Slovenija
922 ogledov

Šarec padel, vrača se Bratuškova

Miro Cerar in Marjan Šarec Anže Petkovšek
Sodeč po volilni napovedi še vedno najbolje kaže Janši.

Po volilni napovedi, ki jo za Večer in Dnevnik pripravlja Ninamedia, je na prvem mestu še vedno SDS. Napovedujejo jim 25,5 odstotka glasov, kar je najbolje doslej. 

Na dugem mestu je Lista Marjana Šarca (LMŠ), ki pa je zabeležila izrazit padec. Potem ko ji je v ponedeljek podpora poskočila iz 16,3 na 18,1 odstotka, je tokrat padla na 13,7 odstotka. S tem je LMŠ še povečala zaostanek za vodilno SDS. Večer razlog za padec LMŠ pripisuje povečanemu številu neopredeljenih, ki jih je že skoraj polovica. 

SD na tretjem mestu je uspelo zajeziti trend padanja. Anketa jim napoveduje 12,5-odstotno podporo. SMC se je obdržala pri 8,8 odstotka, medtem ko je NSi zabeležila 8,3-odstotno podporo, DeSUS pa 8,1-odstotno.

Volitve 2018, volilno soočenje Volilna napoved Slovenija Naskok Šarca in Tonina

Luka Mesec na soočenju predsednikov strank | Avtor: Saša Despot soočenje predsednikov vseh strank, parlamentarnih in zunajparlamentarnih strank ter list za državnozborske volitve Saša Despot

Tretji padec zapored

Levica je že tretjič zapored zabeležila padec. Podpora ji je namreč sprva iz osem odstotkov padla na 7,1, tokratna napoved pa ji namenja 6,6-odstotno podporo. V igro za poslanske sedeže se je vrnila tudi SAB. Stranka je namreč v tokratni napovedi zabeležila 3,9-odstotno podporo.

Volilna napoved je zasnovana na upoštevanju volilnih namer anketirancev, ki se bodo zagotovo ali verjetno udeležili volitev 3. junija. Da se bodo zagotovo napotili na volišča, je navedla približno polovica vprašanih, da bodo to verjetno storili, pa skoraj 28 odstotkov.

Javnomnenjsko anketo od 21. do 31. maja opravlja Ninamedia. V telefonski raziskavi je sodelovalo 900 anketirancev.

Ninamedia pa je na vzorcu 300 anketiranih v ponedeljek izvedla še anketo o spremljanju radijskih in televizijskih soočenj. Spremljalo jih je malenkost več kot 60 odstotkov vprašanih, ki so kot najbolj prepričljivo navedli SDS, sledita NSi in LMŠ. Med opaznejšimi so bili še v Levici, SD in SMC.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.