Slovenija
1059 ogledov

Še en veto, zakon na čakanju

Državni svet Državni svet
Državni svet izglasoval odložilni veto na novelo zakona o finančni upravi.

Državni svetniki so na izredni seji odločali o predlogu odložilnega veta na novelo zakona o finančni upravi, ki ga je podala skupina lokalnih interesov. DZ je vladno novelo potrdil sredi decembra, svetniki so zdaj nanjo izglasovali veto z 28 glasovi za in dvema proti.

Novela zakona odpravlja nekatere določbe, uveljavljene marca letos pod vlado Janeza Janše. Z novelo se spreminja ureditev finančne preiskave. Preiskovalci bodo imeli možnost, da pri opravljanju preiskave pridobivajo podatke o položaju in gibanju blaga z uporabo tehničnih pripomočkov s ciljem, da se odkrijejo nezakonite prakse. V opoziciji so temu nasprotovali, saj da se omogoča morebitno nezakonito in neustavno sledenje državljanom.

"Problematične rešitve"

Kot je v imenu predlagateljev odložilnega veta na današnji izredni seji DS, prvi v novi sestavi, pojasnil državni svetnik Andrej Poglajen, novela zakona glede na prvotni pomen, to je, "da se slovenska zakonodaja uskladi z zakonodajo EU z namenom preprostejšega pretoka blaga ter storitev", prinaša številne problematične rešitve.

Po njegovih besedah je sicer najbolj problematičen del novele, ki predvideva, da se lahko pri opravljanju finančne preiskave pridobiva podatke o položaju in gibanju blaga z uporabo tehničnih pripomočkov, pri čemer bi se prikrito sledenje uporabljalo zgolj na podlagi odločitve pooblaščene osebe Finančne uprave RS (Furs) oz. generalnega direktorja in brez kakršnekoli zunanje kontrole. "Jasni pogoji za uporabo tega instrumenta v zakonu niso podani," je podčrtal državni svetnik.

Ob ponovnem glasovanju o noveli zakona v državnem zboru bo za sprejem potrenba absolutna večina, torej vsaj 46 poslanskih glasov.

Državni sekretar na ministrstvu za finance Tilen Božič je tovrstne pomisleke zavrnil. Ponovil je, je so za uporabo sledilnih naprav predvidene številne varovalke, ki zagotavljajo, da se bo ukrep uporabljal v najmanjši možni meri in na način, ki preprečuje posege v zasebnost posameznika.

Odločanje o uporabi teh sredstev bo dvostopenjsko, je spomnil. Uporabo bi predlagal specializirani inšpektor, odobril pa lahko le generalni direktor Fursa, je pojasnil.

Podpora le v Gibanju Svoboda

Novela zakona sicer predvideva tudi nekatere druge novosti, med drugim odpravo nekaterih določb, zapisanih v zakon marca letos. Z njo se ponovno uvaja trajni mandat za direktorje finančnih uradov, odpravljata pa se kolegijsko odločanje v najzahtevnejših primerih in ukrep dodelitve zadeve drugemu inšpektorju v primeru kršitve vodenja in odločanja posameznega postopka.

DZ je novelo potrdil minuli četrtek, in sicer zgolj z glasovi poslancev Svobode. V SD in Levici so se namreč zaradi po njihovih besedah vprašljivega sledenja pri glasovanju vzdržali, opozicija pa je bila proti.

Komentarjev 9
  • Ender3 17:28 21.december 2022.

    Očitko je, da tudi stari DS podpira mafijo in njihovega cappo di tutti capi..

  • Avatar R_D
    R_D 16:46 21.december 2022.

    Vsak dan ste bolj Svobodni.

  • jakec1575 16:23 21.december 2022.

    Drzavni svet je trenutno sdsovski. Zanimivo, da jih pa ni zmotila pposebna sds soba na uradu za pranje denarja. Kjer je sds zbiral podatke o vseh vplivnih podjetnikih in jih izsiljevali ali grozili, ce so javno rekli kaj proti vladi sds

Sorodne novice