Svet
4810 ogledov

Hrvaška stran: Sodišče EU ne more sprejeti rešitve

arbitraža Saša Despot
Hrvaška stran meni, da sodišče v Luxembourgu ne more sprejeti rešitve glede spora o meji med Slovenijo in Hrvaško.

Hrvaški premier Andrej Plenković je v pogovoru za današnji Večernji list dejal, da je Hrvaška v odgovoru na slovensko tožbo izpostavila ugovor na pristojnost Sodišča EU za reševanje spora. EU je pravilno ravnala, ko se je odločila, da se ne bo vpletala v ta spor, je še dejal hrvaški premier v velikem novoletnem pogovoru za zagrebški časnik. Ponovil je znana hrvaška stališča, da se morata Zagreb in Ljubljana vrniti k medsebojnemu dialogu in pogajanjem ter določiti mejo z dvostransko rešitvijo.

"Samo na ta način je možno priti do obojestransko sprejemljive in trajne rešitve meje," je odgovoril Plenković na vprašanje časnika, ali Hrvaška vztraja pri iskanju dogovora s Slovenijo mimo arbitražne odločitev in kakšna je verjetnost, da bi se to zgodilo.

Ponovil je, da za Hrvaško ni sprejemljiva odločitev arbitražnega sodišča, potem ko je Slovenija "kompromitirala arbitražni postopek". "Slovenija se je med arbitražo obnašala v nasprotju z vsemi pravnimi standardi in je zato precej pogumno, da se v stikih z mednarodno skupnostjo sklicuje na vladavino prava," je ocenil.

Hrvaški premier je potrdil, da je Hrvaška 21. decembra poslala odgovor Sodišču EU v Luxembourgu na slovensko tožbo, v katerem je Zagreb podal ugovor na pristojnost sodišča za reševanje spora, glede na to, da je "spor med Hrvaško in Slovenijo potrebno reševati na podlagi pravil mednarodnega prava". "Spor ni odvisen od uveljavitve prava EU niti od njegove razlage," je še dejal Plenković.

Na vprašanje, koliko bo postopek v Luxembourgu stal hrvaške davkoplačevalce, je povedal, da je prezgodaj govoriti o stroških. "Odvisno je od tega, kako dolgo bo potekal in o čem vse se bo razpravljalo." Ponovil je, da je Hrvaška pri pripravi svojih stališč angažirala hrvaške in tuje strokovnjake za mednarodno in evropsko pravo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 17
 • jezero 09:41 01.januar 2019.

  +Hrvati razumejo damo nov vojaški čoln in top na njemu. In naša banda je prodajala skoraj zastonj Hrvatom Mercator, Žito, Drogo... Jame so še napol prazne.

 • silvo82 09:32 01.januar 2019.

  Torej bi morala Slovenija zahtevati da Hrvasko vržejo iz EU ker je bila sprejeta vanjo ko se je strinjala da bo spoštovala odločitev arbitražnega sodišča

 • Avatar Suzijann
  Suzijann 23:45 31.december 2018.

  Želite najti žensko za eno noč? Pridite ==> www.3xDate.top