Slovenija
7958 ogledov

"Škoda je izjemna"

koncert, občinstvo Profimedias
Sektorju, ki je zaradi epidemije prvi nehal obratovati, kaže, da vse do leta 2022 ne bo dejaven.

Če bi v drugačni realnosti pričakovali, da bo glasbeni urnik ta mesec izjemno pester, bodo koncertni odri na žalost še kar nekaj časa samevali. Glasbena industrija je na kolenih, napovedi pa so vse prej kot optimistične. Glede na lani gre vsaj za 90 odstotni upad koncertov, preostali odstotek izvedenih pa ni pokrival niti stroškov izvedbe. Gre za stotine odpovedanih koncertov pri nas in morda tisoče, ki se niso načrtovali, kot bi se sicer.

"Škoda je izjemna, saj od marca letos ni bilo koncertov s profitom, torej denarjem za preživetje, sploh v primerih samostojnih, neodvisnih organizatorjev. A tudi drugi so utrpeli hudo škodo. Gre za torej skoraj 100-odstotno škodo," v resnem tonu razlaga Bojan Rojko iz bivše Agencije Antonov. Mnogo njegovih stanovskih kolegov je že moralo zapreti podjetja, številni tudi v obliki osebnih stečajev.

Manu Chao koncert gospodarsko razstavišče | Avtor: Tadej Bernik Tadej Bernik
Ocenjuje se, da koncertna panoga neposredno zaposluje 30.000 posameznikov, od tega okoli 10.000 tistih, ki se preživljajo izključno z njo. Mednje seveda sodijo tudi glasbeniki, ki jim glasba predstavlja enega glavnih virov za preživetje. Kot v drugih sektorjih, ki trenutno stojijo, morala med njimi upada iz meseca v mesec, pove organizator koncertov. In doda: "A vsakdo se znajde, kot ve in zna. Ker je biti glasbenik zahtevno in odgovorno delo ter to ni zgolj hobi, kot ga mnogi dojemajo, jih veliko ta čas izkorišča tudi za vaje. Pripravljajo se na boljše čase."

Taxi Laguna Covid kriza Popotnik "Ne vem, kako bomo preživeli ..."

Bodo koncertni odri samevali vse do leta 2022?

Po črnih napovedih nekaterih poznavalcev iz tujine organizacija koncertov, kot smo jih bili vajeni do letošnja leta, ne bo vse do leta 2022. Tudi kasneje pa bo preteklo kar nekaj časa, da se bo prireditveno-koncertni sektor postopoma postavil na noge, saj bodo mnoga podjetja propadla, številni posamezniki pa se bodo preusmerili na druga delovna področja.

"To se pri nas že sedaj dogaja. Predvidevam, da se tudi ljudje ne bodo množično podajali na koncerte, tako zaradi strahu pred covidom kot zaradi zelo slabe finančne slike. Mnogi so že, mnogi še bodo ostali brez služb oziroma bodo delali za manj v imenu golega preživetja. Prireditve pa v naši kulturi sodijo med luksuz, za katerega mnogi ne bodo imeli sredstev, čeprav so izjemno pomembne za moralo ljudi. Koncertna kultura se je pri nas razvijala desetletja, ko bodo prireditve spet dovoljene v normalnem obsegu, bo ponovno preteklo mnogo let, da se bo ta kultura vzpostavila v okvirjih neposredno izpred časa covida-19," nič kaj optimistično razmišlja Rojko, ki mu v tem letu ni uspelo organizirati niti enega koncerta. Sodeloval je pri nekaterih, ki so bili ob upoštevanju omejitev realizirani, a niso pokrili niti stroškov izvedbe. Ni mu preostalo drugega, kot da je njegovo podjetje šlo v osebni stečaj.

scena14.05.09..grega skocir..krizanke..koncert..bfm..big foot mama...foto: anze  | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Neke konkretne rešitve v tej situaciji ni, meni sogovornik. Podobno je po celem svetu ter v različnih sektorjih, kjer podjetja, ki jih država v zadostni meri ne podpre, propadajo. Čeprav je nekaterim 'srečnežem' (pomoči niso dobili vsi, saj so v okvirjih določenih pravil izpadli iz državne podpore) država že priskočila na pomoč, je mnenja, da bi morala posameznikom pokriti "ne le minimalnih preživetvenih stroškov, ampak kriti tudi izpad dohodka za pokrivanje stroškov in dobička".

Na vprašanje, kako so se oziroma se bodo lotili reševanja krize v omenjenem sektorju, odgovori: "Dokler imamo zvezane roke, kar se tiče samih dogodkov zaradi epidemije, se ne moremo lotiti reševanja tega problema. Razen tega, da je mnogo posameznikov porabilo vse prihranke, ali pa so na dobri poti do tega, oziroma so spremenili poklic."

Boban Milunović Intervju Slovenija Boban Milunović: Poleti bo v le nekaj tednih v Slovenijo pripeljal več kot 17 tisoč tujih turistov
Komentarjev 24
  • Avatar praufo
    praufo 19:08 06.december 2020.

    pri nas v javnem sektorju še nihče ni za nič odgovarjal ... treba je vedet, da so še vedno uporabne stare dogme in doktrine, bivše yuge ... pa tudi jajo tega ni spremenil ... le zakaj sej ne more in ...prikaži več noče, er se mora najprej posvetovat s komisarji, da dobi dovolenje ... in to naj bi bla demokracija? za rit obrisat ... naj mi plačajo za volilno udeležbo, banda

  • blogopox 11:47 06.december 2020.

    www︎.︎Devmar︆.︆net - odličen projekt za odrrasle, ki želijo najti parrtnerja za sseks

  • Avatar praufo
    praufo 11:29 06.december 2020.

    vsak ima pravico do svojega izražanje ... je pa novo dejstvo, da preprosto nič več ne rabimo ... kdo ma stare plate od yugo izvajalcev, al pa od avsnikov, naj to posluša ... očitno ne rabimo nič