Slovenija
2637 ogledov

Slovenija krepi nadzor na meji, to sporočajo Hrvati

begunci
1/20
Saša Despot
Zaradi povečanega števila nezakonitih prehodov meje Slovenija krepi nadzor na koridorjih, po katerih prihajajo migranti.

Nadzorne točke naj bi postavili takoj za mejnimi prehodi, kjer je mogoče varno zaustaviti vozila, poroča portal 24ur.com. Nadzorne točke naj bi postavili pri železniškem nadvozu Rigonce, pri Trnovcu pri Metliki, na Obrežju pri Kalini (vse na območju PU Novo mesto) ter v krajih Rakitovec, Podgorje in Sočerga (vse na območju PU Kope). Na območju mejnega prehoda Obrežje pa policija že izvaja opazovalno službo, poročajo. 

Na Generalni policijski upravi zanikajo, da bi šlo za ponovno uvajanje nadzora na meji s Hrvaško. Tiskovna predstavnica GPU Maja Ciperle Adlešič je za STA povedala, da je policija le okrepila svoj nadzor na točkah, po katerih v državo prihajajo migranti. Okrepila je mobilne policijske patrulje, ki na omenjenih koridorjih izvajajo nadzor.

begunci | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Če bo treba, tudi nadzor po vzoru Avstrije

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je povedal, da policija ukrepa skladno z načrtom. Po tem, ko je število ilegalnih migracij prešlo številko 40.000, so sprejeli odločitev o okrepitvi načina dela na območjih, kjer je obremenjenost največja. "Ne gre za vzpostavljanje notranje kontrole na meji, ampak za okrepljene izravnalne ukrepe. Aktivnosti bodo še naprej usmerjene v odkrivanje in prijetje tihotapcev in druge kriminalitete, ki se pojavlja," je povedal. Če se bo pokazala potreba po vzpostavitvi še kakšne točke, se bo policija prilagodila. 

Na vprašanje, ali je v igri tudi vzpostavitev kontrole na meji po vzoru Avstrije, je Poklukar odgovoril: "Nikoli ne reci nikoli". V tem trenutku ta ukrep sicer še ni na mizi.

Poudaril je, da migracij ni mogoče upravljati šele na naših notranjih mejah, zato se Slovenija vključuje v iskanje rešitev ter sodelovanje v različnih procesih in platformah. Ključno je zagotoviti učinkovit nadzor, tudi v sodelovanju s Frontexom, ki predstavlja podporo mejnim organom. Upravljanje migracij bo ena glavnih tem jutrišnjega sveta ministrov za notranje zadeve. Ob robu naj bi se Poklukar sestal s hrvaškim kolegom Davorjem Božinovićem o tem, kako naprej. 

Državni sekretar na zunanjem ministrstvu Marko Štucin je še pred kratkim dejal, da slovenska vlada kljub povečanju nedovoljenih prehodov ne razmišlja o uvedbi nadzora na meji s Hrvaško. Število nezakonitih prehodov državne meje letos močno narašča. 

begunci | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Izkoriščajo azilni postopek

Direktor Uprave uniformirane policije Marko Gašperlin je povedal, da je policija letos obravnavala več kot 41 tisoč oseb zaradi ilegalnega prestopa notranjih meja, zato so na najbolj kritičnih delih meje okrepili svoj način dela. 

Težava je v tem, da 98 odstotkov prijetih tujcev v postopkih s policijo izrazi namero za mednarodno zaščito, pojasnjuje Gašperlin. Tiste, ki izrazijo to namero, mora policija predati v azilni postopek, kjer pa večina njih ne počaka na dokončanje postopka. V primeru, da iz azilnega doma pobegnejo in jih policija ujame, se celoten postopek ponovi. "S temi problemi se srečujejo vse države EU, kjer so migracije tranzitne narave. Migranti se tako izognejo vračanju tako v izvorno državo kot v državo, iz katere so vstopili k nam," je povedal Gašperlin. Razlog za to je v zakonodaji EU, za katero upajo, da se bo spremenila. 

begunci | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Kritično na hrvaško-bosanski meji

Razlogov za krepitev migracij na zahodni balkanski poti je več. "Eden od njih je tudi slab nadzor zunanjih meja, zato si na vseh nivojih EU intenzivno prizadevamo za izboljšanje situacije. Slovenska policija je pripravljena aktivno pomagati državam članicam," je dejal. Izpostavil je tudi problem hrvaško-bosanske meje, ki je po mnenju slovenske policije glede na število ilegalnih prehodov kritična do te mere, da bi pričakovali angažiranje Frontexa. 

Kot enega od razlogov za krepitev migracij na omenjeni poti je izpostavil tudi neusklajeno vizumsko politiko držav zahodnega Balkana, predvsem Srbije ter Bosne in Hercegovine. V ti dve državi iz številnih držav pridejo migranti kot turisti, pri nas pa se potem pojavijo kot nezakoniti migranti. 

begunci | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Domačini: "Huje je kot pred osmimi leti"

Kakšno je stanje na terenu smo tudi sami preverjali v Rigoncah. Domačini so nam povedali, da se dnevno srečujejo z ilegalnimi prebežniki, ki prečkajo njihovo ozemlje. Če so se leta 2015, ko se je Evropa soočala z največjo migrantsko krizo doslej, tujci skrivali, domačini opažajo, da so sedaj manj previdni. Po njihovih pričevanjih naj bi določeni migranti celo sami poklicali slovensko policijo, s katero imajo boljše izkušnje kot s hrvaško. Policisti jih nato peljejo v azilne domove po Sloveniji, ki pa se soočajo s prenatrpanostjo, o čemer smo tudi že pisali.

begunci | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Prav je, da poročate o migrantih, ki prečkajo tukajšnje ozemlje. Zdi se, da o tematiki mediji ne poročajo več, čeprav je zdaj huje kot pred osmimi leti. Vsi bi morali vedeti, kaj se tu dogaja," nam je dejal bivši župnik dobovske cerkve, ki se po dvanajstih letih seli v drugo župnijo. Na območju Rigonc, od Save do železniškega mostu v Rigoncah, to je na vsega sedmih kilometrih meje, je več kot 80 odstotkov migracij. Vaščani so čedalje bolj zaskrbljeni, še posebej za varnost otrok in tudi premoženja. 

Zaradi naraščanja števila migrantov v Ljubljani policija prilagaja aktivnosti. 

begunci | Avtor: Saša Despot Saša Despot

O tej temi je na nujni seji včeraj razpravljal odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo. O predlaganih sklepih niso glasovali, saj so sejo prej prekinili. Namestnik generalnega direktorja policije Robert Ferenc je povedal, da je policija okrepila svojo stalno prisotnost in začela izvajati mešane patrulje s policijami sosednjih držav. Od začetka leta pa do 25. Septembra so prijeli 275 tihotapcev ljudi, med njimi 267 tujcev in osem državljanov Slovenije, navaja STA. 

Znan prvi odziv Hrvaške

Na krepitev nadzora na meji se je že odzvala Hrvaška. Predsednik hrvaškega sabora Gordan Jandroković Njonjo je dejal, da "ne gre za znak nezaupanja, ampak odziv na fenomen, ki se dogaja in ki ogroža Evropo". Napovedal je, da bo hrvaška stran opravila pogovor s slovenskimi "kolegi in prijatelji", s katerimi poteka "zelo odprt dialog". "Ničesar ne skrivamo en pred drugim, imamo skupno težavo, ki jo moramo skupaj reševati. Hrvaška ima več kot šest tisoč policistov na mejah, videli bomo, ali je treba nadzor meje še okrepiti," je dejal. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 40
  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 06:53 28.september 2023.

    Vse skupaj je brez veze...samo podajanje ilegalnih pohodnikov po članicah EU. Ko ga Policija najde, ga pripelje v zbirni center in nato po št. 200 ilegalcev, odpeljat v Koper na ladjo in direkt v Afriko. Tam je dovolj prostora. Tako ...prikaži več bi morala ravnati vsaka članica, deportacija !

  • Kmodri 22:20 27.september 2023.

    Hrčki so sami nateguni! Sami so želeli iti v Schengen! Zdaj pa naj jedo kar so si skuhali!

  • Kmodri 22:18 27.september 2023.

    Čimprej uvesti režim na meji kot ga imajo Avstrijci!