Slovenija
20303 ogledov

SDS in NSi takoj odčitala lekcijo novi koaliciji

Ustanovna seja Anže Petkovšek Prva ustanovna seja Državnega zbora.
Golobov odziv: "Izredna hvala NSi in SDS za otročarije..."

Čeprav so v SDS in NSi napovedali, da bodo konstruktivna opozicija, so  takoj po potrditvi poslanskih mandatov novega sklica DZ v parlamentarni postopek vložili 32 predlogov zakonov, med drugim predlog sprememb zakonov o medijih, o RTV in o STA. "Gre za otročarije in nagajanje bodoči koaliciji, to nas bo samo še bolj utrdilo," je dejal vodja največje koalicijske stranke in najverjetnejši predsednik vlade Robert Golob.

Ustanovna seja državni zbor dz Robert Golob Andreja Kert Lucija Tacer Slovenija Golob: "Če kaj, si bomo prizadevali za to"

SDS: "Nič posebnega"

Volitve so močno premešale karte na političnem prizorišču in posledično hram demokracije. Do sedaj največja koalicijska stranka SDS je spet v opoziciji, začasni vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec pa je že dejal dejal, da bodo konstruktivni. "Tudi prejšnji mandat smo začeli v opoziciji, čeprav smo bili po številu glasov najmočnejši," je še dejal in dodal, da bodo  predlagali "stvari, ki izboljšujejo zakonodajo".

 | Avtor: V. L. V. L.

"Mi se tega dela lotevamo enako kot v prejšnjem mandatu." Vendar so v SDS in NSi  takoj po potrditvi poslanskih mandatov novega sklica DZ v parlamentarni postopek vložili okoli 30 predlogov zakonov, med drugim predlog sprememb zakonov o medijih, o RTV in o STA, pa tudi o tožilstvu in odvetništvu in številne druge.

Začasni vodja poslancev SDS je sicer zatrdil, da gre predvsem za "manjše popravke," in da njihovo početje ni nič posebnega. Kot nam je novinarjem pozneje pojasnil Krivec, v prejšnjem sklicu DZ ni uspelo rešiti nekaterih zadev, ki Slovenijo po njegovih besedah bremenijo tudi z vidika kazni, ki jih plačuje Evropski uniji.

Dejan Zavec Slovenija Poslanec Dejan Zavec: Brez boksa ne bo šlo

V parlamentarni postopek pa so vložili tudi nekatere zakone, med drugim predlog sprememb zakona o RTV, ki so jih imeli po njegovih besedah pripravljene že v prejšnjem mandatu, pa zaradi "koalicijskih dogovarjanj niso šli naprej". Spremembe zakona o RTV je sicer med prvimi in prioritetnimi koraki navajala na novo nastajajoča koalicija strank Gibanje Svoboda, SD in Levica.

Ustanovna seja | Avtor: Anže Petkovšek Prva ustanovna seja Državnega zbora. Anže Petkovšek

Robert Golob o novi opoziciji: "Gre za otročarije in nagajanje bodoči koaliciji, to nas bo samo še bolj utrdilo."

Luka Mesec: "S tem so pokazali, kako gradijo Slovenijo. Ne bomo se pustili motiti."

Krivec je prepričan, da večje število vloženih zakonov takoj po potrditvi poslanskih mandatov "ni nič posebnega", saj da so povedali, da bodo delovali kot konstruktivna opozicija. Pri tem pa je po njegovem mnenju njihova naloga tudi ta, da vlagajo predloge posameznih zakonov. Medtem so v NSi vložili predloge novel več zakonov s področja socialne in družinske zakonodaje, ki jim jih ni uspelo pripeljati čez parlamentarni postopek v preteklem mandatu, je ob robu seje potrdil prvak NSi Matej Tonin.

Državni zbor poslanci Slovenija Odločitev sprejeta, potrjenih vseh 90 mandatov

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 90
  • Rajko Galun 15:47 14.maj 2022.

    Cerkveni davek, bi moral postati ena od prioritet nove vlade. Potem naj si pa izplačujejo tudi otroške dodatke, kar se mene tiče.

  • Avatar Leon
    Leon 15:17 14.maj 2022.

    SDS je dokazala ,da krade denar revnim in daje bogatim ! Duhovniki katoliške cerkve po novem 100-odstotno na grbi države: Janševa vlada znova priviligirala RKC! https://insajder.com/slovenija/duhovniki-katoliske-cerkve-po-novem-100-odstotno-na-grbi-drzave-janseva-vlada-znova

  • Pierre 13:31 14.maj 2022.

    Vladi predlagam če en pomemben cilj za krepitev demokracije - slovensko RKC bo TREBA LOČITI OD DRŽAVE oziroma od korita... pod nujno!!!