Slovenija
50113 ogledov

SDS v boju proti Golobovi vladi dobila nepričakovane zaveznike

Ustanovna seja dz državni zbor parlament Janez Janša Anže Petkovšek Prva ustanovna seja Državnega zbora.
Naravovarstveniki in SDS nasprotujejo novemu zakonu o vladi.

Eno od treh referendumskih vprašanj glede katerega se bomo opredeljevali v nedeljo 27. novembra, se nanaša na zakon o vladi, ki ureja sestavo vlade, oziroma število ministrstev. Vlada pod vodstvom premierja Roberta Goloba bi ustanovila še tri dodatna ministrstva, in sicer ministrstvo za solidarno prihodnost, za visoko šolstvo, znanost in inovacije ter za naravne vire in prostor. To je povzročilo trenja tudi znotraj vlade. Več o tem v članku Zaradi tega referenduma iskrice v vladni koaliciji.

Ustanovitvi novih ministrstev je takoj nasprotovala opozicijska SDS. Kot so večkrat poudarili, zakonu nasprotujejo predvsem zaradi finančnih vzrokov. Nazadnje je poslanec SDS Branko Grims v soočenju z ministrico za javno upravo Sanjo Ajanović Hovnik na N1 zatrdil, da gre za "izčrpavanje Slovenk in Slovencev ter podjetništva, ki ga trenutna vlada izvaja z višanjem davkov in visoko inflacijo" ter da vse to plačujejo slovenski davkoplačevalci.

Sanja Ajanović Hovnik mu je pojasnila, da zakon finančnih posledic sploh ne predvideva, temveč gre za reorganizacijo državnega aparata. Bodoči ministri so trenutno državni sekretarji, kar pomeni, da bo razlika v plači minimalna. "Nekoliko smešno je, da stranka, ki je tik pred zaključkom svojega mandata pospešeno zaposlovala za nedoločen čas, govori o povečanju administrativnega aparata," je še dodala. 

Druga opozicijska stranka NSi referenduma o vladi sicer ne podpira.

seja državnega zbora Branko Grims Vida Čadonič Špelič Janez Cigler Kralj | Avtor: Državni zbor/Sušnik Matija Državni zbor/Sušnik Matija
Skrbi jih, da bo vlada okolje izročila energetiki

So pa v SDS v svojih prizadevanjih dobili precej nepričakovane zaveznike - okoljevarstvenike. Te skrbi, da bo nov zakon "razgradil" ministrstvo za okolje in prostor (MOP), okolje pa bo vlada izročila energetikom. 

"Nasprotujemo prenosu upravnih postopkov na področju okolja v isti resor z energetiko, saj gre za nezdružljiv konflikt interesov, katerega rezultat bo popolna podreditev okolja in narave investitorskim interesom energetike. To je za leto 2022 za vlado razvite države, ki se zaveda podnebne krize in krize biotske raznovrstnosti, nesprejemljivo. Zato na referendumu novele zakona o vladi ZVRS-J ne podpiramo!"

Poziv so podpisali številni znanstveniki, naravovarstveniki in društva, med njimi dr. Mihael Jožef Toman, dr. Peter Trontelj, dr. Dušan Devetak, dr. Aleš Snoj, dr. Maja Zagmajster, Društvo za preučevanje rib Slovenije – DPRS, Morigenos - slovensko društvo za morske sesalce Morigenos, Herpetološko društvo - Societas herpetologica slovenica Herpetološko društvo - Societas herpetologica slovenica, Društvo za proučevanje in ohranjanje metuljev Slovenije DPOMS - Društvo za proučevanje in ohranjanje metuljev Slovenije, Lutra, Inštitut za ohranjanje naravne dediščine, EKO Anhovo in dolina Soče, društvo za naravovarstvo in okoljevarstvo Eko Anhovo in dolina Soče, Balkan River Defence in drugi.

Kot so pojasnili, področje energetike trenutno sodi pod ministrstvo za infrastrukturo, medtem ko upravni postopki, v katerih se presoja dopustnost in vpliv energetskih investicij na okolje, potekajo na drugem ministrstvu, torej na MOP. "Taka delitev daje vsaj nek videz neodvisnosti upravnih postopkov, v katerih se odloča o sprejemljivosti visokih, tudi več stomilijonskih investicij, ki posegajo v okolje. Po novem zakonu o vladi ZVRS-J pa bosta obe polji združeni v istem resorju," so zapisali.

Ocenili so, da je taka združitev v isti resor "nedopustna in pomeni podreditev okolja energetiki", saj da so interesi varovanja okolja in interesi investitorjev, tudi investitorjev s področja energetike, "praviloma v konfliktu in povsem nasprotni".

"Okolje in narava sta za investitorje le ovira, zato je ločenost teh polj nujna in edina zagotavlja varovalko pred škodljivimi trajnimi posegi v okolje in naravo," so poudarili.

In če so nazadnje, pri referendumu za vodo, skupno nastopili proti vladi Janeza Janše, bodo tokrat nastopili proti vladi Roberta Goloba. "Pozivamo, da ponovno povzdignemo glas, kot smo ga pri lanskem referendumu za vodo, in glasujemo PROTI spremembi Zakona o vladi in s tem preprečimo monopol energetike nad okoljem."

dezurni@styria-media.si

volitve Slovenija Slovenija Sporne grafike pred referendumom: "Manipulacija in kraja!"
Komentarjev 70
  • Idioti 15:54 26.november 2022.

    Golob, mi državljani Slovenije pričakujemo kazenske postopke proti Hojsu in proti tistemu obritoglavem nacipolicajcu, ki misli da je Rambo! Verjetno ni potrebno razlagati zakaj . Pričakujemo pa tudi začetek SODNEGA POSTOPKA proti Nedonošenčku iz NSi, zaradi bom absolutno precizen 1. ...prikaži več. Zmanjšanje borbene priprave Slovenske vojske in 2 . Zmanjšanje obrambne sposobnosti Slovenskega naroda . 3. Zaradi podpisa škodljive pogodbe , v škodo Slovenskega naroda, z odvzemom os. premoženja v višini škode !

  • Idioti 15:46 26.november 2022.

    500 NACIFAŠISTIČNIH PRIVRŽENCEV , ki jih je pa v zadnjem trenutku zaposlila rjavosrajčna banda , pa niso šli na stroške države ? Kakšno licemerje belogradistov !

  • Idioti 15:38 26.november 2022.

    Tudi mi iz Društva za zaščito deževnikov , smo odločno proti ! Proti smo tudi ribičem , ki jih zverinko mučijo z natikanjem na trnke !