Slovenija
27433 ogledov

Sporne grafike pred referendumom: "Manipulacija in kraja!"

volitve Slovenija Profimedia
Koalicijske stranke so v sporočilu za javnost namignile, da se nasprotna stran v referendumski kampanji poslužuje umazanih trikov.

V dneh pred nedeljskim referendumskim glasovanjem o zakonu o vladi, RTVS in dolgotrajni oskrbi se kampanja zaostruje.

Predstavniki Gibanja Svoboda, SD in Levice so danes opozorili na domnevno nezakonite metode prepričevanja volilcev, ki naj bi se jih posluževali nasproniki omenjenih zakonov.

ponarejena grafika referendum | Avtor: GS GS
Tri koalicijske stranke so v sporočilu za javnost zapisale, da je na družbenih omrežjih moč opaziti "zavajajoče objave, ki so tipografsko, barvno in grafično podobne skupni referendumski kampanji 3xZA."

"Z zlorabo naše grafične podobe in logotipov Gibanja Svoboda, Socialnih demokratov in Levice skušajo avtorji teh objav vplivati na volivke in volivce ter jih pod pretvezo, da gre za objavo treh koalicijskih strank, nagovarjati, da na referendumih glasujejo proti. Gre za nedopustno manipulacijo in krajo logotipov, zato bomo vložili kazensko ovadbo, saj gre za sum kaznivega dejanja po 151. členu Kazenskega zakonika," je zapisano v sporočilu za javnost.

ponarejena grafika referendum | Avtor: GS GS
Dodali so, da "negativno kampanjo in manipulacije" uporabljajo le nasprotniki treh zakonov, o katerih bomo odločali v nedeljo. S prstom so, posredno, pokazali na stranko SDS: "Stranka SDS je že med kampanjo zbiranja podpisov za razpis referendumov pri oglaševanju uporabljala barve in pisavo, ki je zelo – in zagotovo ne naključno – spominjala na celostno grafično podobo Gibanja Svoboda."

Koalicijske partnerice so zatrdile, da je njihova kampanja poštena in da temelji "na argumentih, dejstvih in spoštljivi komunikaciji."

ponarejena grafika referendum | Avtor: Gibanje Svoboda Gibanje Svoboda

Robert Golob Slovenija Napaka, ki bi lahko Gibanje Svoboda stala veliko

Za glasovanje na referendumih o zakonih o vladi, dolgotrajni oskrbi in Radioteleviziji Slovenija bo v nedeljo bo po državi odprtih 2999 volišč in še 88 t. i. volišč omnia, kjer lahko glasujejo volilni upravičenci s stalnim prebivališčem v tujini in tisti, ki na dan glasovanja ne bodo v okraju svojega stalnega prebivališča. Vlogo za glasovanje na voliščih omnia pa je treba oddati najpozneje do srede.

Za predčasno glasovanje, ki poteka od torka do četrtka, je tokrat odprtih 95 volišč, večinoma na sedežih upravnih enot. V Ljubljani bo možno predčasno glasovati na Gospodarskem razstavišču.

Komentarjev 40
  • Maxman 10:18 23.november 2022.

    Moderatorju predlog ,da izbriše vse komentarje ,ki imajo minus 10 in več .

  • munja 10:12 23.november 2022.

    Enim tudi izobrazba, na katero se nekateri komentatorji sklicujete, ne pomaga, ker izobrazba še ni naredila pravega človeka, sploh, če je še kupljena. Poveličujete pa takšne, ki nimajo sekunde delovne dobe. Dragi golobčkarji, to je res katastrofa.

  • Avatar Leon
    Leon 08:33 23.november 2022.

    Sprememba zakonodaje ki bo kaznovala kaznivo dejanje zaradi sovraštva bi znala povečati število zapornikov .