Slovenija
23967 ogledov

Lidl uresničil grožnjo

Lidl Anže Petkovšek
Saga o odpovedi je dobila (delni) epilog: sindikalistki Tjaši Kozole so v Lidlu odpovedali pogodbo o zaposlitvi iz krivdnih razlogov. Odločila se je, da bo odpoved izpodbijala pred sodiščem. V sindikatu poleg tega opozarjajo tudi na enostransko odrejanje dopusta, prerazporejanje delavcev, klicanje na dom in uporabo osebnih telefonov v službene namene.

V začetku marca je Tjaša Kozole, predsednica sindikata Lidl Slovenija in dolgoletna poslovodkinja v Lidlu, za svojo odpoved prvič uradno izvedela kar iz medijev.

Takrat je predstavnik Lidla za Tednik pojasnil, da v zadnjih dneh skušajo Tjaši Kozole izročiti "pisno seznanitev pred redno odpovedjo zaradi hujših kršitev pogodbenih obveznosti iz hude malomarnosti", a so v Sindikatu delavcev trgovine Slovenije (SDTS) takoj vrnili udarec in pojasnili, da gre v tem primeru za neutemeljene obtožbe, povezane z njeno aktivno vlogo v sindikatu in z njenim prizadevanjem za izboljšanje delovnih pogojev zaposlenih v diskontu Lidl. 

Zgledu je sledilo več sindikatov in se Tjaši Kozole postavilo ob bok, ko so zagrozili s pozivom članstvu k bojkotu Lidlovih trgovin. 

Odpustili so jo zaradi krivdnih razlogov

Danes pa šok: družba Lidl Slovenija je po poročanju STA sindikalistki Tjaši Kozole kljub pritiskom slovenskih sindikatov z vseh vetrov odpovedala pogodbo o zaposlitvi iz krivdnih razlogov. Novico je STA sporočil generalni sekretar SDTS Ladi Rožič. Ob tem je opozoril na številne kršitve in ustrahovanje članov sindikata v "družini nesramnem podjetju".

Vodstvu Lidla so, tako danes Rožič, predlagali zadržanje odločitve o prekinitvi pogodbe o zaposlitvi, a pri tem niso bili uspešni. "Hočejo se znebiti sindikata. Ko jih opozarjamo na določene kršitve, so še bolj občutljivi. Mislijo, da so nad državo. Smo že dobili neke vrste groženj, da nas bodo odškodninsko preganjali, ker da jim delamo škodo. Pod črto - nočejo imeti podjetniškega sindikata, ki bi opozarjal na kršitve," je bil oster.

Socialni dialog tako v Lidlovem sindikatu, ki ga je soustanovila Kozoletova, po njegovih besedah še vedno ne teče, sestankov s predstavniki vodstva in zaposlenih ni.

"Tudi ostale kršitve še vedno niso odpravljene"

Se je pa Rožič osebno uspel sestati z direktorico, odvetnikom in vodjo kadrovske službe v podjetju na temo nekaterih kršitev. Obljubljeno mu je bilo, da bodo te odpravljene, a se to ni zgodilo, je poudaril.

Zaposleni v nekaterih poslovalnicah tega trgovca namreč poročajo, da jim nadrejeni skušajo v času epidemije novega koronavirusa enostransko odrejati letošnji dopust, kar je sindikat sicer preprečil, problematično je tudi prerazporejanje delavcev, klicanje na dom, da morajo priti na delo ali prekiniti dopust, uporaba osebnih telefonov v službene namene, je naštel Rožič.

"Klicarijo, kot da mora biti človek 24 ur na dan na razpolago," je bil kritičen, in dodal, da imajo tudi dokaze, da zaposlene "klicarijo v pisarno in jih po eno uro maltretirajo, da se morajo izpisati iz sindikata".

Kozoletova gre na sodišče

Kozoletova bo odpoved pogodbe o zaposlitvi izpodbijala pred sodiščem. Njeno mesto sindikalne zaupnice bo zapolnjeno, a problem ostaja ustrahovanje, je dejal generalni sekretar panožnega sindikata.

"V Lidlu niso družini prijazno podjetje, kot pravi njihov certifikat, temveč družini nesramno podjetje," je sklenil.

Vse večji pritiski na zaposlene

Predsednica ZSSS Lidija Jerkič je sicer v nedavnem pogovoru za STA opozorila, da so se pritiski na sindikalne zaupnike in zaposlene, da se ne bi včlanjevali v sindikate, zadnja leta močno povečali.

Po njeni oceni je bilo v zadnjih dveh letih odpuščenih okoli 30 sindikalnih zaupnikov, od teh pa sta se mogoče dva vrnila nazaj na delovno mesto - ena delavka po štiriletni borbi na sodišču. Večina teh, ki se obrnejo na sodišče, pa se običajno poravna.

Delodajalci so v poravnavi odpuščenim sindikalistom ponudili že tudi 40.000 evrov, "in redek je tisti, ki reče ne in vztraja pri boju za svoj princip", je pojasnila. "A delodajalec s tem doseže svoje. In v takem podjetju težko dobimo novega sindikalnega zaupnika," je dodala.

V ZSSS se zato zavzemajo za zakonske spremembe, po katerih bi bil sindikalni zaupnik, ki mu grozi odpoved, v delovnem razmerju, dokler sodišče ne bi odločilo o utemeljenosti odpovedi.

Trgovina koronavirus Pozor Slovenija Tako se bo spremenil delovni čas trgovin! ZSSS Sindikati Slovenija Lidija Jerkič: Kdo bo vse to plačal?

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 34
 • bebo2 14:43 25.april 2020.

  Zakaj ljudje sploh vztrajajo in delajo v takem groznem podjetju? Jaz bi že zdavnaj odšel drugam.

 • Avatar stoychi
  stoychi 14:50 11.april 2020.

  če se združimo potrošniki in nehamo kupovati v Lidlu bo hitro zapela druga pesem. Dokler se ne zavejo, da nismo mi zaradi njih, ampak oni zaradi nas.

 • AtaAubix 09:49 11.april 2020.

  V primeru da firma ne upošteva sindikata, imajo zaposleni pravico do nasilne obrambe.

Sorodne novice