Slovenija
929 ogledov

Slovenija prejela hrvaški odgovor na tožbo glede arbitraže

arbitraža Saša Despot
Rok za odgovor je 13. februar.

Slovenija je minuli četrtek prejela hrvaški odgovor na tožbo proti Hrvaški zaradi kršenja evropskega pravnega reda, ki je posledica nespoštovanja arbitražne razsodbe o meji med državama, je danes v Bruslju povedal državni sekretar na zunanjem ministrstvu Dobran Božič. Rok za odgovor je po njegovih besedah 13. februar.

Hrvaška po neuradnih navedbah v odgovoru, dolgem približno 35 strani, od Sodišča EU zahteva, da slovensko tožbo v celoti zavrne kot nedopustno, ker da ni pristojno odločati o slovenskih zahtevah v skladu z 259. členom pogodbe o delovanju EU. Odgovoru naj bi bil priložen tudi aneks z okoli 50 stranmi.

Argument, da sodišče ni pristojno, Hrvaška po neuradnih informacijah utemeljuje s sklicevanjem na nekatere člene statuta in poslovnika Sodišča EU.

Hrvaško zunanje ministrstvo je sicer 21. decembra lani sporočilo, da je Hrvaška ta dan sodišču odgovorila na slovensko tožbo. V kratkem sporočilu za javnost je zapisalo, da je Hrvaška v odgovoru zahtevala, naj sodišče v celoti zavrne tožbo kot nedopustno, ker da ni pristojno o slovenskih zahtevah odločati v skladu z 259. členom pogodbe o delovanju EU, saj se mora spor med Hrvaško in Slovenijo reševati z uporabo pravil mednarodnega prava ter reševanje spora ni odvisno od uporabe prava EU niti od njegove razlage.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice