Slovenija
20 ogledov

Še eno leto poskusno

avtocesta, dolenjka, promet Živa Zakšek
Dolenjka. Pomanjkljivosti na avtocesti še niso odpravili zaradi težav izvajalcev del.

"Za odseka dolenjske avtoceste Pluska–Ponikve in Ponikve–Hrastje je ministrstvo za okolje in prostor podaljšalo odločbi o poskusnem obratovanju, ki zdaj veljata do 30. junija prihodnje leto," je povedal Marjan Koler iz službe za komuniciranje pri Družbi za avtoceste v Republiki Sloveniji (Dars).

Odprava pomanjkljivosti

Junija lani sta trebanjski in mirnopeški župan Alojzij Kastelic in Zvone Lah ob podpisu izdaje odločbe o poskusnem obratovanju odsekov opozorila na določene pomanjkljivosti in zahtevala njihovo odpravo do izdaje uporabnih dovoljenj.

"Težave v zvezi z odpravo pomanjkljivosti so se pojavile ob izkazani insolventnosti nekaterih izvajalcev del (na primer Vegrada, CPM in SCT), zato smo morali z njimi prekiniti sodelovanje, zdaj pa si prizadevamo, da bi njihovo delo opravili oziroma dokončali preostali partnerji po pogodbah," je pojasnil Koler in dodal, da jim težave povzroča tudi nepredana tehnična dokumentacija, na primer projekti izvedenih del, projekti obratovanja in vzdrževanja ter dokazila o zanesljivosti.

Meritve hrupa

Pogoj za pridobitev uporabnega dovoljenja je tudi poročilo o prvih meritvah hrupa, to pa je po Kolerjevih navedbah težko izvesti v enem letu od predaje prometu. Dela morajo biti namreč v celoti končana, potreben pa je tudi razpis za izvajalca meritev. "Pri oddaji del imamo v zadnjem obdobju nenehne pritožbe neizbranih izvajalcev," je povedal. "Vsekakor si bomo prizadevali, da bi pravočasno, torej pred iztekom podaljšanih odločb o poskusnem obratovanju, pridobili potrebni dovoljenji za uporabo omenjenih odsekov tudi po 30. juniju," je pristavil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.