Slovenija
13 ogledov

Še ena runda pogovorov

Luka Koper priznava, da je kršitev obstajala. (Foto: BOBO) Žurnal24 main
V Luki Koper šesti dan stavke žerjavistov. Danes vnovična pogajanja. Uprava in žerjavisti nekoliko zbližali stališča.

Uprava Luke Koper in stavkovni odbor sindikata žerjavistov sta sklenila današnja pogajanja. Stališča so po besedah sindikalista Mladena Jovičiča zbližali glede nekaterih zahtev, odprti pa ostajata vprašanji varnosti pri delu in novega sistema dela, ki mu žerjavisti nasprotujejo.

Predstavnik sindikata žerjavistov Jovičič je po pogajanjih kot spodbudno ocenil, da se je omilila tudi napetost na samih pogajanjih. Pogovore z upravo bodo predvidoma nadaljevali v četrtek po seji nadzornega sveta Luke, ki bo ob 12. uri.

Predsednik uprave Luke Gregor Veselko se je v skladu z dogovorom s sindikatom vzdržal vsebinskega komentiranja pogajanj, je pa potrdil, da "ključna vprašanja ostajajo odprta".

Po neuradnih informacijah, ki jih še preverjamo, smo izvedeli, da naj bi uprava Luke Koper menila, da so zahteve žerjavistov neutemeljene, in zaradi tega poskušala storiti vse, da žerjavisti ne bodo uveljavili svoje volje. Medtem ko so nad stanjem delavcev, ki delajo kot podizvajalci, zaskrbljeni in bodo situacijo poskušali rešiti.

Varnost v ospredju

Po besedah sindikalista Mladena Jovičiča je današnje nadaljevanje pogajanj odvisno od konkretnega pisnega predloga, ki naj bi jim ga uprava poslala glede varnosti pri delu.

Vprašanje varnosti pri delu je sicer tudi sprožilo stavko. V sindikatu sicer še zmeraj nasprotujejo novi razporeditvi dela žerjavistov, ki za eno uro skrajša cikel odmora.

Uprava je doslej ukrep, ki je začasne narave in ki predvideva tudi dodatno nagrajevanje, zagovarjala kot nujnega zaradi povečanega obsega dela na terminalih.

Ogromna škoda

Po ocenah vodstva Luke je povzročila že za 720 tisoč evrov neposrednega izpada prihodkov. Vse več škode pa povzroča tudi v tovornem in železniškem prometu. Slovenske železnice ugotavljajo, da bo imelo nadaljevanje stavke izredno velike negativne posledice za železniške prevoznike in njihove skupne uporabnike.

Samo Slovenske železnice so zaradi stavke v Luki Koper prepeljale za okoli 63 tisoč ton blaga manj, izpad transportnih prihodkov je presegel 506 tisoč evrov. Dodatnih stroškov, kot je denimo prekomerno zadrževanje slovenskih in tujih vagonov, pa še ni bilo mogoče niti oceniti.

Komentarjev 3
  • 1111 21:46 03.avgust 2011.

    popolnoma prav imajo...do konca naj gredo....če treba tudi luko zapret.....na njihov račun bogati cel kup vlade in mali veselkič....

  • nejovicicem 20:10 03.avgust 2011.

    Delavci v SLO, prosim, da si skrbno preberete zahteve žerjavistov in odgovor uprave Luke Koper na njihove zahteve, preden jim dajate svojo podporo. Stavka je do zdaj odnesla samo Luki okoli milijon EUR. če bi upoštevali še druge dejavnosti, ki ...prikaži več s opovezane z luko (špediterji, agenti, prevozniki...) pa lahko kar pomnožimo s faktorjem 3-4. Upoštevajte tudi, da imajo vsaj 2.500 EUR bruto osnovne plače za polovični delovni čas.Stavkovne zahteve Sindikata žerjavistov pomorskih dejavnosti Luka Koper (SŽPD) in stališča uprave družbe Luka Koper, d.d.:• Delo na dvigalih v skupini Luka Koper se izvaja po sistemu 2 upravljavca dvigal (UD) na eno dvigalo (tudi transtejner se upošteva za dvigalo). V času pavze za krepitev koncentracije se upravljavcu dvigal lahko naložijo krajše enkratne naloge do 30 minut (prestavljanje grabilca sprederja ali druge opreme, tramak, ipd, ali druge krajše naloge). Dela na dvigalih (vključno s transtejnerji) lahko opravljajo samo UD zaposleni v

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 15:33 03.avgust 2011.

    In zakaj tem lenuhom,ki sami sebe imenujejo žerjavovodje,ne predpišejo delovne obveznosti in jih mobilizirajo,tko,kot leta 91,seveda,če je med temi sploh,kdo državljan SLO?