Slovenija
15571 ogledov

Zaradi dveh najbogatejših Slovencev prepoved izdaje že natiskane revije

Revije
Če zgodbo objavijo, jim grozi kazen od sto tisoč do enega milijona evrov.

"Zgroženi smo nad grobim posegom okrajne sodnice v Ljubljani Mateje Gruškovnjak, ki je prejšnji teden preprečila prodajo že natiskane izdaje revije Reporter Magazin," so zapisali pri Združenju novinarjev in publicistov. 

Pojasnjujejo, da ne gre za tednik Reporter, pač pa za posebno tematsko revijo, ki jo izdajatelj, podjetje Reporter Media, izda le nekajkrat na leto. "V reviji sta bila tokrat nosilna tema najbogatejša Slovenca Iza in Samo Login, njuna življenjska zgodba, družinsko ozadje, šolanje, podjetništvo," razlagajo pri ZNP. "Daljši članek o Loginovih je izrazito pozitiven, v njem ni nikakršnih vsebin, ki bi posegale v njuno intimo, ali v intimo njunih sorodnikov."

Denar 2017 Slovenija Najbogatejše Slovenke in Slovenci: Pri vrhu 29-letnik s prek 100 milijoni Talking Tom Slovenija Outfit7 novi kitajski lastniki že prodali naprej

Dodajajo, da je na zahodu, kjer niso izkusili večdesetletne represije nad svobodo izražanja, nekaj najbolj običajnega, da mediji predstavijo celovite zgodbe o najbogatejših posameznikih in njihovem družinskem ozadju. "Vsaj v zadnjih dveh desetletjih je postalo to nekaj običajnega tudi v Sloveniji," pišejo pri ZNP: "Gre namreč za javne osebe, pri čemer velja izpostaviti, da zakonca Login tudi sama nastopata v medijih." 

V petek, 8. decembra, bi moral iziti Reporter Magazin, posebna izdaja Reporterja, pa ni. Dan pred tem sta na uredništvo prišla kar dva zasebna detektiva, prvega je poslal odvetnik Ize in Sama Logina, že tretje leto zapovrstjo najbogatejših Slovencev, drugega sodišče. V kuverti sta urgentno vročevala sklep sodišča, začasno odredbo, pod katero se je podpisala ljubljanska okrajna sodnica Mateja Gruškovnjak.
Silvester Šurla, Reporter


Sodišče je izdajatelju revije prepovedalo objavljanje podatkov in poročanje o Izi in Samu Loginu, o njunem zasebnem družinskem življenju, o osebni družinski zgodovini in družinskem deblu, o njunih prejšnjih imenih in priimkih in o razlogih o tem, zakaj je prišlo do spremembe.

Outfit7 | Avtor: Profimedia Profimedia

Vnaprej prepovedali objavo fotografij

"Vnaprej so nam prepovedali objavljanje fotografij iz družinskih albumov, iz otroških let, iz časa šolanja in počitnic oziroma dopustovanja in celo druge podobne posege, karkoli vse naj bi ta zadnja splošna formulacija že pomenila," navajajo pri Reporterju. "Še posebej za Sama Logina je sodišče prepovedalo objavo podatkov o njegovi zasebni življenjski poti, predvsem o krajih, v katerih je odraščal in se šolal."

talking funny cat says no no no Slovenija "Za milijardo evrov prodala govorečega mačka Toma" denar euro štetje Najbogatejši Slovenci 2016 Slovenija To so najbogatejši Slovenci 2016

Pri ZNP ravnanje sodnice ocenjujejo za nezaslišano, saj se, kot poudarjajo sodnica sploh ni seznanila z vsebino članka. "Kot je zapisala v svoji odredbi, 'je bil sklep o zavarovanju (prepovedi izdaje) izdan le na podlagi podatkov, ki jih je posredoval upnik (Loginova) v predlogu za zavarovanje, in sodišče resničnosti njihove vsebine ni preverilo'," navajajo v ZNP, kjer so prepročani, da je bil s tem kršen 39. člen ustave, ki zagotavlja svobodo, katere del je tudi svoboda tiska. 

Pri ZNP so mnenja, da tako hudega posega v to ustavno pravico, brez katere ni demokratične družbe, ne pomnimo že 30 let in pozivajo sodišče, naj z "nazaslišanim ukrepom cenzure medija preneha ter nemudoma spet vzpostavi ustavno normo svobode izražanja".

V skladu z zakonom o medijih objavljamo popravek

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 21
  • Avatar praufo
    praufo 08:19 12.december 2017.

    na dan zopet prihaja slovenski primitivizem, ki uspešnega enači z barabo ... iz glave ne gre in ne gre ta prokleta egalitarnost, s katero so nas programirali v socializmu ... ne bom jih zagovarjal ali pisal o poštenosti ampak eno ...prikaži več je dejstvo in to je, da je samo odličen programer, on njem vem mnogo več ampak za javnost je to dovolj, da ve, da je on odličen programer ... izkoristil je svoje potenciale in talent in (tudi) s pomočjo partnerke postal uspešen, ja in to z delom in ne s kriminalom

  • forex 06:51 12.december 2017.

    Se kdo spomni rodeta in njegovega namisljenega otroka v časopisu delo. Kje je bilo tam sodišče. Nikjer,ker je šlo za totalno nezaslišano deskreditacijo cerkve v tistem primru. Koga s tem povezuje večina,pa je jasno.

  • jezero 18:35 11.december 2017.

    Torej Logina nista ljubitelja dolgoprstega? Sta morala denar zaslužiti lastnoročno? No, sedaj bodo nastopili pa ustavni sodniki!