Slovenija
4756 ogledov

Slovenski kmetje bodo kmalu v velikih težavah

Novice: Slovenski kmetje bodo kmalu v velikih težavah - Krave, krava, kmetija Profimedia
Potem ko so leti 2020 in 2021 v govedoreji zaznamovale nizke odkupne cene, so se te letos povečale, a po oceni Zadružne zveze Slovenije premalo, saj še vedno zaostajajo za povprečnimi evropskimi cenami. Odkupne cene ne pokrivajo visokih stroškov reje, ki so posledica krize zaradi ruske vojaške invazije na Ukrajino, opozarjajo.

Odkupne cene so izredno nizke

"Slovenski rejci govedi so od leta 2014 vsako leto zaradi nizkih odkupnih cen izgubili povprečno 26 milijonov sredstev," so zapisali v današnjem sporočilu za javnost.

Odkupne cene tako mladega pitanega goveda kot klavnih krav so letos po pojasnilih zadružne zveze z zamikom sledile rasti cen na evropskem trgu. Po začetnem trendu poviševanja cen se je trend s koncem aprila obrnil. Sredi junija je bila cena mladega pitanega goveda za slovenske kmete 5,9 odstotka nižja kot za avstrijske kmete in 13,6 odstotka nižja od evropskega povprečja. Tudi odkupne cene klavnih krav so nižje, Avstrija in Italija sta imeli sredi junija 8,5 oz. 10,4 odstotka višje odkupne cene kot Slovenija.

Od leta 2014 do leta 2021 so povprečne odkupne cene slovenskega klavnega goveda in mleka zaostajale za povprečnimi odkupnimi cenami na skupnem evropskem trgu. Po izračunih zadružne zveze na podlagi podatkov Evropske komisije in tržno-informacijskega sistema za mleko in mlečne izdelke ter goveje meso so slovenski kmetje v zadnjih osmih letih prejeli 158 milijonov evrov manj za oddano mleko, 25 milijonov evrov manj za mlado pitano govedo in 28 milijonov evrov manj za krave za zakol kot v povprečju evropski kmetje.

"To so sredstva, ki bi jih lahko namenili v razvoj panoge tako s stališča učinkovitosti, trajnosti kot tudi dobrobiti živali," so poudarili.

S strahom opazujejo trg z žiti

Spomnili so, da kmetje še nikoli doslej niso bili tako izpostavljeni podražitvam vhodnih surovin za kmetijsko pridelavo kot v zadnjem letu. Višje odkupne cene v letošnjem letu teh povišanj kmetijske pridelave ne pokrivajo.

"Slovenski rejci govedi in njihove zadruge s strahom opazujejo tudi trg z žiti zlasti v Italiji, kot eni od držav uvoznic slovenskega goveda. Zaradi vremenskih razmer je namreč v Italiji in drugih evropskih državah pričakovati manjše pridelke žit," so navedli. To lahko po njihovi oceni povzroči hitrejše izhlevljanje živali in zasičenje klavniškega trga v teh državah z domačo govedino, ki bo povzročila tudi pritisk na slovenski trg in še dodaten padec cen.

Zadružna zveza zato poziva kmetijsko ministrstvo in vlado k čimprejšnjemu ukrepanju v okviru začasnega okvira zaradi ukrajinske krize, da se zaradi nižjih odkupnih cen oblikuje ustrezne ukrepe, ki bodo v kmetijstvu nadomestili izpad prihodka. Možnosti, ki jih nudi do konca leta veljaven okvir za oblikovanje ukrepov za kmetijsko pridelavo in agroživilsko dejavnost, namreč po ocenah zveze še niso v celoti izkoriščene.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • zdrej 11:55 01.julij 2022.

    Kje pa je v tej zgodbi kmetijsko gozdarska zbornica? Kaj delajo?

  • Avatar Leon
    Leon 05:18 01.julij 2022.

    Na posnetku so volivke in volivci nekdanjega poslanca Pocivalska.Menim,da bodo zahtevali referendum .

  • rd2dmk2 21:39 30.junij 2022.

    s strahom gledaj trg žita. bala sena pa pocen kot nikoli. travnike pokosit , ne pa da se zaraščajo. v planino pelat, pa kakega pastirja dobro plačat. in p.s. ne travnike v parkirišča spreminjat. ja se splača a ne, jesen ...prikaži več pa jamrat da bo krava lačna. no kolk koncih bi radi dnar vlekl ?. pa dejmo še fabrke tako nardit. gremo čez poletje namest delat turizem se it. pisrane v sobe predelat, v halah zipline naredit itd itd..hesen pa, ko bodo stranke odšle drugam in turisti spizdili domav pa v jok.