Slovenija
12498 ogledov

Marjan Šarec: Zdravnik je ravnal napačno in neodgovorno

Koronavirus Profimedia
Zaradi novega virusa covid-19 zaprli tudi dom za starejše.

Zdravnik, pri katerem so v petek potrdili okužbo z novim koronavirusom in dela v Zdravstvenem domu Metlika, je bil v stiku ne le z osebjem v zdravstvenem domu, pač pa tudi z 12 stanovalci Doma starejših občanov Metlika, je za časnik Delo potrdila direktorica doma Ivica Lozar. Dom je zaprt, izvajajo preventivne ukrepe.

Koronavirus Koronavirus Slovenija Okuženi zdravnik je bil v stiku s 50 pacienti in 59 zaposlenimi

Več bodo pristojni povedali na novinarski konferenci ob 14.uri, je na Twitterju napovedal premier, ki opravlja tekoče posle, Marjan Šarec in zapisal, da je treba "zajeziti širjenje na tem območju brez oklevanja". Ocenil je še, da je "bilo ravnanje zdravnika Zdravstvenega doma Metlika napačno in neodgovorno, saj ni upošteval osnovnih priporočil". "Vendar nam zdaj obtožbe ne bodo pomagale," je dodal.

Neposredno v stiku z 12 stanovalci

Okuženi zdravnik je bil neposredno v stiku z 12 stanovalci, tesneje tudi s sestro, ki dela v ambulanti, z ostalim osebjem pa se je srečal na hodniku oziroma v sobi, kar pomeni, da ni šlo za bližnji stik, je za časnik povedala Lozarjeva.

Koronavirus Testiranja Slovenija Okužena je tudi žena farmacevta, ki dela na UKC Maribor

Koronavirus | Avtor: Profimedia Profimedia

Dom je danes na Facebooku objavil, da so ga v petek popolnoma zaprli in da skladno z navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) izvajajo preventivne ukrepe. Tako se stanovalci zadržujejo v sobah, kjer se tudi prehranjujejo.

Skupinska druženja prepovedana

Skupna druženja so prepovedana. Sobe večkrat dnevno prezračujejo in razkužujejo. Naloga stanovalcev in zaposlenih je, da se opazujejo in če opazijo zdravstvene spremembe, takoj sporočijo predstojnim, so navedli.

Zaposlenim priporočajo, naj, če opazijo respiratorne težave ali druge znake, obvestijo svojega zdravnika. Za odvzem brisa imajo tisti, ki pridejo iz doma starejših, po dogovoru z novomeško območno enoto NIJZ v splošni bolnišnici prioriteto.

Koronavirus Novi virus Slovenija Osmi primer koronavirusa, okužen je zdravnik

Delo v domu sicer poteka po normalnem urniku, zaposleni pa morajo pri svojem delu obvezno nositi zaščitne maske ter skrbeti za razkuževanje sebe in prostorov, kjer se gibljejo, so še zapisali v objavi.

Stanovalcev ne bodo testirali

Glede testiranj stanovalcev, ki so bili v stiku, je direktorica za časnik povedala, da je najprej ob posvetu z NIJZ vztrajala, da se teste opravi, nato pa so sklenili, da se jih ne opravi, saj gre tako za fizični napor (točka za pregled je v Novem mestu) kot za psihični napor. Sestro, ki je delala z zdravnikom, pa so že pregledali, a rezultatov še ni.

Koronavirus | Avtor: Profimedia Profimedia

Rok Borštnik Koronavirus Slovenija Rok Borštnik, ki se je okužil v Maroku, se javlja v videu

V enoti doma na Mestnem trgu je sicer 112 stanovalcev, v enoti za demenco pa še 60. Zdravnik je bil po navedbah Dela v stiku s šestimi na Mestnem trgu in s šestimi v enoti za demenco.

Osmi primer okužbe s koronavirusom

Zdravnik je osmi primer okužbe z novim koronavirusom v Sloveniji. Okužbo so potrdili v petek zvečer, okužil se je v tujini (v Italiji), s kom vse je bil v stiku, so v petek še ugotavljali. Minister za zdravje Aleš Šabeder je povedal, da je bilo stikov nekaj čez 40, med drugim je bil v stiku z večino osebja v zdravstvenem domu.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 17
 • Avatar praufo
  praufo 15:11 07.marec 2020.

  matr ste vsi pametni, butale ... le kako veš, kaj se nahaja v tvojem telesu ... maš viruse take in take ali pa tega konkretnega ... sdina varianta je testiranje vse populacije, ampak to ne samo enkrat, pač pa vsak ...prikaži več teden, le na ta način se lahko ugotovi za kaj je kdo bolan, sam ne vem kdo bo plačal oz. kolikšen bo zalogaj za medicino ... večina nekaj ves čas tumba o odgovornosti ... ja pa kako naj sam vem, s čim sem okužen ... se pravi edina varianta 2 milijona folka, jutri vsi na test, to je to

 • kurt 14:35 07.marec 2020.

  Bogatuni, ne vejo kam z silnim denarjem, siromak ne gre v Italijo na smučanje in potem okužijo vso Slovenijo.Kazenski pregon za vse, ki so povzročili širjenje virusa.

 • dusan11 14:15 07.marec 2020.

  Lesko ni bil sposoben vlade voditi, zdaj pa je pameten, sram naj ga bo popravček en