Slovenija
5117 ogledov

Slovenci smo bolj zadovoljni s svojim življenjem

slovenija 05.11.07, anketa, akcijske cene, nakupovanje, vozicek, vrecke, foto De
1/2
slovenija 05.11.07, anketa, akcijske cene, nakupovanje, vozicek, vrecke, foto De
Za slovenska gospodinjstva je bilo minulo leto veliko boljše kot leto pred tem.

Ljudje so bili lani na splošno bolj zadovoljni s svojim življenjem, kažejo podatki, ki jih je objavil Statistični urad RS (SURS). "Zadovoljstvo s svojim življenjem je v 2017 z ocenami od 7 do 10 ocenilo 72 odstotkov oseb ali za 4 odstotne točke več kot pred letom dni. Glede na leto 2016 se je zvišala tudi povprečna samoocena zadovoljstva z življenjem, in sicer za 0,1 vrednosti ocene: s 7,1 na 7,2 (na lestvici od 0 - povsem nezadovoljen do 10 - zelo zadovoljen)." 

statistični podatki Slovenija 2017 | Avtor: SURS SURS
Zmanjšalo se je število ljudi, ki so zaradi omejenih finančnih virov prikrajšani za vsaj štiri od devetih elementov, ki vplivajo na izračun materialne prikrajšanosti. V letu 2017 je bila stopnja resne materialne prikrajšanosti 4,5-odstotna (5,4 v 2016). 

Elementi, ki vplivajo na izračun materialne prikrajšanosti: redno plačilo najemnine ali hipoteke, stanovanjskih stroškov, odplačevanje kreditov; primerno ogrevano stanovanje; poravnava nepričakovanih izdatkov v višini 600 evrov; mesni ali enakovreden vegetarijanski obrok vsaj vsak drugi dan; enotedenske letne počitnice za vse člane gospodinjstva; osebni avtomobil; pralni stroj; barvni televizor; telefon. 

Večina z manjšimi težavami čez mesec

Delež gospodinjstev, ki so s svojimi prihodki v 2017 preživela mesec brez težav, se je povečal za 2 odstotni točki. Največ gospodinjstev, in sicer 35 odstotkov, je izjavilo, da s svojimi prihodki preživijo mesec z manjšimi težavami. Razveseljiv je podatek, da se je zmanjšal delež tistih gospodinjstev, ki so se s svojimi prihodki težko oz. zelo težko prebila skozi mesec. 

statistični podatki Slovenija 2017 | Avtor: SURS SURS
V letu 2017 je delež ljudi, ki se je redno udeleževal prostočasnih aktivnosti, ki jih je treba plačati, ostal enak kot leto pred tem. Enak je ostal tudi delež oseb, ki si teh aktivnosti iz finančnih razlogov niso mogle privoščiti. Približno enak je ostal tudi delež oseb, ki so se družile s sorodniki ali prijatelji ob pijači ali na kosilu oz. večerji. 

Za odstotek manj ljudi si je v 2017 privoščilo nova oblačila, za odstotek pa se je povečal delež tistih, ki si novih oblačil niso mogli privoščiti. 

statistični podatki Slovenija 2017 | Avtor: SURS SURS
Zadovoljni s svojim zdravjem

V anketi so spraševali tudi po oceni splošnega zdravstvenega stanja ljudi. Petina odraslih oseb je svoje stanje ocenila kot zelo dobro, medtem ko so takšno oceno podali za skoraj dve tretjini otrok.

Zanimale so jih tudi prehranjevalne navade Slovencev. Sadje ali sveže stisnjene sadne sokove je v običajnem tednu v letu 2017 enkrat ali večkrat na dan uživalo 69 odstotkov oseb, starih 16 ali več let, zelenjavo, solato ali sveže stisnjene zelenjavne sokove pa 71 odstotkov oseb. Vsaj enkrat na teden je sadje uživalo 28 odstotkov oseb, zelenjavo pa 27 odstotkov oseb. Sadja niso uživali ali so ga uživali manj kot enkrat v običajnem tednu 3 odstotke oseb, zelenjavo pa 2 odstotka oseb.

Denar Napoved ministrice Slovenija Anja Kopač Mrak: Minimalno plačo bi dvignili za slabih 25 evrov Klovni, kočije in zabava Slovenija Bizaren seznam, ki nasmeje brezposelne

V objavi statističnega urada so prikazani začasni podatki iz mednarodno primerljivega raziskovanja Življenjski pogoji (SILC). Podatki za raziskovanje SILC so bili pridobljeni z anketnim vprašalnikom v prvi polovici leta 2017. Končni podatki, ki bodo vključevali še podatke iz registrskih in administrativnih virov, bodo objacljeni 14. junija 2018. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • Avatar Leon
    Leon 09:44 19.januar 2018.

    V Sloveniji so vsi veseli ,zadovoljni ,imamo najlepšega predsednika ,najbolj etično in moralno vlado , živimo v najbolj varni državi ..............je zapisal Slovenec na Kajmanskih otokih .

  • Buča Pepa 07:10 19.januar 2018.

    Vsi vladni bedaki ki so proti dvigu minimalne plače, odpovejte se 20% svoje plače, pa bo minimalna plača lahko še višja! Vsi direktorji ki imajo mesečni bruto večji kot pa delavec letni si znižajte plače, pa bo lažje. Ne služiti na delavcih.

  • matermila 04:54 19.januar 2018.

    Kje so delali anketo?V Kliničnem centru ali v Krki?