Slovenija
47289 ogledov

Te ukrepe bo vlada sprejela še letos

Denar, štetje denarja
1/2
Vlada v koalicijski pogodbi ne obljublja veliko konkretnih ukrepov in si ne postavlja rokov. Naslednji ukrepi pa naj bi bili uveljavljeni že z začetkom prihodnjega leta. Vsi so namenjeni upokojencem.

Upokojencem bomo po izpolnitvi pogojev starosti in pokojninske dobe za starostno pokojnino (ob upoštevanju ustreznih varovalk) ob ponovni vključitvi v delovno aktivnost omogočili prejemanje celotne pokojnine ob pogoju plačevanja vseh prispevkov za socialna zavarovanja. Uveljavitev ukrepa se predvideva z januarjem 2019.

Upokojencu, ki bi želel spet biti zaposlen ali opravljati dejavnost, pokojnina po veljavni zakonodaji miruje, kar pomeni, da je, dokler je ponovno zaposlen ali samozaposlen, ne prejema.

Predlagana ureditev bi bila bolj ugodna, kot zdaj velja za tiste, ki bi se lahko upokojili, pa se še niso. Vsi, ki že izpolnjujejo pogoje za upokojitev, pa ostanejo v službi, imajo pravico do izplačila 20 odstotkov predčasne ali starostne pokojnine, ki bi jim pripadala.

Starejši pred upokojitvijo bodo po novem očitno lahko izbirali, ali se upokojijo in ponovno zaposlijo ter nato prejemajo plačo in pokojnino, ali pa se ne upokojijo in prejemajo plačo ter 20 odstotkov pokojnine, ki bi jim pripadala. Prednost zadnje rešitve, ki kratkoročno prinaša občutno manj denarja, je višja pokojnina, saj se pri odmeri pokojnine upošteva tudi dopolnjena pokojninska doba v času prejemanja 20 odstotkov pokojnine.

Povprečni znesek tega "dodatka" je 184 evrov (po odtegnitvi dohodnine 172 evrov), najvišji pa 544 evrov (po dohodnini 482 evrov), dobi pa ga le tisti, ki zanj zaprosi.

 

Odmerni odstotek za 40 let pokojninske dobe se bo postopno določil v višini najmanj 63 %, obenem se bo priznal višji odmerni odstotek za skrb za otroke. Uveljavitev ukrepa je predvidena z januarjem 2019.

Koliko višjo pokojnino naj bi prinesel vsak otrok, ni znano. Če bi vsak otrok prinesel toliko kot leto pokojninske dobe (1,25 odstotne točke), bi imel nekdo s pokojninsko osnovo tisoč evrov in štirimi otroki 50 evrov višjo pokojnino kot nekdo brez otrok, otrok pa bi prinesel 12,5 evra višjo pokojnino. Pokojninska osnova tisoč evrov pomeni približno tolikšno bruto plačo (brez prevoza in malice) oziroma 700 evrov neto.

Iz zapisa v koalicijski pogodbi ni jasno, ali se bo odmerni odstotek za moške in ženske izenačil (zdaj je za 40 let pokojninske dobe odmerni odstotek za moške 57,25 odstotka, za ženske pa 60,25 odstotka) in kako hitro bo potekalo dvigovanje, saj je v koalicijski pogodbi izrecno zapisano, da se bo dvigoval postopno.

Moškemu 58 evrov višja pokojnina, ženski 28

Da ponazorimo, kaj dvig pomeni, smo izračunali, kaj to pomeni za moškega in žensko s 40 let pokojninske dobe in tisoč evri pokojninske osnove. Moškemu se zdaj odmeri pokojnina v višini 572,25 evra, ženski pa 602,50 evra, če bi bil odmerni odstotek 63, bi oba prejela 630 evrov.

 

Določili bomo letni dodatek v dveh različnih višinah, in sicer 80 % najnižje pokojnine za polno pokojninsko dobo tistim, ki prejemajo pokojnino manj, kot je višina najnižje pokojnine za polno pokojninsko dobo, ter v višini 50 % tistim, ki prejemajo več, kot znaša najnižja pokojnina za polno pokojninsko dobo. Uveljavitev ukrepa je predvidena s 1. januarjem 2019.

Predvidena je tudi precejšnja sprememba pri letnem dodatku za upokojence. Letos so ga dobili po naslednji lestvici:

Po novem bosta, kot kaže, višini dodatka dve: 413 evrov za tiste, ki prejemajo manj kot 516,62 evra pokojnine in 258 evrov za vse ostale.

Odstotke smo izračunali od najnižje pokojnine za polno pokojninsko dobo 516,62 evra. Poslanci so sicer lani sprejeli zakon, da nihče s 40 leti pokojninske dobe ne sme imeti manj kot 500 evrov pokojnine, ta znesek pa se je do zdaj že dvakrat uskladil in je zato višji.

 

Do leta 2019 bomo pripravili zakonsko podlago za legalizacijo konoplje v medicinske namene.

Poskus legalizacije konoplje za medicinske namene, vložena sta bila kar dva zakonska predloga, je prekinil odstop Mira Cerarja.

Kot smo poročali, je ministrstvo za zdravje predlogoma nasprotovalo, zdravniki so poudarili, da so pacientom na voljo magistralna zdravila iz kanabinoidov in prek interventnega uvoza tudi Sativex. Zdravstvena blagajna v celoti financira vse ekstrakte (THC oziroma dronabinol in CBD), ki so pripravljeni kot magistralno zdravilo in se predpisujejo otrokom na zeleni recept. Odraslim pacientom se preparati v primeru zdravljenja epilepsije krijejo v celoti iz sredstev zavarovalnice, za zdravljenje drugih indikacij pa se iz sredstev obveznega zdravstvenega zavarovanja krije 70 odstotkov stroškov.

 

Še enkrat je v koalicijski pogodbi omenjena letnica 2019, in sicer, da bodo ponovno preverili sprejeti proračun za leto 2019 in ga prilagodili skladno z zavezami iz koalicijske pogodbe. Da se bo takoj lotil priprave sprememb proračuna, je novi minister za finance Andrej Bertoncelj napovedal že ob prevzemu poslov od bivše ministrice Mateje Vraničar Erman, ki bo njegova državna sekretarka.

janez.zalaznik@zurnal24.si

 

Komentarjev 41
  • Avatar Bianca Zvorc
    Bianca Zvorc 04:16 22.september 2018.

    Tisti brez otrok NIMAJO nobenih olajšav, delajo več (ker morajo, še posebej ženske), zaradi zdravstevnih težav ljudje ne morejo imeti otroke kar je NAJHUJŠE v žilvjenju pol jih bo pa država še takole KAZNOVALA?! Ej selim takoj firmo in vse ...prikaži več ostalo VEN IZ SLOVENIJE! Ponoreli so ti uradniki in političarji - to je KRŠENJE ČLOVEŠKIH pravic na vseh nivojih. Očitno so ženske dan danes samo še STROJI da delanje otrok in če jih ne morejo imeti - kot kokoši ki ne morejo nesti jajc - V ZAKOL... GROZA

  • Silva Drevensek 05:05 19.september 2018.

    vedno bi morala biti pomembna delovna doba ne pa koliko otrok imaš,zato pa jih po novem imajo več ker jih država podpira,lepo je doma sedeti otroke za gratis v vrtec mame pa na kavico z prijateljico,drugi pa v službo,kaj pa ...prikaži več tiste mame ki ne morejo imeti otrok naj ji vsaka ima toliko da jih bo sama vzdrževala ne pa država

  • janez54 13:57 18.september 2018.

    Malo sem preračunal spet malemu vzeti tisti ki je imel sedaj 100eu dodatka ga bo pa imel 258 tisti ki je imel 270 pa 258