Zdravje > Fitnes
1289 ogledov

Že doslej smo dihali na škrge, zdaj bo popolna katastrofa

Fitnes Profimedias
Čeprav redna fizična vadba in gibanje krepita imunski sistem, vlada z zadnjim svežnjem oranžnega paketa med drugim omejuje delovanje oziroma v celoti zapira fitnes centre in športne dvorane, čemur ostro nasprotujejo lastniki vadbenih centrov po Sloveniji.

Ker število okuženih z novim koronavirusom strmo narašča, vlada po hitrem postopku sprejema ukrepe, ki bi širjenje upočasnili. Eden izmed ukrepov iz zadnjega svežnja oranžnega paketa tako predvideva zaprtje fitnesov in ostalih športno-rekreativnih centrov v rdečih regija, saj so zanje dejali, da veljajo za tvegana okolja, kjer naj bi se okužbe širile izjemno hitro.

Da bi podkrepili zadnjo trditev, pa jim manjkajo dejanski podatki o številu okužb, ki izhajajo iz fitnes centrov. Če je vladni govorec Jelko Kacin zagotovil, da bo te podatke pridobil na podlagi epidemioloških anketiranj, mu NIJZ na drugi strani odgovarja, da teh podatkov ne posedujejo in jih niti ne zbirajo.

Preberite tudi: Zaprto ali ne? Počivalšek povedal nekaj, Kustečeva povsem nasprotno

Lastniki fitnesov se zato (upravičeno) razburjajo in nasprotujejo ponovnemu zaprtju oziroma omejenem delovanju, ki bi jih pahnil še v bolj negotov položaj, kot so sedaj.

"Ponovno zaprtje vadbenih centrov je popolna katastrofa. Tako z gospodarskega vidika, saj že sedaj dihamo na škrge, kot z vidika psihofizičnega stanja prebivalstva, ki se jim omejuje možnost redne rekreacije. V tem ne vidim nikakršnega smisla. V kolikor je državi mar, da ostanemo zdravi, naj raje poudarja ključne dejavnike uravnoteženega načina življenja ter vzpodbuja organizacije, ki ljudi pri tem vodijo in podpirajo," je kritična Maja Tasič iz organizacije Bodifit Slovenija.

fitnes, deadlift | Avtor: Profimedia Profimedia

Predstavnica Fitnes zveze Slovenije – Nataša Teran pa poudarja, da so za veliko število posameznikov prav fitnes centri in drugi športno-rekreativni objekti edini načini za preživljanje aktivnega prostega časa v hladnejših mesecih. "V kolikor ne bomo omogočili, da si krepijo imunski sistem, bomo povečali tveganje za različne virusne okužbe," meni.

Na tem mestu navede obširno raziskavo, ki jo je pripravila organizacija IHRSA. Ta med drugim dokazuje, da fitnes in drugi športno-rekreativni centri nikjer po svetu niso žarišče okužb. Raziskava omenja, da je bilo na 50 milijonov vstopov na 2877 različnih lokacij ugotovljenih le 0,002 odstotka okuženih, pri čemer je bila zajezitev okužb uspešna, saj se nobena okužba ni dalje prenašala na vadeče.

Koronavirus maska Socialna distanca Šport Študija: Če hodite, tečete, kolesarite, upoštevajte ta navodila

In nadaljuje z opozorilom, kaj zmanjšana fizična aktivnost dolgoročno pomeni in kakšne posledice prinaša: "Posledice zmanjšanja aktivnosti med otroki v Sloveniji so že vidne in jih je v sklopu opravljene raziskave objavila Fakulteta za šport. Zaznali so več kot 20 odstotno povečanje otrok s prekomerno telesno težo." 

Debelost | Avtor: EPA EPA

Tasičeva še dodaja, da bodo v prihajajočem obdobju vedno večji problem zdravstvenega sistema in države same tudi psihofizične težave odraslih: "Zato moramo poskrbeti za redno gibanje na dolgi rok, ne glede na starost in spol, saj bomo le tako sposobni ohranjati zdrav in krepak organizem, ki bo kljuboval virusom in ostalim zdravstvenim tegobam."

Šola in covid Posledice epidemije Zdravje Učitelji že opažajo spremembe pri otrocih

Inšpektorji večkrat na obisku, a (še) brez globe

Inšpektor | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Da v fitnesih kršitev priporočil NIJZ niso zaznali, potrdi tudi zdravstvena inšpektorica Deana Potza: "Na podlagi prijav so inšpektorji v fitnesih do sedaj opravili nekaj več kot 20 inšpekcijskih pregledov, vendar pa razen manjše neskladnosti v enem izmed fitnesov glede spoštovanja priporočil NIJZ inšpektorji niso zaznali. V konkretnem primeru je šlo za odsotnost razkužila v prostorih WC-ja, medtem ko so bila v ostalih prostorih fitnesa razkužila ustrezno nameščena. V omenjenih objektih do sedaj še nismo izrekli nobene globe."

Kot pove predstavnica Bodifit Slovenija, so bili fitnesi že pred letom 2020 ena izmed (redkih) institucij, kjer so obiskovalci že prej razkuževali in skrbeli za visok nivo higiene. "S tega vidika se za njih in nas ni prav veliko spremenilo, obiskovalci so tega vajeni in tudi dosledno upoštevajo vsa navodila. Navadili so se tudi na omejitev števila vadečih, tako da s tem resnično ni nekih težav. Od letos razkužujemo tudi garderobe in garderobne omarice ter tuše po vsakem uporabniku. Imeli smo nekaj inšpekcijskih pregledov, ki pa niso ugotovili nepravilnosti."

nogometno igrišče zelenica zastavica kot Tudi Slovenec Šport Seznam vseh športnikov, okuženih s koronavirusom

Negotova prihodnost

Širjenje koronavirusa je že v prvem valu močno prizadelo fitnes centre, saj so bili med zadnjimi objekti, ki so po epidemiji lahko ponovno odprli svoja vrata. Pri tem jim z objavami priporočil in svaril, da je tveganje za prenos okužbe v zaprtih prostorih, kakršen je fitnes, večje, saj se zaradi intenzivne fizične aktivnosti, hitrega gibanja in pospešenega dihanja sprošča večja količina kapljic iz ust in potencialno tudi novega koronavirusa, na roko ni šel niti NIJZ.

Da stanje na področju fitnes centrov v Sloveniji ni rožnato, ne skriva nihče. Pri Fitnes zvezi Slovenije ocenjujejo, da je pri nas okoli 200 organizacij oziroma objektov, ki se ukvarja s tovrstno dejavnostjo, ter mnogo več tistih, ki so organizirani kot s.p.-ji in izvajajo fitnes dejavnosti na različnih lokacijah. Ta sektor, ki je vse bolj razširjen, zaposluje več tisoč posameznikov, in le vprašanje je, koliko izmed njih bo ostalo brez službe. Lastnike slovenskih fitnes centrov, ki se že zdaj spoprijemajo s težavami zaradi manjših prihodkov, zato izjemno skrbi negotova prihodnost.

avtobus negotova prihodnost Popotnik "Deležni smo bili enakih ukrepov kot tisti, ki jim je promet upadel za 20 odstotkov"

mišice, mišičnjak, moški, telo, fitness | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
"Situacija v fitnes industriji ni rožnata. Še posebej v Sloveniji ne, saj se je med 'korona krizo' izkazalo, da spadamo v nekakšno sivo cono gospodarstva. Pravzaprav nimamo sogovornika, ki bi enakovredno zastopal interese športno-rekreativnih centrov. Pri nas je upad približno 40 odstoten, kar meji na katastrofo. Ljudje so prestrašeni," je dejala zaposlena pri Bodifit Slovenija, ki je s sedmimi športnimi centri največja fitnes organizacija v Sloveniji.

Upad prihodkov je bil ponekod tako hud, da jim drugega kot zapreti fitnes, ni preostalo. Takšnih primerov ni bilo malo.

"Izredne razmere so prinesle nezavidljivo obdobje. Redki so tisti centri, ki poročajo le o 20 do 30 odstotnem upadu prihodkov. Mnogo pa je takšnih, ki so na robu delovanju, saj se soočajo s polovičnim upadom. Precej jih je v tem obdobju tudi zaprlo svoja vrata," je trenutno situacijo v fitnes industriji orisala sogovornica iz Fitnes zveze Slovenije.

protesti Obsodili nasilje Šport Športniki zahtevajo odpravo "zadnje diktature v Evropi"
Komentarjev 5
  • Janez 06:45 20.oktober 2020.

    Niso omejili ali prepovedali samo telovadbo v fitnesih, priskutili so mi kolesarjenje na svežem zraku saj lahko to počnem le z masko na ustih in nosu. Bolano!! Razlagajo, da nasproti vozeči kolesar ali jaz lahko širimo oblake corona virusa. To ...prikaži več sedaj povejo, kaj pa celo poletje ?? Kje so bili takrat???Retardiranci nesposobni z JJ na čelu!!

  • munja 15:43 16.oktober 2020.

    A v fitnesih se krepi imunski sistem, pod umetno svetlobo in zatohlim zrakom (ponekod, ne povsod), ne me hecat.

  • gregor51 10:21 16.oktober 2020.

    govorimo o fitnesih in ne o prehrani