Slovenija
6989 ogledov

Hrvaški notranji minister odgovoril na očitke Šarca

arbitraža Saša Despot
Hrvaški notranji minister Davor Božinović se je danes odzval na izjavo slovenskega premierja Marjana Šarca, da je Hrvaška še daleč od izpolnjevanja kriterijev za članstvo v schengenskem območju.

Slovenski premier Marjan Šarec je izjavil, da je Hrvaška še zelo oddaljena od članstva v Schengenskem prostoru. Ni izključil niti možnosti, da bo njegova vlada vprašanje slovenske podpore hrvaškemu članstvu povezala z nerešenim arbitražnim vprašanjem.

Marjan Šarec Hrvaška Slovenija Marjan Šarec o hrvaškem prisluškovanju: Skrbi nas

Šarec je v intervjuju za televizijo POP TV sicer dejal, da se bo morala Hrvaška najprej potruditi, da bo sploh pripravljena za vstop v Schengenski prostor, saj to za zdaj še ni. Zato pravi, da je že po vprašanju pripravljenosti Hrvaška močno oddaljena od Schengenskega prostora.

Kongres LMŠ v Trbovljah | Avtor: LMŠ LMŠ

piranski zaliv piran morje Slovenija Arbitraža: Razkrito, kdo je prisluškoval Slovencema

"Hrvaško čaka še veliko dela," je dejal Šarec in še dodal, da ne more govoriti o tem, ali bo Slovenija proti Hrvaški izvršila sankcije, po tem, ko je bilo razkrito, da ima slovenska obveščevalna služba SOVA dovolj podatkov o tem, da za afero prisluškovanja in snemanja nekdanjega slovenskega sodnika v arbitražnem sporu Jerneja Sekolca in slovenske agentke z ministrstva za zunanje zadeve v arbitraži Simone Drenik, stoji hrvaška obveščevalna služba.

Odziv Hrvaške

Hrvaški notranji minister Davor Božinović  je v odzivu menil, da je članstvo Hrvaške v schengnu preveč pomembno za varnost Hrvaške, Slovenije in Evropske unije. Pohvalil je dobro sodelovanje slovenske in hrvaške policije na meji, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Glede hrvaške pripravljenosti na članstvo je dejal, da v prihodnjih mesecih pričakujejo, da bo Evropska komisija potrdila pripravljenost države še glede preostalih treh od skupno osmih kriterijev.

Glede tega, ali bi Slovenija morda lahko pogojevala vstop Hrvaške v schengen z nekim dogovorom glede arbitraže o meji, ki je Hrvaška ravno zaradi slišanega v omenjenih prisluhih ne priznava, je menil, da vprašanji nista povezani. Znova je izpostavil pomen članstva Hrvaške za varnost povezave in obeh držav.

Tega, ali so hrvaški obveščevalci prisluškovali Sekolcu in Drenikovi, pa ni želel komentirati.


 

Komentarjev 17
  • beks 10:13 07.april 2019.

    Ma ni prostora za njih, tako zahrbtnega folka ne najdeš nikjer na svetu...tako pač je

  • manuel 23:37 06.april 2019.

    Slovenija blokira = Hrvatska pusti 2000 imigranata na SLO granicu = Austrija zatvori granicu = Slovenija puna imigranata (i tako svaki dan) = Pustmo i ove iz Grčke = 100.000 migranata u Sloveniji! Srečno!

  • mirror 22:48 06.april 2019.

    Z grenkobo se spominjam, ko je Cerar pred leti v Bruslju ponižujoče prosjačil za hrvaški turizem. Šlo se je za blažjo šengensko kontrolo turistov namenjenih na Hrvaško. Sosedi pa nas v zahvalo po glavi.