Svet
1978 ogledov

Komisarka pravi, da še ni prepozno, Bruselj brez načrtov

arbitraža Saša Despot
Evropska komisija zgolj ponavlja junijski odgovor.

Nobena nadaljnja razprava kolegija Evropske komisije v povezavi z vprašanjem arbitražne razsodbe o meji med Slovenijo in Hrvaško ni načrtovana, so odgovorili v tiskovni službi komisije na vprašanje, ali lahko kolegij še obravnava pravno mnenje o arbitražni razsodbi, ki ga je v petek objavil nemški tednik Spiegel.

Evropska komisarka iz Slovenije Violeta Bulc je v nedeljo za TVS dejala, da še ni prepozno za to, da kolegij komisarjev obravnava pravno mnenje, ki ga je objavil Spiegel in ki potrjuje slovenska stališča glede uveljavljanja arbitražne odločbe o meji s Hrvaško. Evropska komisija lahko po oceni Bulčeve o tem še vedno razpravlja, "če Slovenija pozove komisijo in prosi, da se arbitražna razsodba obravnava naprej, je pa seveda stvar predsednika ali bo to uvrstil v razpravo pred vsemi komisarji".

V tiskovni službi komisije o tem, ali lahko kolegij še obravnava to mnenje in v katerih okoliščina, odgovarjajo, da "ni načrtovane nobene nadaljnje razprave kolegija o tem vprašanju". Spomnili so, da je kolegij o tem razpravljal na podlagi predstavitve vodje pravne službe 4. julija lani.

Juncker Slo - Hr Slovenija Cerar: Komisija ni opravila svojega dela

Izrazili pripravljenost, storili pa niso ničesar

Po razpravi julija lani je komisija objavila izjavo, v kateri je zapisala, da od Slovenije in Hrvaške pričakuje, da bosta arbitražno sodbo izvršili. Izrazila je tudi pripravljenost, da pomaga k zagotovitvi celovite in pravične uresničitve sodbe.

Vendar komisija ni storila ničesar, da bi prispevala k uresničitvi razsodbe, čeprav je njena lastna pravna služba maja letos pozvala k pripravi obrazloženega mnenja na podlagi ugotovitev, ki potrjujejo slovenska stališča, da gre pri nespoštovanju arbitražne razsodbe za kršitev prava EU.

A v tiskovni službi na vprašanje, zakaj so ignorirali mnenje lastne pravne službe, odgovarjajo le tako, da spomnijo na predhodne, junijske izjave v povezavi s tem vprašanjem, s katerimi so poskušali zmanjšati pomen dokumenta, o katerem so bile takrat na voljo le neuradne informacije.

Marjan Šarec Šarec Hrvatom Slovenija Šarec Hrvatom: "Bodimo realni, meja na morju ni slaba za Hrvaško"

Ponavljajo odgovore

Na vprašanja slovenskih dopisnikov v Bruslju v povezavi s tem mnenjem, ki potrjuje slovenska stališča, so junija v komisiji odgovorili: "Dobro veste, da ne komentiramo številnih notranjih papirjev, ki morda krožijo v komisiji."

Tudi zdaj, ko je Spiegel objavil dokument pravne službe komisije, naslovljen na šefinjo kabineta predsednika Jean-Clauda Junckerja, v tiskovni službi komisije zgolj ponavljajo junijski odgovor.

Schinas: "Mislim, da sem bil zelo jasen"

"Pred nekaj tedni smo imeli povsem enako razpravo," je danes v Bruslju dejal glavni govorec komisije Margaritis Schinas v odgovoru na vprašanje, zakaj je Juncker ignoriral mnenje lastne pravne službe.

Znova je ponovil tedanje izjave, da komisija po členu 259 ni dolžna podati pravnega mnenja, da v štirih od osmih podobnih primerih v preteklosti mnenja ni podala ter da "nikoli ne komentirajo notranjih komisijinih dokumentov, sploh ko jih je toliko".

Na vprašanje, ali je torej dokument, ki ga je podpisala namestnica generalnega direktorja pravne službe Karen Banks in ki je naslovljen na šefinjo Junckerjeva kabineta, zgolj eden od dokumentov in ne najpomembnejši v tem primeru, pa je odgovoril: "Mislim, da sem bil zelo jasen. Ne bom ponavljal svojih besed glede teh notranjih dokumentov."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • miki1234 14:34 17.september 2018.

    eu pravosodstvo je kakor slovensko ena velika farsa... veliko nakladanja, ko je treba težavo razjasnit in ukrepat pa ni odgovora ali pa stvar zastara...

  • mirror 14:00 17.september 2018.

    EU si ne bo naprtila odločanje o medsebojnih odnosih članic, kar je tudi prav. Ima dosti pametnejšega dela. To arbitražo naj kar Pahor, Erjavec in Danilov arbiter uredijo.

  • tomaz 13:12 17.september 2018.

    ma ne bo nič, še nekaj časa...Zadeva je tako ali tako v mirovanju do odločitve sodišča. Junker pa ne bo več v igri, ko bo to prišlo na vrsto...