Slovenija
341 ogledov

Sodišče odločilo, Muženič se lahko vrne na vrh NPU

NPU Saša Despot
Iz sodbe novogoriškega sodišča izhaja, da se Darko Muženič lahko vrne na čelo Nacionalnega preiskovalnega urada.

Upravno sodišče v Novi Gorici je odpravilo razrešitev Darka Muženiča z mesta direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), izhaja iz sodbe, ki jo je objavil spletni portal 24ur.com. Zadevo so vrnili policiji v ponovni postopek. Zoper odločitev sodišča ni možna pritožba.

Muženičev odvetnik Uroš Leben je za Večer pojasnil, da odločitev sodišča pomeni, "da je še vedno veljavna njegova pogodba o zaposlitvi na omejeno delovno mesto". Meni, da bi moralo notranje ministrstvo oz. policija Muženiča v nekaj dneh pozvati nazaj v službo na delovno mesto šefa NPU.

"V primeru, da tega MNZ oziroma policija ne bo storila, bomo morali počakati na odločitev delovnega in socialnega sodišča, kjer je Darko Muženič vložil tožbo zoper ministrstvo oz. policijo zaradi nezakonite odpovedi," še dodaja odvetnik.

Rajko Pirnat Slovenija Rajko Pirnat: Razrešitev šefa NPU je bila nezakonita

Hojs napovedal spremembe zakona

Notranji minister Aleš Hojs je odločitev sodišče komentiral na današnji seji DZ, ko ga je po tem povprašal poslanec Nik Prebil (LMŠ). "Do tega trenutka jaz nisem obveščen, da bi bilo karkoli s tem postopkom narobe. V kolikor je sodišče izdalo nek sklep ali sodbo, ki je, kot pravite vi, Muženiča vrnilo na staro delovno mesto, je potrebno najprej videti, kaj je v tem postopku oz. sklepu sodišče piše," je dejal.

Napovedal je, da bodo odločitev sodišča preučili in nato "dali neke relevantne odgovore". "Težko komentiram nekaj, česar ne poznam. Tudi težko komentiram nekaj, kar je napisal en ali pa drug spletni portal, seveda, eden od tistih, ki ima velik interes, da se na NPU ne zgodi nič ali pa da ostane vse tako, kot je bilo. Torej da se po 10 letih tega delovanja najzahtevnejša kazniva dejanja ne preiskujejo ali pa niso preiskana," je še povedal.

Hojs namreč ocenjuje, da NPU v "nekajletni zgodovini pod različnimi direktorji ni bil prav uspešen". Zato načrtujejo reorganizacijo urada. "Glede na to, da je bilo že kar nekaj predlogov, da je treba bolj jasno opredeliti funkcijo oz. status tega NPU znotraj zakona o organiziranosti in delu policije, bomo v smislu spremembe tega zakona, ki ga načrtujemo nekje do konca tega leta, pristopili tudi k temu, da to organizacijsko enoto bolj ustrezno umestimo v samo delovanje policije," je napovedal.

Iz policije pa so za STA sporočili, da te sodbe še niso prejeli in je zato ne morejo komentirati. Zapisali pa so še, da sodbe sodišč spoštujejo.

Aleš Hojs Novo Slovenija To se je zgodilo s kriminalistom, ki je javno kritiziral ministra Hojsa

Od maja letos si na vrhu NPU podajajo kljuko

Zdaj že nekdanji v. d. generalnega direktorja policije Anton Travner je namreč Muženiča maja letos razrešil s položaja direktorja NPU, za v. d. direktorja pa imenoval Igorja Lambergerja.

Policija je takrat navedla, da lahko generalni direktor policije na podlagi zakona o organiziranosti in delu v policiji in zakona o javnih uslužbencih direktorja NPU razreši s položaja v enem letu od nastopa funkcije ali od imenovanja uradnika na položaj, ne glede na razloge, ki so našteti v tem zakonu.

Muženič je temu oporekal in odločitev izpodbijal na upravnem sodišču. Sodišče mu je pritrdilo, saj je bil zanj nepravilno uporabljen postopek nekrivdne razrešitve po zakonu o javnih uslužbencih. Slednji naj bi namreč veljal za politične uradnike, kar pa da direktor NPU ni.

Trenutno NPU kot v. d. direktorice vodi Petra Grah Lazar, ki je na tem mestu nasledila Uroša Lepošo, ki je dal predlog za svojo razrešitev. Lepoša je bil sicer na mesto v. d. direktorja NPU imenovan 29. julija, potem ko v. d. generalnega direktorja policije Andrej Jurič za vodenje ni izbral nobenega od dveh kandidatov.

Žan Mahnič NPU Slovenija Pooblastila naj bi mu odvzeli tik pred podpisom ovadbe

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar ovca
    ovca 08:33 20.oktober 2020.

    Še vedno mi ni jasno, kako hojsič deluje kot minister, ker je podal nepreklicni odstop. Torej je pravno formalno samo mešalec zraka!