Slovenija
3074 ogledov

Se je Cerar vdal ali potegnil najboljšo možno potezo?

Miro Cerar Saša Despot Izjava Mira Cerarja za medije v zvezi s pismom Evropski komisiji.
Je Cerar končno spoznal, da vladanju ni kos, ali je potegnil modro in smelo odločitev? Analitika odgovarjata.

Kaj je glavni razlog za odstop premiera Mira Cerarja in v kolikšni meri je za to krivo delovanje koalicijskih partnerjev SD in DeSUS, smo vprašali politična komentatorja Matevža Tomšiča iz Fakultete za uporabne družbene študije v Novi Gorici in Andraža Zorka iz agencije Valicon.

"Končno spoznal, da vodenju vlade ni kos"

"Očitno je bila odločitev vrhovnega sodišča o razveljavitvi referenduma o 2. tipu 'kaplja čez rob' – z njo se je dokončno razgalila nekompetentost in netransparentnost vlade pri vodenju postopkov v tej zadevi," pravi Tomšič, ki meni, da je vladajoča koalicija že zelo dolgo časa delovala zgolj 'na papirju'. Ključne odločitve so se sprejemale mimo vlade. "Kot kaže, je Cerar – zelo pozno sicer – spoznal, da vodenju vlade ni kos."

državni zbor Slovenija Katerih sprememb pod vlado Mira Cerarja ne bomo dočakali?

"Politično modra in smela odločitev"

Andraž Zorko medtem meni, da kakšnih posebnih ozadij ni treba iskati in da je Cerar razloge včeraj razgalil takšne, kot so. "Tako on kot stranka so na tnalu praktično od začetka vladavine in ne glede na to, da so dobili najbolj množično podporo v zgodovini volitev po 1990, ter da je Slovenija kot država in kot družba v precej boljšem stanju kot leta 2014, se vrstijo napadi in kritike, pri katerih je včasih precej očitno, da gre zgolj za skrb za rating, politični ali televizijski. Dogodki, ki so se zgostili v zadnjih treh dnevih, so bili nekakšna kulminacija tega stanja, ki je očitno postalo nevzdržno," pravi Zorko.

V pismu članom SMC je Cerar zapisal, da je bil njegov sinočnji odstop nujen. Kot je navedel, je šlo za "premišljeno, preudarjeno in predebatirano potezo, ki nam omogoča, da krenemo v argumentirano in odločno bitko - za nov mandat". Tekma namreč po njegovih besedah še zdaleč ni odločena.

"Gre za politično modro in smelo odločitev. Karkoli drugega bi bilo slabše od tega. Druge izbire tako rekoč ni imel. Tudi sodeč po prvih odzivih je bila poteza prava, hkrati tudi dramaturško dobro izpeljana," Zorko ocenjuje potezo Mira Cerarja, ki se ga je zaradi neodločnosti in kolebanja prijel vzdevek Cmerar.

Tomšič: Odstop SMC ne bo koristil

"Dvomim, da se bo njegov imidž v javnosti kaj dosti izboljšal. Odstopiti tri mesece pred volitvami ne deluje posebej kredibilno. Prav tako ne izgovarjanje na koalicijske partnerje. Stranka SMC je bila daleč največja stranka koalicije in bi po naravi stvari morala v njej igrati odločilno vlogo. Če ji to ni uspevalo, je odgovornost pretežno na njeni strani," pa ocenjuje Tomšič. Po njegovem mnenju bo SMC po prihodnjih volitvah verjetno obstala v parlamentu, vendar kakšne pomembnejše vloge v slovenski politiki najbrž ne bo več igrala. "Tudi ta odstop ji ne bo kaj dosti koristil."

Zorko: Možno je vse

Drugače meni Zorko: "Bolj verjetno je, da bo stranka s tem pridobila kot obratno. Čeprav javnomnenjske raziskave tej stranki ne pripisujejo veliko možnosti za vidnejši uspeh na volitvah, pa to še ne pomeni, da ta stranka na volitvah ne more doseči precej boljšega rezultata kot jim trenutno kaže. Seveda ne morejo računati na ponovitev leta 2014, a če bodo poteze prave, se lahko priključijo vodilni trojici v anketah, če jim to uspe, je možno vse. Na levi sredini so namreč glasovi precej manj stabilni, veliko je prehajanj med strankami in tako, kot so te stranke podporo dobile, jo lahko tudi izgubijo."

Bodo volilci nasedli?

Predvolilna kampanja je zdaj dobila nov zagon, pozicije so spremenjene, karte premešane, pravi Zorko. "Obe koalicijski partnerici bosta skušali to kar najbolj izkoristiti. Nastopi njunih voditeljev izgledajo, kot da s Cerarjevo vlado sploh nimata nič (čeprav sta oba ministra v vladi). Od volivcev je odvisno, ali bodo temu nasedli," dodaja Tomšič.

Zorko ob tem opozarja še na pomenljivo izjavo predsednika SDS Janeza Janše, da tudi tokratne volitve ne bodo potekale v normalnih okoliščinah. "Zveni, kot da se že vnaprej pripravlja teren za (še en) poraz."

Marjan Šarec Po odstopu Cerarja Slovenija Prvi odziv Marjana Šarca

Odzivi Liste Marjana Šarca so skopi. "Verjetno bodo modro tiho še naprej," pravi Zorko, ki kot največje poražence odstopa vidi sindikate, ki so izgubili pogajalskega partnerja. "Zdaj bodo morali počakati na naslednjo vlado. Stavke so bile zaman, dodatna težava je tudi ta, da, kot kažejo naše meritve, večina javnosti te stavke ne podpira ali pa jo podpira s pridržkom," pravi Zorko, Tomšič pa pod vprašaj postavi tudi strategije sindikatov. "Na uresničitev svojih zahtev bodo morali še nekaj časa počakati. Je pa vprašanje, kakšno igro igrajo vodstva nekaterih sindikatov."

Branimir Štrukelj 150 evrov mesečno Slovenija Učitelji izviseli: Namesto naslednji mesec, višje plače šele naslednje leto
Komentarjev 4
  • mph 19:34 15.marec 2018.

    Edini razlog za odstop tik pred koncem je panična reakcija, da proba čimveč iztržit pred volitvami. Upa na še en mandat, da se oddolži botrom še z dodatnimi koncesijami.

  • izRODEk 18:20 15.marec 2018.

    Največji hinavci tega razpada vlade so SD - Socialni demokrati. Oni so ves čas nasprotovali Cerarju, hkrati pa glasovali za neoliberalne zakone. V resnici je šlo le za zasedbo ministrstev za obrambo, delo, kmetijstvo... da so lahko nastavljali zaslužne kadre ...prikaži več na položaje, kateri upajo, jih bodo spet izvolili v novo vladno koalicijo. Gnus slovenske politike je SD. Cmerar je zgolj razvajeni snob, ki je želel ugajati nemcem. Zdaj pa prie Šarec, vzel bo par kadrov iz SMC in vse bo po starem. Butale.