ima ta vlada pred novim letom kakšne hude težave," je povedal.

Družina Razburjenje Slovenija Vlada Marjana Šarca namerava zarezati v družinske prejemke

Osnutek novele razburil javnost in politike

Osnutek novele zakona, ki jo pripravljajo na finančnem ministrstvu, je v javnost prišel pred nekaj dnevi, tako koalicijo kot opozicijo in širšo javnost pa so razburili predlagani ukrepi, ki gredo v smeri zmanjševanja pravic na področjih socialne in družinske politike. Na to temo je bilo že v sredo več sestankov s premierjem Šarcem in ministrom za finance Andrejem Bertoncljem.

Alenka Bratušek | Avtor: Saša Despot predstavitev kandidatke za ministrico za infrastrukturo Alenke Bratušek pred odborom DZ za infrastrukturo, okolje in prostor Saša Despot
Predsednica SAB Alenka Bratušek je danes izrazila prepričanje, da do posegov v ranljive skupine oz. področje sociale in družine ne bo prišlo. Nekdo je napisal ideje, kje se da privarčevati, sociala pa je seveda velik segment v proračunu, je dejala o osnutku novele zakona.

"Mi, ki sedimo v vladi, nikakor ne bomo prizadeli otrok, velikih družin in ne mladih," je zatrdila Bratuškova. V desetih proračunskih milijardah privarčevati ali najti 100 ali 150 milijonov evrov po njenih besedah ne bi smela biti velika težava, zato je prepričana, da bodo to v soboto rešili.

V SMC še niso zadovoljni

Erjavec osnutka zakona o izvrševanju proračuna še ni videl, a za DeSUS je pomembno, da bodo zagotovili redno in izredno uskladitev pokojnin ter zvišanje regresa za upokojence in postopno povečanje odmerne stopnje za odmero pokojnin. "Zlasti moramo javnemu sektorju nameniti toliko sredstev kot plačam zaposlenim v javnem sektorju," je ponovil.

Namestnica vodje poslanske skupine SMC Janja Sluga je spomnila, da je SMC izrazila zadržke glede ukrepov, zapisanih v osnutku novele zakona. Na sredinem sestanku ekipe SMC pod vodstvom predsednika stranke Mira Cerarja in premierja Šarca so sicer bistveno zbližali stališča o tem, a Sluga še ne more reči, da so že zadovoljni. Tudi Sluga upa, da bodo v soboto prišli do rešitev, ki bodo dobre za ljudi. Vprašanje, kje bo vlada za vse zahteve in skupine dobila denar, pa je po njenih besedah vprašanje za predsednika vlade.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1