Slovenija
4489 ogledov

"Sporočate, da zavez ni treba spoštovati"

Andrej Plenković Jean Claude Juncker Epa
Štirje evropski poslanci iz Slovenije pisali Junckerju.

Štirje evropski poslanci iz Slovenije so danes v pismu pozvali predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja, naj od Hrvaške zahteva spoštovanje in implementacijo arbitražne razsodbe o meji med Slovenijo in Hrvaško.

Pod pismo, katerega pobudnik je bil Igor Šoltes (Zeleni), so se podpisali še Franc Bogovič (EPP/SLS), Tanja Fajon (S&D/SD) in Ivo Vajgl (Alde/DeSUS). Poslali so ga v vednost tudi vsem evropskim komisarkam in komisarjem.

V njem opozarjajo na netransparentno delovanje, nespoštovanje vladavine prava in neaktivnost Evropske komisije v primeru arbitražne razsodbe o meji med Slovenijo in Hrvaško ter od Junckerja zahtevajo, da "od Hrvaške jasno zahteva spoštovanje vladavine prava in implementacijo zavezujoče arbitražne razsodbe brez odlašanja".

Poudarjajo, da alternative implementaciji arbitražne razsodbe ni; z objavo razsodbe je mogoče govoriti le še o njeni implementaciji in podrobnostih v zvezi s tem, ne pa tudi o vprašanju meje, ki je bilo s to razsodbo dokončno razrešeno.

Marjan Šarec, Salzburg Slovenija Šarec ostal brez Junckerjevega pojasnila

Neodgovorno in nezrelo

Šoltes je v izjavi za javnost pojasnil, da se je za poziv odločil, ker se je je Juncker odločil ignorirati mnenje pravne službe Evropske komisije, da argumenti glede kršitev evropskega prava, ki jih je v predlogu tožbe predstavila Slovenija, držijo in da bi jih morala Evropska komisija podpreti.

"Izredno je neodgovorno in nezrelo, da Juncker in njegova komisija ne izvršujejo osnovne funkcije Evropske komisije kot varuhinje pogodb EU. S tem rušijo verodostojnost celotne Evropske unije in njenih vrednot," je poudaril Šoltes.

V pismu Junckerju očitajo še, da se je osebno odločil, da se o tem pravnem mnenju na kolegiju komisarjev niti ni razpravljalo. Spomnili so ga na njegove lastne besede v govoru o stanju unije sredi meseca, da je Evropska unija skupnost, ki temelji na pravu, da je treba spoštovati vladavino prava in da je sodne odločitve treba spoštovati. "Pričakujemo, da boste ravnali v skladu s tem in podkrepili svoje lastne besede," so zapisali.

Juncker Slo - Hr Slovenija Cerar: Komisija ni opravila svojega dela

Slab zgled

Spoštovanje arbitražne odločbe je zelo pomembno tudi za prihodnost celotne regije, opozarjajo poslanci.

"Vaš molk v tem primeru daje slab zgled tudi državam Zahodnega Balkana in pošilja sporočilo, da medsebojno dogovorjenih zavez ni treba spoštovati. Ob upoštevanju kompleksnosti odnosov v regiji bi to lahko imelo resne posledice za prihodnost Zahodnega Balkana in njegovo stabilnost," so zapisali in poudarili, da če Evropska komisija "ne more zaščititi vladavine prava znotraj EU, potem to zelo težko zahteva od drugih v mednarodni skupnosti, vključno z državami kandidatkami".

Evropski poslanci Patricija Šulin, Romana Tomc in Milan Zver (vsi EPP/SDS) se podpisu pisma niso pridružili. Kot so utemeljili v skupni izjavi, so poslanci iz vrst SDS v Evropskem parlamentu prepričani, da naslovnik ni pravilno izbran, saj je v Evropski komisiji za to vprašanje zadolžen prvi podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans. Dodali so, da je podpis zavrnil tudi Lojze Peterle (NSi/EPP).

arbitraža "Ne načrtujemo" Svet Komisarka pravi, da še ni prepozno, Bruselj brez načrtov

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 21
  • db08d766e1b32fb730acfd95068d4776f2ee2b27 17:08 12.april 2019.

    SDS poslanci in Peterle so izdajalci lasnega naroda........prodane duše........Peterle je že 15. let Evropski poslanec in ni za nas naredil popolnoma nič.........prava baraba pokvarjena, ki še vedno poskuša volivce nategniti z namišljeno boleznijo.........

  • Pohujšanje 22:22 28.september 2018.

    Nekaj naših kolaborantov (Lojzek, Patricija Šulin, Romana Tomc in Milan Zver) je že v Bruslju. Verjamem, da jih bo veliki patriot Slovenije (Janez Janša) brcnil iz svojih strank. Razen, če je kolaboracija njihov nov strankarski program. No ga jim vsaj ...prikaži večj ne bo treba na novo spisat, lahko povzamejo le kontinueteto iz let 1941 -45. Za tega Junca je pa itak bolj pomembna flaška, kot pa pravo, hik.... Jebeš EU!

  • dragec 20:48 28.september 2018.

    spet ta bagra SSDSS ovska