Slovenija
1631 ogledov

Slovenska policija: Hrvaški ribiči kazni lahko pričakujejo kmalu!

Hrvaški ribiči Pixell
Slovenska policija je sporočila, da je danes odposlala prvih štirinajst plačilnih nalogov za kršitve na morju.

V začetku naslednjega tedna pa bo slovenska policija na podoben način nadaljevala z izvrševanjem zakonodaje v primeru krštev, povezanih z nedovoljenim prestopom slovenske morske meje.

Vodja Sektorja za odnose z javnostmi policije Vesna Drole je za Žurnal24 pojasnila, da so od 30. decembra 2017, ko je Slovenija začela z uveljavitvijo arbitražne razsodbe, do 23. januarja 2018 v slovenskem morju evidentirali 46 posredovanj slovenske policije, kjer je bilo skupaj obravnavanih 78 vplutij hrvaških plovil, od tega 27 ribiških in 51 policijskih.

Hrvaški ribiči so se pred dnevi sicer oglasili in navedli, da po slovenski implementaciji arbitražne sodbe v Piranskem zalivu nihče izmed njih ni prejel nobene kazni iz Slovenije. Predsednik ceha ribičev v Istrski županiji Robert Momić pa je ocenil, da je "očitno šlo za nekakšno ustrahovanje" ter za nabiranje političnih točk pred prihajajočimi parlamentarnimi volitvami v Sloveniji.

Plačilni nalogi bodo poslani kršiteljem

Policija vse postopke zoper hrvaške ribiče, ki so nezakonito vpluli v slovenske teritorialne vode, vodi v skladu z določili Zakona o prekrških (ZP-1). Ker gre po besedah policije v izpostavljenih primerih za prekrške z mednarodnim elementom - kršitelji so tuji državljani -, kjer za prekrškovni postopek veljajo posebne procesne določbe ZP-1, ki jih je policija v okviru procesnega in materialnega vodenja postopkov o prekrških dolžna spoštovati.  

Plačilni nalog | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
"Glede na to, da plačilni nalogi kršiteljem (hrvaškim ribičem, ki so nezakonito prečkali mejo na morju) iz objektivnih razlogov niso bili izdani na kraju samem, je bilo potrebno ugotoviti vse okoliščine prekrška, zbrati dokaze ter plačilne naloge po zakonu o prekrških z ustreznim prevodom pripraviti za posredovanje v tujino," še pojasnjujejo na policiji in dodajajo, da bodo plačilni nalogi poslani kršiteljem (fizičnim osebam) in ne hrvaškim institucijam, vsak postopek o prekršku je namreč individualen.

Kršitelju, ki po pravnomočno zaključenem prekrškovnem postopku ne poravna globe, predpisane za prekršek, se lahko tudi zavrne vstop v Republiko Slovenijo.

Inšpektorji kazni pošiljajo preko sodišča

Nekoliko drugačen pa je postopek pri prekrških, ki jih je že ugotovila ribiška inšpekcija.

Postopki vročitve oziroma izterjave se po pojasnili kmetijskega ministrstva opravljajo v skladu z zakonodajo, ki ureja to področje. Vroča se jih preko sodišča v Celju, sankcije izvaja država kjer se nahaja kršitelj, globa pa je nato prihodek države, kjer se kršitelj nahaja.

Zadovoljni ribiči Uveljavitev arbitraže Slovenija Kaj se spreminja v slovenskem morju po uveljavitvi arbitražne razsodbe?
Komentarjev 7
  • ode 10:13 27.januar 2018.

    Z našimi pložnicami si bodo obrisali "guzice"

  • stary1 02:57 27.januar 2018.

    najebejo policaji,( eni in drugi), ker se politiki ne znajo zmenit,, Nikoli Hrvati ne bodo pristali na delitev zaliva , v katerem bi Slovenija pridobila ogromni delež zaliva,, Najbolj pravična delitev bi bila POLA POLA , in prost dostop do ...prikaži večostop do odprtega morja

  • minimaxi 22:39 26.januar 2018.

    Vsakega SLOvenca SLOpolicija kaznuje,če vozi 5km/h čez omejiyev ma AC,ostalih se boji. Me zanima, kdaj bodo šli to brli in močni policaji v kakšno cigamsko maselje red delat.