Slovenija
3811 ogledov

Lidija Jerkič: Kdo bo vse to plačal?

ZSSS Saša Despot
Izplačilo dodatka 200 evrov za delavce, ki delajo, je v zasebnem sektorju obvezen.

Predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič je na današnji tiskovni konferenci povedala, da so se na predlog sindikatov sestali s predsednikom vlade. "Temeljni poudarki so bili usmerjeni v vzpostavitev socialnega dialoga," je dejala. "O socialnem dialogu od vzpostavitve vlade težko govorimo. V razpravi je predsednik vlade napovedal, da bo vlada do konca meseca aprila imenovala svoje predstavnike, zato verjamem, da bomo v mesecu maju z aktivnim socialnim dialogom začeli."

Janez Cigler Kralj Slovenija Epidemija: Tem skupinam ljudi bo vlada priskočila na pomoč

Poudarila je, da sindikati s tem, da socialni dialog ne teče, niso zadovoljni in med drugim opozorila na to, da sindikati ves čas opozarjajo, da je treba delavcem, ki v času epidemije novega koronavirusa delajo, zagotoviti ustrezno varovalno opremo. "Budno bomo bdeli nad pogoji dela in opozarjali inšpektorje, da zagotovimo varne pogoje dela," je poudarila Jerkičeva. 

Dodala je, da so opozorili na nekatere nepravilnosti, med drugim na sobotno komunikacijo s strani delovne skupine, ki jo vodi minister Zdravko Počivalšek. "V zraku in med ljudmi je obvisela informacija o enostranskem odrejanju letnega dopusta in o regresih, ki jih bodo delavci prejemali v obliki vrednotnic," je spomnila. "Kategorično smo zavrnili kakršno koli možnost poseganja v zakonodajo brez socialnega dialoga in prisotnosti sindikatov. Ne bo se zgodilo ne eno ne drugo - zagotovilo vlade je bilo, da to ni bil njihov predlog."

"Vlado bomo držali za besedo tam, kjer je dala zagotovilo, da bodo vsi upoštevani."

Lidija Jerkič, ZSSS

koronavirus COVID-19 zaščitne maske | Avtor: Profimedia Profimedia

Covid-19 Novi podatki Slovenija Imamo 38 novih primerov, več oseb je hospitaliziranih

"Dotaknili smo se še ene točke: Kdo bo vse to plačal?" je o srečanju na Brdu pri Kranju še povedala Jerkičeva. "Glede na to, da vemo, kdo bo na koncu plačal, sindikati zahtevamo, da smo prisotni in da se o delavskih pravicah brez sindikatov ne odloča." 

Sindikati so po besedah Jerkičeve nanizali vrsto predlogov. "Dogovor je, da se predlogi, ki bodo posredovani na delovno skupino, posredujejo tudi sindikatom, da se do njih lahko opredelimo," je poudarila Jerkičeva. 

koronavirus covid-19 Romunija Izigravanje ukrepov Svet Takšne stvari si izmišljajo, da gredo lahko ven

Sindikati so po njenih besedah opozorili na skupino, ki se je zaradi epidemije znašla na zavodu za zaposlovanje brez nadomestila. Prav tako opozarjajo na področje ranljivih skupin, ki jih je zelo veliko. "V tem času smo lahko ugotovili, kako široko paleto prekarnih zaposlitev imamo v državi," je poudarila Jerkovičeva. "Opozorili smo tudi na člen, ki se je znašel v zakonu, o možnosti napotovanja presežnih delavcev v kmetijstvo."

Predlagali so, da vlada ustanovi enotno telo, ki bo podajalo skupne razlage tega, kar piše v zakonu, da ne bo prihajalo do različnih tolmačenj, kot npr. glede dodatka za zaposlene, ki delajo. "Pri dodatku se je pojavila ideja, da dodatek v zasebnem sektorju ne bi bil obvezen," je spomnila Jerkičeva. "Naj ponovim, da je 200 evrov dodatka za delavce v zasebnem sektorju obvezen dodatek, ki ne dopušča izjem. V javnem sektorju je nekoliko drugače, ker so določene odločitve prepuščene predstojnikom."

bolečine, trebuh Raziskava Zdravje Novo o covid-19: Tudi to je lahko prvi znak bolezni

Predlagali so tudi skrajševanje delovnega časa, kot imajo to urejeno v nekaterih drugih evropskih državah, denimo v sosednji Avstriji ter opozorila na preprečevanje možnosti, da bi delodajalci pobrali nadomestila od države, delavec pa od tega ne bi imel nič. 

Poleg navedenega je bilo ponovljenih še nekaj predlogov ukrepov, npr. zmanjšanje DDV za osnovne življenjske potrebščine. "Dobili smo odgovor, da to ne bi spremenilo cen, ker bi trgovci obdržali marže," je pojasnila predsednica ZSSS. "To pomeni, da dopuščamo tistim, ki v tem trenutku nimajo nobene konkurence, da krojijo cene po svoje."

Miroslav Petrovec Koronavirus Zdravje Miroslav Petrovec pojasnjuje najnovejša dognanja o koronavirusu

Podan je bil tudi predlog, da se zamrznejo cene osnovnih življenjskih potrebščin. "Opažamo, da cene letijo v nebo, čeprav cene nafte letijo navzdol," je še opozorila Jerkovičeva in na koncu zaključila: "Postavljen je bil izziv okoli odpiranja frizerskih salonov. Ta kriza nas bo navadila tudi tega, da bomo po mesecu ali dveh izgledali naravno. Če bo to pripomoglo k temu, da bomo ostali zdravi, potem sem jaz lahko dolgolaska čez dva meseca."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 13
  • munja 16:43 26.avgust 2020.

    Sindikalisti, zmanjšajte si plače, pa bo malo več denarja. Vas ne peče vest, ko nekateri delavci hodijo na delo za borih nekaj sto evrov, vi si jih pa delite par tisoč. Aja, saj nimate vesti.

  • Avatar Leon
    Leon 16:25 26.avgust 2020.

    Kdo bo vse to plačal ? Poiščite odgovor pred parlamentom ,tam sedijo faraoni ,ki odločajo o tem .

  • zorman63 12:04 08.april 2020.

    Tej Jerkićevi nikoli ni nič prav! Če ne bi bilo teh dodatkov bi bilo narobe , da jih ni, sedaj ,ko pa so, je narobe to, da so ?